Замърсяването на въздуха е е най-големият риск за здравето

Той уврежда повечето органи
12 юни 2024 08:02, Нели Христова
23
Замърсяването на въздуха е е най-големият риск за здравето
Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха е наречено "най-големият риск за здравето, свързан с околната среда" в Световния доклад за сърдечните рискове за 2024 г.

Замърсяването на въздуха има доказано увреждащо въздействие върху повечето органи на тялото. През последното десетилетие значително са се увеличили световните нива на смъртност, причинена от сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, дължащи се на замърсяването на въздуха.

В доклада се казва, че въпреки мерките, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), нивата на качество на въздуха не са се подобрили. Всяка година до 1,9 милиона души умират от сърдечни заболявания и малко под един милион от инсулти само поради замърсяването на въздуха на открито.

Световната банка изчислява, че глобалната цена на здравните щети, свързани с излагането на замърсяване на въздуха, се равнява на 6,1 % от световния БВП.

Милиони смъртни случаи от сърдечни заболявания могат да бъдат предотвратени, ако правителствата предприемат спешни действия, включително подобряване на количеството надеждни данни, налични чрез мониторинг и моделиране на замърсяването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Малко ли преди 2 месеца
Жасат от горе самальотите? Ще ми говорят за замърсяване на въздуха и пърдящи крави!! Ба лъ ци .
19
0
 
0
 
! Отговори
QRS преди 2 месеца
До Анонимен (14) - Питаш "какво точно означава замърсен въздух"? Има индекс за качеството на въздуха, който следи 5 основни замърсителя - приземен озон, финни прахови частици (с размер 2.5 и 10 микрометра или по-малки), въглероден окис, серен диоксид и азотен диоксид. Нивата на всички замърсители взети заедно, калкулират индекса в скалата от 0 до 500.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Сахарата с пясъка си, кой ще я спре.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От кво е сиво, а не синьо небето.
16
2
 
0
 
! Отговори
Камината преди 2 месеца
След като незаконно арестуваха Иванчева в Младост започна нечовешко стоителство! Разрешителни се дават под масата след плащане разбира се! Оная смрад от банкя и неспособната учителка по руски дотам докараха града! Камиони излизат от строежите и разнасят сяккава смрад, но балканския дава луди пари за е в софето! Нужке, къде е пътната карта ***?
15
1
 
1
 
! Отговори
Ганя преди 2 месеца
Има *** които дават луди пари за панелки в софето! Това само потвърждава колко примитивен е *** балкански, доказа се и на изборите! Тази държава заминава малко по малко, но балканския не обръща внимание. Той е озлобен, завистлив и прогнилот злоба. Закривай
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези с пушещите дизеляци рано или късно ще ви се върне, природата си знае работата, а София е африканска дупка, кал мръсотия и ***!
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До QRSКаква е пряката връзка между инсулт, диабет и затлъстяване от една страна и замърсен въздух? И понеже виждам, че много си чел и анализирал, много си навътре в темата, какво точно означава замърсен въздух? Замърсен с какво? Навсякъде по света ли е еднакво замърсено?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До QRSНауката се базира на факти и логика, а не на гадания - какви са въпросните изследвания, на логика почиват те? Как може тези изследвания да са достоверни при положение, че същите тези зелени шамани съчинили тази статия, пишат че нямат надеждни данни. Това не е наука, а обслужване на политически и религиозни интереси. Ако ти разполагаше с критично мислене, щеше да си зададаш логичния въпрос, как е възможно да инсулт, диабет и затлъстяване да бъдат причинени неясно колко замърсен въздух.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами то небето вместо синьо, в повечето случаи е сиво и слънце се не вижда, не горещо, а задушно.:))
10
3
 
0
 
! Отговори
QRS преди 2 месеца
До Анонимен (10) "как се установява, че инсулт е в следствие на замърсен въздух?"С наука и критично мислене, т.е. с много изследвания, четене и анализи.Това, че ти не разбираш нещата, не ги прави "сектански", но за съжаление промива твоето мозъче с конспиративни теории
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната доза екоталибанска мозъчна промивка - как се установява, че инсулт е в следствие на замърсен въздух? Да не говорим за диабет и затлъстяване. Свалят нормите пет пъти и почват да реват, че било много замърсено, типичните прийоми на зелените сектанти.
8
1
 
5
 
! Отговори
Въздуха ли?! преди 2 месеца
Аз пък що си мисля, че са *** от строежите, които не следват никакви правила за извозване на строителни отпадъци? :D
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, да... сега ще върви пропагандата за Зелената сделка, нали? Нали?
6
3
 
5
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 месеца
Но виж, масово принудително инжектиране с експериментални препарати по нетествана технология - не било риск за здравето.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, дължащи се на замърсяването на въздуха" леле леле пак някакъв грабеж и някаква организирана измама почват... Не че е хубаво замърсяване на въздуха, ама като почнат така да си съчиняват, ще доведе до щавене на някакви пари... От нас
4
3
 
7
 
! Отговори
Човек като се върне преди 2 месеца
От мужбина и като вдиша български въздух кашля като болен от корона
3
0
 
7
 
! Отговори
ми преди 2 месеца
Презастрояването и абсурдно неадекватната инфраструктура допринася за това. Например в Пловдив положението е трагично и става все по-зле и по-зле.
2
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Четох за един китайски град, където смога е бил толкова гъст, че не се виждало на повече от 10 метра :)
1
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
това го пишем от години спрете с бетона и застрояването нямаме въздух исветлина садете дървета на всяко място около блоковете в люлин е ужасно