Без подкрепа за декарбонизация в българската индустрия ще има фалити

Тежката индустрия формира 20% от БВП
25 юни 2024 17:37, Инна Ангелова
13
Без подкрепа за декарбонизация в българската индустрия ще има фалити
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако българската индустрия не бъде подкрепена рискуваме загуба на предприятия, не само да се изнесат от България, а да се намали производството или направо да затвори. В България тежката индустрия формира около 20% от БВП и е основен генератор на износа.

За миналата година целият износ на тежката индустрия е около 15 млрд.евро. България все още е от индустриалните страни на ЕС и нашият призив е в този път към декарбонизация да ни се протегне ръка, защото капиталните нужди са толкова големи, че за да станат проектите банкируеми, трябва да има някаква външна гаранция.

Това каза д-р инж. Ивайло Найденов, изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Поводът за гостуването бе провежданата днес Кръгла маса на тема "Интегриран национален план "Енергетика и климат" - актуализация 2024". 

За основните лостове и механизми, с които трябва да бъде подпомогната българската индустрия по пътя й за декарбоницазия инж. Найденов каза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е имало едно ограничение за достъпа до средства за декарбонизация, като са били изключени предприятията, които влизат в системата за търговия с емисии. "Тоест, тези, които трябва да се декарбонизират, нямат достъп до тези средства. Сега се дават гаранции, че ще имаме достъп и до национално финансиране и до европейско финансиране, Иновационен фонд, Модернизационен фонд и т.н.". 

"Това е много важно, защото ние в момента наблюдаваме една парцелизация на пазара по отношение на тежката индустрия в Европейския съюз, защото големите западни страни предоставят изключително много държавни помощи за т.нар. изтичане на въглерод има предвидени в 15 страни 70 млрд. евро държавни помощи до 2030 година. През последните две години, по различни рамки за държавна помощ в подкрепа на индустрията, включително за декарбонизация, са одобрени още 60 млрд. евро. Отделни предприятия получават големи суми, като конкретно може да се види, че в Германия, например, ThyssenKrupp и ArcelorMittal получават от 500 млн. до 1 млрд. евро държавна помощ за декарбонизация".

Ние не можем да си позволим такъв обем държавни помощи и това създава неравнопоставеност на предприятията в различните страни членки и ако искаме да запазим индустрията, не само в България, а и в ЕС, трябва да има еднакво третиране на централно равнище, тъй като това са централни цени на Европейския съюз, а българската индустрия е европейска индустрия. За пръв път виждаме явен ангажимент, че ще ни бъде осигурен равноправен достъп до такива средства".

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Пребий зелен рекетьор - спаси детски живот!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Бизнесът и тецовете не са нерентабилни, нерентабилни ги правят зелените престъпници от Брюксел! То с толкова забрани, рестрикции и платени квоти и наркоразпространението ще стане нерентабилно!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Който иска да има собствен бизнес,да се оправя,като не може да покрие изискванията,фалит и да сменя попрището.Ае стига сме хранили всички псевдо бизнесмени ,нерентабилни тецове,пътни строители,корабни магнати,частни болници, и квото се сетите..То така всеки може да е бизнесмен,след като държавата ще помага....Какъв е смисъла да ви има,като чакате на бюджета.Сбъркана пазарна икономика...Мерси!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Каква декарбонизация, бе драги измамници? Накрая ще свършите пребити със сопи от озверелите хора, които сте докарали до глад, нагли зелени рекетьори!
7
0
 
2
 
! Отговори
Fena преди 3 дни
Аман от книжни корифеи. Всички мислят Директиви, Конвергентни програми и закони, ама никой не може да измисли технология или чисто гориво. Водородът е супер опасен за транспортиране, ядрени мощности се строят бавно, ВЕЦ-а дето акумулира енергия не работи, а ФЕЦ са получили досега "само" 7 млрд. държавна субсидия под формата на високи цени. Това ли ви е "зелен преход"? ***, дори да крадете не можете!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Абе овце, първо ги питайте защо е тая декарбонизация! Нека научно да обяснят, но не да поканят 2-3 марионетки, които повтарят като пaпагали каквото им е наредено, а истински, обективни специалисти. Декарбонизацията е единствено за да ви държат под контрол, преживни! Ако са толкова загрижени за природата, защо не говорят за замърсяването с пластмаса примерно? Защото няма как до доведе до крайната цел-контрол върху живота на всеки един индивид.
5
0
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 дни
БЕЗ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА, ПАРТИИТЕ НЕМА КАК ДА ПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ....ХАХАХА....И АБОРИГЕНИТЕ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА ИМ ВЕРВАТ....!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Извинете, какви почистващи технологии, вие съвсем ли сте полудели? Въглеродния двуокис е част от атмосферата, а това безумие началото на нова религия и ново средновековие.
3
1
 
5
 
! Отговори
12345 преди 3 дни
Няма как да се постигне декарбонизация с плащане на въглеродни квоти.Това ще доведе само до фалити и нищо друго.Истината е инвестиции във очистващи технологии.Хората в Китай отдавна го правят и то с доста висока ефективност 93%. Толкова ли е трудно да се разбере това ,или наистина целта на ЕС е да се деиндустриализира Европа.
2
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 3 дни
Най големият бизнес измислян някога от евреите е търговията с вьглеродни емисииПравиш пари от нищотоИма един показателен филм - вьглерод , може да научите много неща от него
1
0
 
5
 
! Отговори
Превеждам преди 3 дни
Ако някой не изпере и усвои едни милярди спуснати отгоре, ще намерим през кой балък да ги изперем, пърдон усвоим. Щото и ЕУ печели от това иначе нямаше да дава безвъзмездно..хартия напечатана на определени хора. Взема си процента к да му мислят солараджийте! И ветроперковците как ще се оправят с тези машини.