30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
14
 
0
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Трябва да се готвим за война и да изпратим войски в Украйна. Не трябва да се страхуваме от Путин, ами Путин трябва да се страхува от нас.
88
1
 
4
 
! Отговори
маймун преди 6 месеца
До Василев какво да изследват? нали онзи, академика, ти каза онзи ден, че живееш толкоз добре, че не се търпи, въпреки заговорите и т.н. срещу него! нали си го избирахте, барабар с ленчето, лъжеца и по големия лъжец! търпете и не мрънкайте!
87
2
 
25
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Пълен абсурд 30%.Дори и 2% няма да съберат доброволно!
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
няма да убивам за нищо друго освен заплаха с/у семейството ми.
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми то половината парламент ще посрещне с ляб и сол рушшняците ,ако ни нападнат барабар с полупрезидента който по стар негов обичай вместо да вдигне юмруче ще им лази в караката както го прави и сега.Мааани бегай баце
84
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Първо трябва да се мобилизират възрастните мъже, няма смисъл да се хвърлят млади мъже на фронта
83
1
 
18
 
! Отговори
Зависи от ситуацията преди 6 месеца
Едно е за страната съвсем друго е за НАТО. Едно е да се защитаваш, друго е да си агресор, а съвсем па друго е война предизвикана от политически пърдели, дошли да рушат родината си!
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали Тагарев каза по Би ти Ви. Ризова го пита, господин Тагарев, трябва ли да се готвим за война? И Тагарев отговоря: "Трябва да се готвим за война, да. Да, трябва. Да, трябва." 3 пъти ми вика тоя "да, трябва". Войничка, бе. Така невинно го казва човека. Една войничка с Русия, какво толкоз. Нищо работа. Тоя директно ни казва, че ще ни прати на война и никаква реакция от българите. Пълен потрес отново. Направо не знам какво още трябва да се случи, за да реагира българина.
81
3
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Въпросът е зададен непраеилно. 90% от запитаните ще са просто пушечно месо и 90% от тях няма да се върнат по домовете си заради НЕпушечното месо. Ако и аз съм от НЕпушечното месо, ще се бия. Иначе е глуупаво. Ти реално няма да се биеш за страната си, а за НЕпушечното месо. Затова лично аз бих отговорил така.Ще се бия за страната си, но срещу НЕпушечното месо!
80
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма по-безсмислено нещо от войната - да убиваш и без това смъртни хора, без това на теб да ти носи безсмъртие, само за да завоюваш някакво парче земя, което на фона на безбрежната вселена, е точно едно голямо нищо!
79
0
 
2
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 6 месеца
Влизам в армиата само ако мога да ЕBа Пеевски и Бате Бойко от зад много ме кефи да ги върта на чевермето
78
0
 
4
 
! Отговори
След още 10 години преди 6 месеца
партньорство с нашите ценни приятели на Запад, като нищо ще паднат до 10%.
77
1
 
2
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 6 месеца
Нали правим разлика между уср и България ?
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЗА БОЙКОВИНА ЖИВОТА СИ ДАВАМ
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То Денков вече договори участието на България във войната в Украйна и изпращането на наши войски там. Знае се вече и точното место, където ще бъдат разположени. Министърът на войната Тагарев заяви в прав текст, че България трябва да се готви за война, а такива проучвания са поредното доказателство, че слугинският ни елит ще ни вкара в пълномащабна война с Русия!
74
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако плащат добре защо не
73
1
 
4
 
! Отговори
До Весвл Патиланец преди 6 месеца
Ти си жалка фигура, диванен войник. Страхлив и мижитурка.
72
0
 
33
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
Желанието на населението да защитава територията е право пропорционално на качеството на живота, в територия раздирана от корупция, интимни сглобка, далавери и шуробаджанащина, какъв процент очаквате да се юрнат да защитават кюлчетата на политиците? Ако хората имат какво да защитават, ще се бият, ако нямат нищо ще бягат. Затова този процент в България стремглаво ще пада. Когато нямаш нищо ти е все едно дали ще си тук или на друга територия. Войната е проблем за милионерите!
71
1
 
10
 
! Отговори
Сенеката преди 6 месеца
Ей го ...два милионна армия...кой ще ви се упре хахаха...
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А 90% ниха избили бездарниците в парламента. Сега се радват на Жирафка, но тя ще натвори такива изпражнебия, че няма да можем да се оправим и 100 години след края на ЕС. Просто все едно гледаме същите безммозъчни комсомолски секретари, които ако не бяхме в СИВ щяха да бастисат държавата по-бързо и от тия сега. Ако не започнат донроволчески отряди, които да избиват мигранти, не знам. Но то и там ще стане една шуробаджанащина кой да прибира пари от органите и кой от фирмите за храна на животни...

Спонсорирани публикации