Чай и растителни храни за борба с гастрита

Човекът по природа не е хищник, обясни диетолог
21 юли 2021 16:30, Петя Славова
11
Чай и растителни храни за борба с гастрита
Снимка: pexels.com

Редовната употреба на билкови чайове и растителни храни са сред най-важните стъпки за справяне с гастрита. Това твърди диетологът Яна Фрай, цитирана от РИА Новости.

По този начин тя е минимизирала консумацията на месо, което е с високо съдържание на наситени мазнини, както и плътни и лошо смилаеми протеинови влакна и след много години е успяла да победи болестта, предава БНР.

"Човекът по природа не е хищник, така че стомашно-чревният ни тракт не е пригоден за смилане на регулярни количества месна храна. Имаме твърде дълги черва и не толкова висока киселинност на стомашния сок, както при истинските хищници. Несмлените протеини започват да се разлагат, отделят токсини и увреждат стените на стомашно-чревния тракт", обясни Фрай, припомняйки резултатите от проучване на Световната здравна организация, което установи връзка между консумацията на червено месо и рака на червата. "Това също влияе върху обострянето на страдание като гастрита", допълни тя.

Гастритът може да бъде причинен и от редовна консумация на пържени и мазни храни, недостиг на витамини А и В9, както и от стрес, тютюнопушене, алкохол и "лошият навик да сме в хоризонтално положение след обилно хранене", отбеляза диетологът.

В някои случаи гастритът може да доведе до проява на язви и да повиши риска от рак на стомаха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Хора купете си бял сусамов тахан и яжте по 1 с.л. преди ядене - 10 минути някъде. Без газирано и пържено и последно ядене, необилно, в 6 вечерта. Аз така се оправих, здраве ви желая.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ядем само растителна храна ще ни е трудно да си набавяме необходимите витамини. Растителната храна е трудно усвоима от организма. Витамините от групата Б могат да бъдат най-лесно от месо. Ако говорим за преработените меса като колбаси, шунки, кремвирши и др. да те са вредни. А да се яде всеки ден по малко истинско месо е много полезно даже.
4
1
 
8
 
! Отговори
Мръвка = прогрес преди 2 години
Тази "диетоложка" да си сготви и изяде какъвто там документ има за квалификация. Решаващият фактор за възникването на човешката цивилизация са били огънят и съответно консумацията на печено и варено месо, а не само на плодове и корени. Като прави сравнения, защо е пропуснала срамежливо огромните разлики в храносмилателните системи на хората и тревопасните? Хората са всеядни и пълното лишаване от животински протеини води до тежки и необратими увреждания, особено психически при веганите.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Групости на търкалета...Защо имаме кучешки зъби???Шимпазетата и горилите с които сме роднини също при удобен случай си хапват месо.Точно от хищник и станал всеяден.И гастрита се образува от стрес и "качествената" храна която ядем.
2
1
 
11
 
! Отговори
ДИЕТОЛОГ преди 2 години
Човекът по природа е всеяден. Така е оцелял през хилядолетията. Кой както ще да го разбира.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петя, от къде ги преписваш тези статии?От политика скачаш на чай, от там на зодии и обратно на политика.