Банкноти с лика на Чарлз влизат в обращение във Великобритания

Изображение му е ще е на банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири
5 юни 2024 07:50, Анисия Иванова
20
Банкноти с лика на Чарлз влизат в обращение във Великобритания
Снимка: БГНЕС/EPA

Във Великобритания от днес влизат в обращение банкноти с лика на крал Чарлз, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става близо две години, след като Чарлз наследи престола от покойната си майка - кралица Елизабет.

Изображение на Чарлз ще стои на новите банкноти от 5, 10, 20 и 50 лири, емитирани от "Банк ъв Ингланд" - британската централна банка. Съществуващите банкноти с лика на Елизабет остават в обращение.

"Този подход следва указанията на Кралското домакинство да се сведе до минимум екологичното и финансовото въздействие на тази промяна. Това значи, че новите банкноти с крал Чарлз Трети ще навлизат постепенно", заявиха от "Банк ъв Ингланд".

Елизабет е първият монарх, чийто образ се появява на британските банкноти, за разлика от монетите в Англия, на които стоят изображения на крале и кралици от повече от 1000 години.

Образци на новите банкноти бяха показани през декември 2022 г., малко след като в обращение влязоха монети с лика на Чарлз. Като се изключи изображението на новия монарх, оформлението на банкнотите не е променено.

В последните години използването на пари в брой във Великобритания рязко намаля, тъй като потребителите предпочитат дебитните карти и други видове електронни плащания. По данни на Британския консорциум за търговия на дребно през 2014 г. плащанията в брой са представлявали повече от половината трансакции в магазините, но до 2021 г. те са спаднали на 15%, отчасти поради ограниченията заради КОВИД-19. През 2022 г. делът им нараснал до 19%.

"Имаме ангажимента да предлагаме банкноти дотогава, докато те се търсят от обществеността. Пускането на тези нови банкноти в обращение е доказателство за този ангажимент", заяви днес управителят на централната банка Андрю Бейли.

Миналата година британското правителство прие законодателство, което изисква от банките да осигурят наличност от пари в брой, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заади чуждопоклонника Васил Панайотов от полицията Сливен който нанасе щета на България за 54 млн Паундав Анлия вече гледа на всички българи като на измамници.Вместо да разследва българи,източващи ДДС измами в територията на България и финансови престъпления за което му плщт той разследвал в чужбина и ударил икономиката на България с 54 млн Паунда
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не иска да го гледа, па се натиска.
13
1
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 3 месеца
ТОЗИ Е ПРЕСТЪПНИК! И УБИ ЖЕНА СИ, ТИЯ МОНЕТА МУ ПРАВЯТ....
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как ще ги обрАщъме?
11
0
 
3
 
! Отговори
Списаревски преди 3 месеца
И тоа си поверва... Смех-урко! По-добре да сложат Даяна на лирата... поне ще е красива банкнота!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да бързат да отпечатат хартийките с лика на клепоухия, че той май скоро ще сдава багажа..
9
1
 
1
 
! Отговори
61 преди 3 месеца
Възпитаните англичани не злословят. Естествено че ще каже всичко най за него въпреки развода. Това е причината да се възмущават от книгата на Хари, дори и да е прав.
8
0
 
3
 
! Отговори
Да направят преди 3 месеца
Дебитни карти с лика на крал Чарлз Трети
7
0
 
2
 
! Отговори
61 преди 3 месеца
Аз не че ама... В случая заглавието е правилно. ОбрАщение и обрЪщение са две различни думички.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тези се чудят къде да хвърлят едни милиарди. Докато влязат, ще трябва да излязат. А не се наблюдава английския народ да благоденства в момент, поне болшинството обеднява прогресивно. Това са мои наблюдения, пък дано са погрешни.
5
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Само заглавието ме кара да НЕ прочета Вашата статия.Видима неграмотност лъха от него.Вероятно преводачът се е фокусирал повече в английския език и не е изучил българската граматика.😞Иначе щеше да знае, че обрЪщение идва от действието обрЪщам, а не обрАщам. Дори не искам да мисля колко точен е преводът.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Инфлационните пари!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Toва ще бъдат най грозните пари в света.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А у нас банкноти с лика на Боце, Кирчо и Кокорчо - кога ?
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много неприятна новина