Дерматолог съветва: Не излизайте навън без слънцезащита

Д-р Денчева за това как да избегнем увреждане на кожата на плажа
27 юли 2024 13:09, Елка Василева
17

Слънцезащитата е много важна не само през лятото. Човек не трябва да си помисля да се излага на слънце без слънцезащита. Кожата, мъжка или женска, реагира по еднакъв начин на ултравиолетовите лъчи. Ракът на кожата е много по-чест при мъжете, отколкото при жените в по-късна възраст, а в по-ранна възраст се среща еднакво. Това изтъкна дерматологът д-р Росица Денчева в съботното издание на "България сутрин".

Тя подчерта, че склонността на кожата да пигментира е защитна реакция.

"Не препоръчвам начин за по-бързо натрупване на тен, особено при хората, които първо минават през изгаряне на кожата. Няма здравословен тен, тенът показва, че кожата дава своя протест от излагането на ултравиолетовите лъчи", заяви д-р Денчева.

И по-тъмната кожа има нужда от защита

В ефира на Bulgaria ON AIR дерматологът уточни, че 10-15 минути разходка на слънце са достатъчни за усвояването на дневната доза витамин D. Съветът на специалиста е колкото по-светла кожа имаме, толкова по-висок слънцезащитен фактор да използваме.

"50-и фактор крем увелича 50 пъти времето, за което кожата би изгоряла. Препоръчително е повторно мазане след влизане във водата или през час, ако не се мокрим", посочи д-р Росица Денчева.

Как да защитим кожата си

Тя подчерта, че солариумът също оказва негативен ефект върху кожата и препоръча консултация със специалист преди излагане на процедура: "Създава допълнителен риск от рак на кожата и остаряването ѝ."

Като нова тенденция дерматологът посочи използването на слънцезащитни дрехи с ръкави до китките или цял костюм. По отношение на бебетата специалистът препоръча до 6-12 месечна възраст да не бъдат излагани на слънце.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе някой да обясни на момето, че витамин Д е изключително важен за здравето и да вземе да прочете как тялото си прави витаминД.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психолог ,дерматолог всичко ,което завършва на .лог , е малко странно !! Какво да ми лог ват ?!Дървени философи !Не звучи ,като животновъд ,земеделец ,?!Като ,те гори ,ще стоиш ли на огъня ?!?Освен ,ако не си куха лейка !
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и без пар цал на лицето и факсина иначе 5000 лв глоба като по гербево време, нал тъйма ??
13
0
 
8
 
! Отговори
бако преди 1 месец
Деда ми цел живот с крем се е мазал
12
1
 
8
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Хаха мазила. Те станали по 30лв шишенцето. По добре носи тънка риза бял ръкав или нещо такова. Тази ,само където не каза от коя фирма да ги вземем.
11
1
 
7
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Няма спор, че прекомерното излагане на слънце е вредно, но тези мазила са също мн опасни. Всичко е бизнес, затова толкова започнаха да препоръчват и слънцезащита през зимата...
10
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Направо си купете по един скафандър !
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не си слагайте тези ***, които ги продават по магазините по морето. Има складове в Бургас с над 10 годишни кремове, никой не проверява каква козметика се продава. Не вярвайте на български лекари. Научете чужди и се информирайте където трябва
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пенционера да не се казва баба Мара по моминско име?
7
3
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
някакви с окапали, пломбирани зъби ги е яд и ми слагат минус - Тр0лчета Милички, сигурно майките ви са ви захранвали със Соево Млеко и Пластмасови Шишета!
6
6
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
никога не съм се пазил от Слънцето - Истинското Божество на Нашият Свят - още дори всичките ми зъби са си мой и нямам дори и 1 кариес и пломба! Слънцето е Здраве!!
5
2
 
6
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 месец
мажете се с токсичните канцерогенни мазила, да се пазите от Вживителната Сила на Слънчевите Лъчи!
4
0
 
2
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Ба защо синонима на *** се цензурира?
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слънцезащитните мазила са токсични и предизвикват обриви, алегии и дори рак на кожата. Те даже самите производители са го написали на опаковките. Тези мазила се правят от много отровни химикали. Основен произход е петролно химическата индустрия. По добре на плажа да се мажеш с естествено кокосово масло. Има го Спира около 20% от UV лъчите и е безвредно. Може да го ядеш и дори си мирише приятно. Има го по магазините едно бурканче е 300мл. е 7 лв.
2
1
 
4
 
! Отговори
Т преди 1 месец
Там са от друга ***, не ги мисли
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У Африка как излизат без слънцезащита м.ааа :)))