ƒостатъчно »биса: ћестните напускат парти острова

∆илищата са станали недостъпни
29 май 2024 21:30, Ќели ’ристова
12
ƒостатъчно »биса: ћестните напускат парти острова
—нимка: Pixabay

—поред организаци€та Prou Ibiza ("ƒостатъчно »биса" на каталунски) медицинските сестри и полицаите тр€бва да живе€т в коли и каравани, защото жилищата са недостъпни, а операциите и лечението на рак се отлагат, защото лекарите не могат да си позвол€т да живе€т на острова, пише Euronews.

”частниците в кампани€та призовават властите да ограничат бро€ на туристическите легла в »биса, един от най-попул€рните испански курорти. ѕреди броени дни те протестираха в »биса, ћайорка и ћенорка.

Ќие не сме против сами€ туризъм

–афаел ’именес, говорител на Prou Ibiza, е полицай от »биса. ѕреместил се е в јрагон на испански€ континент, след като му е писнало от масови€ туризъм. "Ќие не сме против сами€ туризъм. Ќ€маме нищо против хората, които идват и уважават наши€ остров", казва той пред Euronews Travel.

"—транични€т ефект от масови€ туризъм е, че цените на жилищата се покачват. ¬секи има чувството, че всичко се срива. ѕовече ресторанти изискват повече работници, но тези работници се нужда€т от места за живеене, а за вс€ко м€сто се търс€т по десет души. »ма медицински сестри и полицаи, които живе€т в каравани."

’именес е напуснал »биса, където е жив€л през по-гол€мата част от живота си, защото, както казва, "не е могъл повече да понас€ атмосферата. »мам къща в »биса. Ќо не можах да € понеса. »маме чувството, че туризмът отнема обществени места", добав€ той.

»спанците лет€т от »биса, за да работ€т

36-годишната  арла јндраде, учителка и майка, ко€то работи в »биса, се е преместила в ѕалма де ћайорка. “€ лети до »биса и обратно, вместо да плаща високи€ наем на острова. »зпълн€ва по 40 полета месечно, като става в 6 ч. сутринта, за да стигне до летището за работа.

"Ќе можех да си позвол€ да живе€ в »биса с цената на жилищата", казва т€ пред Atena 3, испански телевизионен канал.

»ван ‘идалго от јсоциаци€та на гражданската гварди€ на Ѕалеарските острови казва, че нарастващите разходи за жилища вред€т на обществените услуги.

"ѕродават »биса като първокласен курорт, но това не е така, защото там н€ма дори обществени услуги, защото н€ма достатъчно хора, които да работ€т", казва той пред Euronews Travel.

Ѕалеарските острови, които през миналата година са привлекли 17,8 млн. туристи, са втората най-попул€рна дестинаци€ в »спани€ след  анарските острови.

“уризмът създава 200 000 работни места на местно ниво и годишно генерира приходи в размер на 16 млрд. евро или 45% от брутни€ вътрешен продукт на островите.

»биса не е първото м€сто в »спани€, което се противопостав€ на натиска на нарастващи€ брой туристи.

¬ “енерифе, един от  анарските острови, местните жители също са принудени да сп€т в коли и каравани, тъй като жилищата се заемат от туристически организации.

¬  ћалага местните жители са облепили стените и вратите си със стикери, на които пише: "¬ърви си вкъщи" (a tu puta casa) и "—мърди на турист" (apestando a turista).

¬ една от най-попул€рните туристически дестинации на остров ћенорка лошото поведение на туристите е накарало жителите да ограничат часовете за посещение.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


12
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
6
0
 
1
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
“ака се живее в ’алифат!!!
5
0
 
1
 
! ќтговори
аноним преди 1 месец
Ѕоже,какви огромни проблеми имат ти€ хора,а испанеца ѕедро тръгнал да оправ€ живота на другите страни!
4
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ј ако туристите би€т шута на »биса? ƒостатъчно е само за 2-3 седмици всички нискобюджетни да спрат полетите до там и ще изви€т на умр€ло...
3
2
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќе прочете ли јнонимен 1, че те работ€т като роби » вече са на улицата в караваната /сп€т в минибус или направо в кола/. «ащото заплата от 1500 еврака плаща един наем и тр€бва ц€л месец да го карат на фотосинтеза, без разходи за ток, вода, телефон, интернет, транспорт, дрехи, обувки и т.н.удоволстви€. Ќо понеже робите са много, има гол€ма конкуреци€. » не са роби, защото робовладелците е тр€бвало да се грижат за подслона, храната, здравните грижи и доброто състо€ние на робите си, а сега 1заплата
2
0
 
6
 
! ќтговори
Ќане преди 1 месец
ƒа остав€т туристите на произвола на съдбата... “е, ще се самоиз€дат... ===)))
1
8
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
≈то ги и испанските роми дет ми ги хвал€т едно жилище не могат да си позвол€т да си куп€т и работ€т като роби да не са на улицата.

—понсорирани публикации