Забавят се производствата в еврозоната, признаците за рецесия растат

Индустриалното производство започна последното тримесечие със затруднения
8 дек 2023 16:18, Анисия Иванова
40
Забавят се производствата в еврозоната, признаците за рецесия растат
Снимка: БГНЕС

Индустриалното производство в Германия и Италия започна последното тримесечие на годината със затруднения, след като Франция и Испания отчетоха сходни резултати, което говори за възможна рецесия в региона.

Производството в най-голямата европейска икономика е намаляло с 0,4% през октомври спрямо предходния месец до най-ниското си ниво от август 2020 г., съобщи германската статистическа служба в четвъртък. В Италия производството е намаляло с 0,2% спрямо септември.

Макар че обхватът на всяка статистическа извадка не е напълно съпоставим, съвпадението на спада в двете икономики заедно с негативните резултати във Франция и Испания във вторник подчертават слабостта, която се проявява в твърдите данни от целия регион.

След като брутният вътрешен продукт на еврозоната вече се е свил с 0,1% през третото тримесечие - данни, които могат да бъдат преразгледани по-късно в четвъртък - още един тримесечен период на свиване би означавал рецесия. Последните проучвания показват, че спадът в еврозоната продължава в сферата на услугите и производството.

В Германия спадът на производството беше неочакван; средната прогноза на икономистите беше за увеличение с 0,2%. Резултатът показва как икономиката все още се бори да се отърси от въздействието на предизвиканата от енергоносителите криза през миналата зима и спада в световното търсене.

Производителите, които са гръбнакът на германската икономика, са особено засегнати от скъпата енергия, по-високите лихвени проценти и слабото световно търсене. Няколко големи промишлени предприятия започнаха да съкращават разходите си, а производителят на химикали BASF SE планира да намали инвестициите си с почти 15% през следващите четири години.

Данните от началото на седмицата показаха, че фабричните поръчки са намалели повече от очакваното, което допълнително помрачи перспективите за възстановяване. Бюджетните сътресения в Берлин също натежават върху перспективите на Германия.

Все пак последните проучвания в страната показват известно стабилизиране. Миналия месец бизнес прогнозите на института Ifo достигнаха шестмесечен връх. Междувременно анкета сред мениджърите по покупките подчерта "значителна слабост", въпреки че облекчаването на условията подкрепя връщането към растеж.

Другите страни се справят само малко по-добре. Спадът от 0,3% на френското производство през месеца се дължи на по-ниското производство на енергийни продукти и стоки за оборудване. Производството, което изключва енергетиката, обаче отбеляза ръст от 0,1%.

В четвъртък заместник-управителят на Френската централна банка Агнес Бенаси-Куер настоя, че макар растежът в страната да е слаб, институцията не очаква рецесия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria .

"Основният сценарий е, че това наистина е меко приземяване на световната и европейската икономика", каза тя.

Спадът от 0,2% на италианското промишлено производство беше по-добър от очаквания от икономистите спад от 0,4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 7 месеца
Те ще изчезнат, вие забавят се. Няма такова нещо като производство в ЕС.
30
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Това е добра новина! ЕС трябва да изчезне!
29
1
 
5
 
! Отговори
де го санкционираш преди 7 месеца
де се рецесира? А руската икономика как е?
28
2
 
7
 
! Отговори
нн преди 7 месеца
Лятото, комшията се върна за няколко дни. На въпроса ми ,как са германците, отговора беше не са добре. От 20 години съм там, но войната в Русия докара много негативи в индустрията, а и политиците им не са много в час.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рецесията е тук и ще бъде с нас години. Лунатиците от ЕС без съмнение ще задълбочат проблемите, които създадоха сами. Цялото това нещо е едно голямо недоразумение, което не може да бъде разрешено освен с волята на европейските народи, но те са смачкани и притеснени в настоящето си и несигурни за бъдещето си. ЕС е фатална грешка.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Необходимостта светът да се справи с изменението на климата изглежда очевидна,когато се погледне през призмата на последния доклад за оценка,публикуван от IPCC в началото на август.За да се постигнат целите,определени съгласно Парижкото споразумение от 2015 г., емисиите на парникови газове (ПГ) трябва да бъдат намалени с 50% между 2020 г. и 2030 г. и да достигнат нетна нула до 2050 г.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не е точно криза, това е резултат от зелените политики и зелена сделка за въвеждане на социална кредитната система.:))
24
3
 
9
 
! Отговори
Ауу,що така уе?!? преди 7 месеца
Нали беше клуба на богатите и като влезем,ще протече мед и масло... :D
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз си спомням, че финансовата криза през 2008 не ни засегна чак толкова и тогава обясненията за това бяха, че сме били встрани от напредналия свят, така да се каже! Сега обаче, като се бутаме напред и като ни бутат все напред, не знам. Накрая ще си останем сами да подкрепяме Украйна, щото ония са в криза, видиш ли?
22
0
 
5
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
И какво сега Европа викай Украйна на помощ НИЕ европейците кого да търсим за помощ финансова и всякаква ИДВАЙТЕ Украйна помагайте солидарност
21
1
 
9
 
! Отговори
Чак преди 7 месеца
не мога да повярвам, че есесовска медия публикува такива статии... Да не сте се объркали нещо?
20
1
 
9
 
! Отговори
Европата преди 7 месеца
0мря!
19
0
 
8
 
! Отговори
Предлагам преди 7 месеца
всички в еврозоната да свалят и нааканите си *** и освен всичко, дори и тях да дадат на покрайна! Даже предлагам да си продадат имуществото и душите на натовските американски дяволи и парите да ги дарят на покрайна. И дори и тогава няма да успеят да подчинят Велика Русия! Неможаци, яжте пари!
18
0
 
10
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
И Докога така Европа вземи да мислиш за европейците Европа
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Санкциите работят.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само членството ши ва опрай . Вервайте ми . Купувайте Ф16 и старйкари и ши са опрайте за има няма 30 години .
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
BASF и други големо западни компании чрез съветника на Зеленски Ермак и посредничеството на сина на Сорос Александър Сорос се очаква да получат безвъзмездно и за постоянно 40 кв. км !!!!! чернозем !!!! в Украйна за депониране на силно токсични отпадъци.
14
23
 
6
 
! Отговори
innocente преди 7 месеца
Някой да е виждал Европа да фалира? Защото аз съм виждал рашка да фалира през 1990! И се молеше за спасение от запада!
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Нека му е зле на Путин!", рекъл безполовия и отхапал от буболечката в чинията!
12
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
цената която Европа плаща за това, че не подкрепя имперските мераци на расия, не подкрепя убийствата и разрушаването на градове, заслужава си!