10 млн. души по света ще загинат заради резистентност към антибиотици

В някои страни 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание
28 ное 2023 19:15, Нели Христова
66
10 млн. души по света ще загинат заради резистентност към антибиотици
Снимка: Pixabay/padrinan

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която до 2050 г. може да бъде причина за смъртта на 10 млн. души по света, предупреждава европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), съобщи "Албениън пост".

Въпреки че антимикробната резистентност (която включва антибиотиците) е естествено явление, развитието и разпространението на супербактерии се ускорява от неправилната употреба на антимикробни средства, което затруднява ефективното лечение на инфекциите.

"Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на "ценните антибиотици" от злоупотреба. Прилагането на тези разпоредби ще позволи решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с тях", заяви Роб Бътлър, директор на отдела за инфекциозни болести в СЗО за Европа.

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, които се посочват като основание за прием на антибиотици, в 24% от случаите са обикновена настинка, следвана от симптоми на грип (16%), болки в гърлото (21%) и кашлица (18%).

"Тази ситуация е обезпокоителна, тъй като тези симптоми често са причинени от вируси, срещу които антибиотиците не са ефективни".

Освен това, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от 8200 анкетирани използват антибиотици без лекарско предписание.

В някои страни над 40% от антибиотиците се приемат без лекарско предписание - процент, пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г.

За СЗО друг риск от антибиотичната резистентност е, че тя задълбочава неравенствата, тъй като хората с най-ниско образование и най-ниски доходи имат най-лоши практики, според проучването.

"Проучването ясно показва необходимостта от образование и осведоменост", подчерта Роб Бътлър.

"Антибиотичната резистентност може да се корени в усвоени социални и културни норми, като например да не довършваш опаковката с антибиотици, за да запазиш малко за следващия път, когато се разболееш или да споделиш лекарство с роднина или болен съсед", заключи директорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано измрат диктаторите и чорбаджиите в западна европа и фащ
37
1
 
6
 
! Отговори
днес преди 9 месеца
ГОЛЕМИ ГЛУПОСТИ СТЕ НАПИСАЛИ, ПРИГЛАСЯЙКИ НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ
36
3
 
1
 
! Отговори
Ми така е преди 9 месеца
Да ги уморим от глад тези бацили. Никакви антибиотици повече!!!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чак сега разбрах, че тези нямат в предвид антибиотиците, а нещо друго, аман от кодирани статии. Нека живеят хората, ще спрат с антибиотиците.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една бактерия се похвалила на друга бактерия -О да знаеш колко съм резистентна.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен"Озадачен съм! Как като изпиеш по-малко снтибиотици помагаш за антио иптичната резистентност! Последните изречения на статията са много странни, да не кажа глупави!" , всъщност, само последното изречение е вярно, антибиотиците се пият до край, както са предписани от лекаря, не се захвърлят наполовина , при подобрение, е ми се обяснява защо, може да попитате лекарите си. Единствено, ако не се чувствате добре при приемането им, може да ги прекъснете.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей лъжци, до сега не умираха, а сега щели да започнат да умират, доматИтУ с колчетата не ядем. Шарлатани, само ще принудите българите да купуват от Сърбия и Турция антибиотици и лекарства! Докога ли ще ви търпят и европейците с вашите луди забрани?
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"10 млн. души по света ще загинат заради резистентност към антибиотици"да си взимат дарвиновата награда и да се измитат... и малко по-бързичко, ако обичат... по-експедитивно, маменцата ви нар.ко.ман.ски! айде на онян свят!
30
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 месеца
Ще загинат заради фалшиви антибиотици - плацебо. Сатанистите продължават геноцида.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Озадачен съм! Как като изпиеш по-малко снтибиотици помагаш за антио иптичната резистентност! Последните изречения на статията са много странни, да не кажа глупави!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 23.. СНЕГОРИНИТЕ СА ГЕРБ ....А СНЕЖИНКИТЕ СА СДС...... ШМА. ТАРОК...
27
2
 
3
 
! Отговори
aaaa преди 9 месеца
Яжте пилешко то си е със антибиотика във него.Първо произвеждате ,после рекламирате че и продавате и накрая тез дето сте излъгали да си купят са виновните!
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и 100 000 000 ще загинат защото не са им дали антибиотик навреме
25
3
 
2
 
! Отговори
Анти Beauty-ци преди 9 месеца
Стига ядохте тия антибиотици. Ще ви хване сепсиса бе
24
0
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха до 20 преди 9 месеца
Явно хал хабер си нямаш как се получават ХРОНИЧНИТЕ инфекции, мило!
23
2
 
1
 
! Отговори
СНЕГОРИНИТЕ СА ГЕРБ преди 9 месеца
Ти знаеш ли какви са изискванията да имаш снегорин в София? (освен неформалната, че трябва да си от ГЕРБ)????????
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости, постоянно влизат в употреба нови и все по-добри антибиотици. Ще умрат хората по-скоро от недостиг на антибиотици.
21
2
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха до 14 преди 9 месеца
***, ако след 3тия ден не започне подобрение след вирусна инфекция - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗАПОЧВА БАКТЕРИАЛНА ТАКАВА. ЗА ЖАЛОСТ ТЯ СЕ ЛЕКУВА САМО С АНТИБИОТИЦИ, ВИТАМИНИ И ИМУНОСТИМУЛАТОРИ КОМПЛЕКСНО. И ТО - НАВРЕМЕ.
20
4
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 9 месеца
До Анонимен 15некой друг бактерий? на конституций брат му или чича му беше тоя император?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам кой от какво ще умира, ама от два дена нямам връзка с личния лекар на дъщеря ми, а в аптеката ми искат рецепта. Вариант ми е да ходя в някакъв неотложен кабинет, където трябва да чакам с болното си дете поне 3 часа с други сополиви деца. После да не се сърди някой като влезна с шут в спешното и ошамаря 2ма 3ма пътьом. Щото да ви *** и електронните рецепти и тъпотиите.