Следващата заплаха за Европа - китайска кола за един милион долара

Автомобилните пазари в Китай и ЕС са на ръба на всеобща търговска война
21 окт 2024 09:18, Елка Василева
15
Следващата заплаха за Европа - китайска кола за един милион долара
Снимка: Bloomberg

Hongqi L5 може да не е най-очевидният риск за затруднената автомобилна индустрия в Европа.

С тегло от повече от три тона, дълга от броня до броня колкото кемпер с четири легла, произведена в малки количества и достъпна само за внимателно проверени клиенти, единствената в света кола за милион долара идва със зелено-лилав интериор, който го прави да изглежда по-малко като икономическа заплаха и повече като превозното средство на злодея във филм за Батман.

И все пак възраждането на Hongqi – малко избледняла марка лимузини със същите конотации на политическа власт и лукс в Китай като Lincoln в САЩ или Rolls-Royce в Обединеното кралство, заплашва да прекъсне малкото останали нишки на добра воля, държащи заедно най-големия канал за търговия със стоки в света, пише Дейвид Фиклинг, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Ето защо.

В момента автомобилните пазари в Китай и Европейския съюз са на ръба на всеобща търговска война. В началото на месеца правителствата на ЕС гласуваха да наложат мита до 45% върху електрически превозни средства, внасяни от Китай, доближавайки се до нивата в САЩ, които достигат 100%. Пекин съобщи след това, че разследва ответни мита върху европейските автомобили с големи бензинови двигатели, както и налагане на данък от 39% върху бренди.

В такива решения се вижда груб национален интерес. Френските и италианските марки автомобили почти не се срещат в Китай, така че Париж и Рим бяха силно в полза на тарифите за автомобили. Доводът срещу митата върху вноса беше представен от Берлин, чиито марки доскоро представляваха около една на всеки четири продажби на автомобили в Китай, заедно с Унгария и Словакия, където се намират множество германски автомобилни заводи. Ограниченията на Брюксел върху китайските електромобили може да осигурят глътка въздух на европейските конкуренти да наваксат изоставането, докато санкцията на Пекин за автомобили с големи двигатели може да удари силно германския износ и да облагодетелства решително старомодната линия на бензинови чудовища на Hongqi.

Целия материал четете на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Коли
В кадър: Уникални коли на Автосалон София 2024
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Американците са bad loosers.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
Авторът на оригиналната статия е голям хейтър. Има и опция с лилаво-зелен интериор, но стандартният модел е много стилен.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Заплаха?!? Казва се свободно предлагане на качествени и конкурентни стоки." - Сигурно си от хората, които вярват на учебника по икономока, когато ги лъже, че една форма трябвя да предлага блага - стпки и услуги, които да подобряват животът на обществото и да получава стойност във вид на пари за награда. Идеалистипна и красива мечта, но живеем в прогнил свят, така че синостава фантазия.
15
5
 
3
 
! Отговори
Шишо преди 1 час
Когато влезете в магазин за инструменти и строителни материали имате избор измежду десет вида китайски б.оклук продукта и два-три европейски, които са много по-качествени и ще ви карат почти доживот. Защо мислите, че с китайските автомобили ще е по-различно?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Подготвятт ни за още по-строги ограничения за вноса на китайски стоки.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Lotos Elies
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
моите деца виче си купиха за 200 000 евро в DE
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тука има хора дето и майка си ще дадат за китайски автомобил, нищо че не са го виждали и на снимка! Коментираме някакви макетни чудовища срещу реални автомобили!?! Има само една държава, която може и прави автомобили и това е Германия, другото е просто компромис!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Заплаха?!? Казва се свободно предлагане на качествени и конкурентни стоки.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Много ясно че ще произведат поредния ***, но пък скъп! В Китай има много адски богати хора за които светът дори не подозира!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пълни глупости. Мерси.
7
1
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 час
Поредната пропаганда помия!
6
2
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 2 часа
НАТООВЦЕ , ЖАЛКИ !!! АКО ЦЕНАТА ( МИТОТО ) СЕ ВДИГНЕ С 45 % КОИ И ОТ ЧИИ ДЖОБ СА ТЕЗИ ПАРИ ??? ОТ ТВОЯ , ЖАЛЪК ЕВРОПЕЕЦО !!! И КЪДЕ ЩЕ ГИ ПРАТИ УРСЪСЕЛА - НА ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ , ФАШИСТКА ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА !!!
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Копейкин да купи 5 парчета за ПП Атака от партийната субсидия :)))
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тиквата да купи 10 парчета за ПП Гроб от партийната субсидия :)))
3
4
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 часа
Вън американския ОКУПАТОР сащ от Родината ни!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
СЛАБЕЯТ ПРЕД РОДНОТО ТВОРЕНИЕ НА ИНЖ.АХМЕД МЕРЧЕВ!!!...
1
0
 
9
 
! Отговори
Друга е заплахата преди 2 часа
"зелената сделка" и Световния Икономически Форум - това са заплахите.