30% от българите биха се били за страната ни, ако има война

Все по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си
Обновена: 11 мар 2024 11:11 | 11 мар 2024 10:13, Елка Василева
977
30% от българите биха се били за страната ни, ако има война
Снимка: Галъп интернешънъл

Всеки втори по света заявява, че ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. Това показват резултати от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликта в различни точки от земното кълбо през последните години. През 2014 година например след анексирането на Крим от Руската федерация нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%).

Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намаляват от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но трябва да се отбележи и, че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон.
 
Къде сме ние?

30% у нас казват, че биха се били за страната ни, ако има война, 42% не биха, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят.

Българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години.

През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


977
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Наско преди 6 месеца
*** какво казват по темата?
68
10
 
7
 
! Отговори
Възрожденците преди 6 месеца
Разбира се са тези дето са гласували че няма да се бият за страната си . Те щели да се запишат донроволци за русия да се бият срещу България . Щото това било да си патриот !
67
3
 
15
 
! Отговори
БГ преди 6 месеца
Бих се бил за България ,като изрепя всичките политици и предатели първо и ще взема управлението аз, за да има мир и просперитет. Ако това е въпроса съм за. Няма да се бия за НАТО ЕС УСА ССССП . . или нашите алчни крадливи политици и предатели.
66
1
 
24
 
! Отговори
Истината!!! преди 6 месеца
Войните костват хиляди животи заради териториалните претенции и жаждата за власт на някой Луд!!!
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всички с по 6 апартамента трябва да са на първа линия, те имат най-много какво да губят. Но знаем, че те ще са първите по западните курорти с луксозните си джипове
64
3
 
7
 
! Отговори
до 68 преди 6 месеца
До Анонимениз телеграм каналите се завартя една карта за разполагане на натовски войски в украйна и около Одеса, се виждадаше нашето знаме
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На кой и за какво му трябва да знае какви са нагласите на хората за участие във война?
62
1
 
8
 
! Отговори
маймун преди 6 месеца
кои са тия, бре?дето си скубят веждите, лакират ноктите, бръснат краката? тия ли? Боже опази!
61
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Например Кирил Петков, Николай Денков и Иво Мирчев никога няма да отидат за се бият за България.А обърнете внимание, че тъкмо те разпалиха войната в Украйна!
60
5
 
3
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 6 месеца
До ОтегченДа, всичкото ни войнство сте такова - като се тръгне от резидента на републиката!!!Уволнение и после полиграф за новоназначение в армия, полиция, прокуратура и т.н.нещастници!
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Празни или пълни автомати, с оръжия или без оръжия, аз отказвам да убивам! Аз съм човешко същество.
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да не се окаже пращането на войски в Украина още една конспирация, която става реалност. Като гледам статиите напоследък, тече подготовка
57
2
 
10
 
! Отговори
anonymous преди 6 месеца
Искате да пратите мъжете в украйна да умрат и да ни оставите на бежанците, които прийждат с хиляди от запад, а скоро и от юг, когато вече няма да има кой да пази границата??
56
1
 
1
 
! Отговори
Пияния помак преди 6 месеца
Нас Ердоган ни пази. Ако каже ще играе калъча.
55
5
 
8
 
! Отговори
Майтапи големи преди 6 месеца
Напомня ми на репортажи в Турция. Като стана ескалацията в Газа и народа скочи остро. Тогава едни момчета интервюираха пешеходци. Първо какво мислят за конфликта. Разбира се всички бабаити: Трябва да пратим аскера да защити палестинците. Ако ме извикат отивам ау. И после момчетата вадят един списък и: Ние ще пращаме, дай си адреса. Всички започнаха да излизат с оправдание: гледам майка си, имам захар. И нашите така са отговорили. Само руснаци и талибани се бият в 21-век. Тъжно, но факт.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истинският отговор е, че зависи с кого трябва да се бием. Ако руснаците минат Дунава, колко ще отидат да се трепат с тях? Друго е ако турците ни нападнат, или сърбите. А истината е, че масата интернет патриоти, които зад клавиатурата се репчат на този и онзи, ще задръсти границата и Терминал 2 за норматив, ако нещата отидат към бой с някой.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По какъв случай и чия поръчка е това проучване? И кой го финансира?
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ох много е забавно да четеш словоизлиянията на розовите пухчета дето не са ходили в казарма и не са виждали Калашник на живо ама иначе много знаят и много могат.... първо - АК го взимаш от оръжейната, ама там патрони НЯМА! те са в друга оръжейна и се раздават точно преди битката...няма те пуснат с 3 пълнителя из софия...та...кво ше праите на центъра с празни автомати ми е много интересно... :D :D :D
51
0
 
28
 
! Отговори
Василев преди 6 месеца
Какви са туя проучвания?Защо не се изследва за качеството на живот у хората? Начинът ,стандарта на живот и покупателната способност ? За война ли ни готвят.Няма да има.
50
0
 
10
 
! Отговори
R преди 6 месеца
Аз бих отишъл да защитя страната си, но не бих отишъл за чужди интереси, каквато е ситуацията в момента! В желанияето си, колективният запад да нанесе стратегическо поражение на Русия или по-скоро на шепа европейски чиновници- cocksucers, не бих си направил абсолютно нищо..... :)

Спонсорирани публикации