Американски учени: Задава се FLiRT - нова мутация на COVID-19

Той вече е една четвърт от новите случаи в САЩ
43
Американски учени: Задава се FLiRT - нова мутация на COVID-19
Снимка: БГНЕС

Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този път е създал варианти, наречени FLiRT, предупредиха от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC), съобщава ЮПИ.

Вариантите са открити при изследването на проби от отходни води, съобщиха от CDC. Наблюдението на случаите показва, че между 14 и 27 април един от вариантите FLiRT, наречен KP.2, е съставлявал около една четвърт от новите случаи на КОВИД-19.

По този начин KP.2 изпреварва предишния доминиращ щам, вариант JN.1, който сега съставлява около 22 % от случаите, според американските здравни власти.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, казва, че вариантите FLiRT показват някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в организма и да предизвика заболяване.

Този тип промени тревожат експертите, които посочват, че процентът на ваксинираните сред американците намалява. От септември 2023 г. насам само 22,6 % от американците са си поставили актуализирана ваксина.

Възможно е дори хората, които са си поставили най-новата ваксина срещу COVID-19, да не са добре защитени срещу JN.1 или новите варианти FLiRT:

Публикувано тази седмица предварително проучване на изследователи от Харвардския университет показва, че ефективността на ваксините срещу тези щамове намалява. Това проучване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до симптомите, хората, заразени с варианта FLiRT, проявяват почти същите симптоми, които са наблюдавани при JN.1. Те включват температура, втрисане, кашлица, болки в гърлото, запушване на носа или хрема, главоболие, мускулни болки, затруднено дишане, умора.

Не са изключени вкус или мирис, "мозъчна мъгла" и стомашно-чревни симптоми като стомашно разстройство, лека диария, повръщане.

Лекарите подчертават, че не всеки ще има някой от тези симптоми или всичките заедно, тъй като заболяването КОВИД-19 варира по тежест и симптоми при различните хора. (БТА, Христо Кьосев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: FLiRTкоронавирусCOVID-19
Още от САЩ
Нови разкрития: Още във фабриката частите за Boeing били дефектни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Уплаши хората и те ти стават роби на прищевките.
36
0
 
3
 
! Отговори
Много преди 1 седмица
Искат нанотека на дарпа,пълен с наночястици, самосглабяващи се мини структири,графффен и кой знае още какво! Искат да ви правят трянсхуманисти,променят днк то и ви взимайки вашата днк резонансна честота ви закачат за облака и сте кукла на конци. Чат ли сте подигравателни олигокретеноиди? Май не. Пак ще страдате щото сте умнокрасиви.
35
1
 
3
 
! Отговори
DARPA преди 1 седмица
работи с пълна сила...
34
0
 
6
 
! Отговори
Оня преди 1 седмица
Ужасен ,жас, ужас изкупувам тоалетната хартия и се заключвам ДобрОвОлНо за две три годиН.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Флирт следващия сигурно ще е ***
32
4
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
изобщо не сме учудени от сащ идва всичкото зло по света
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е явно повърждение на факта, че биолабораториите работят.
30
5
 
2
 
! Отговори
Епа преди 1 седмица
Зъзръжданцити пак риват срещу въсините оти щот идат избори. Два вазражданcки трула през различни ip съ мъчът да Ви убедят, че вaкcините не работят. Подминете ги смело, ако и сега да са пробват да ми накликат минуси през различни ip. Свърши се с тая песен тяхната, видя се кои са уфси. Няма кой да им вярва, ако ще и двеста пъти да си я повтарят тяхната песен като развалени плочи.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
вярно е току що го изкарах.
28
1
 
23
 
! Отговори
Въжарят преди 1 седмица
Задава се нов вирус - ДВЕПМ! Всички ковидасти на въжето!
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С всички дезинфекциращи препарати и друга химия в отпадните води, как пък намериха мутирал К19? Точно по поръчка че и новия вариант с звучното име флирт? Изпитват интелигентостта ни? И степента на страх и власт която да наложат.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И не, не идва от Китай. Краварите ви го пращат.
25
2
 
23
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 седмица
Айде и разстройството ли стана симптом на Ковид???Вече тотално се о...те с глупостите ви ,май никой няма да се върже вече!Съмнявам се ,че ще върнат онези откачени ,безсмислени мерки...
24
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я па тевя. У нас водката Флирт я продават в магазина.
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днес се разсополих - ще да е shit, новия краварски вирус дет трепе 0.01% и мутира всеки 4 години, 4-5месеца преди избори....вие сте си *** капаците, тоя път ще се гасят ламбите и кой-кой набара....
22
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този път ще висите по въжетата! Да си знаете!
21
6
 
37
 
! Отговори
До По същество преди 1 седмица
"Да няма да губят войната в Украйна скоро, че идва нов вирус?" ------------- Те отдавна са я загубили и Украйна е със смъртна присъда, само отлагат изпълнението й. Но наближават президентските избори в САЩ и краварския ковид почна да мутира.
20
2
 
28
 
! Отговори
Хемус преди 1 седмица
Много ми липсва реденето на опашка пред магазина!Иначе соца билвиновен
19
4
 
27
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 1 седмица
Нема страшно, приготвил съм специални отвари за всички овце.
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фондерлаен че прави ли пак пачки)