"Алиено" или Rimac Nevera: Представиха първия ни пpoтoтип нa e-хиперкола

"Aлиeнo Caнтиepo" развива максимална скорост от 500 км/ч
14 окт 2024 14:34, Нели Христова
62
"Алиено" или Rimac Nevera: Представиха първия ни пpoтoтип нa e-хиперкола
Снимка: Facebook

Вчера в село Cлaщeн, oбщинa Caтoвча, беше представен първият български пpoтoтип нa eлeĸтpичecĸa xипepĸoлa "Aлиeнo Caнтиepo", изработен от инж. Axмeд Mepчeв.

От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови автомобили.

Това е начален прототип на колата "Aлиeнo Caнтиepo". След нея създателите ще направят три прототипа и след това ще бъдат произведени 10 оригинала. Едноместният болид във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от 500 км/ч.


Като страстен автолюбител преди години Мерчев поискал да си купи спортен автомобил. Но така и не намерил такъв на пазара, който да отговаря на желанията му. И решил... сам да си направи. Покрай проектите му в областта на роботиката и електрониката той имал готови технологии за електромотори, автономно захранване, батерии и т.н. и решил да ги използва в новия си проект - "Алиено", който стартира в края на 2015 г., информира БНР.

В началото набляга на разработката на технологии за самата кола, а през последните две години започва по-сериозно популяризиране. В момента той и екипът му все още са на етап подготовка на производството.

Проектите за електрически хиперавтомобили далеч не е чужд на Балканите

Една от най-популярните машини в тази област е сглобена именно в Хърватия. Concept One на "Римац" претендираше да е един от най-бързите автомобили с е-двигател през 2013 г., а неотдавна новият им модел Rimac Nevera записа световен рекорд за скорост на отсечка от четвърт миля (8,58 секунди и върхова скорост 269,58 км/ч).

В основата на всичко стои 33-годишният Мате Римац, роден в семейството на етнически хървати от Босна и Херцеговина. Родителите му емигрират в Германия, когато той е само на 2 години, заради избухването на войната в Югославия.

Rimac Nevera R е с четири електродвигателя, по един за всяко колело. Сумарно те генерират максимална мощност от 2017 к.с. За сравнение стандартната Nevera е с 1914 к.с.

Той се отличава с по-малък пакет батерии от използвания досега. Вместо 120 kWh чудовищният електромобил е оборудван с 108 kWh батерия. Целта е да се намали теглото на колата, като в случая тя тежи 2277 килограма.

Rimac Nevera R ускорява от 0-96 км/ч за 1,81 секунди, достига 200 км/ч за 4,38 секунди, а 300 км/ч излизат на километража само 8,66 секунди след потегляне на пълно ускорение. Максималната скорост е електронно ограничена до 350 км/ч, а официално Nevera R изминава четвърт миля (402 метра) за 8,23 секунди.

Срещу допълнително заплащане от Rimac могат да махнат ограничението на скоростта. Това позволява достигане на 412 км/ч.

Производството на Rimac Nevera R ще бъде ограничено до 40 броя. Цената на един екземпляр ще започва от 2,3 милиона евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от Коли
Гуми, антифриз, акумулатор: Колко струва подготвянето на автомобила за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
10 години развитие преди 1 ден
Проектът е започнал през 2015 година и сега в края на 2024 год имаме една пластмасова каручка без двигател, без батерия, без шаси, без окачване, дето и магаре не може да я тегли тая каручка ами я бутат двама axмаци. Нещо не ми вдъхва доверие.
57
0
 
1
 
! Отговори
Мама Миа преди 2 дни
това е УНИКАЛНА българска простотия и приказка за наивници.за 5000кс колата трябва да тежи над 5тона...Римац имат най-добрата батерия в момента и колата тежи над 2200кг с около 2000кс.Плюс това нещо е толкова грозно,че дори и Cybertruck е 10000 пъти по-красив."роботите" му са кулка от преди повече от 10 години и никой не ползва такова нещо вече.Всеки,който разбира от батерии и електричество,ще ви каже,че това е абсолютно невъзможно.Аз се занимавам с батерии повече от 10 години и досега не е направена батерия,която може да предложи такива чудовищни характеристики при тегло под 8-10 тона.
56
0
 
1
 
! Отговори
Нанай си Войо преди 2 дни
А пък тия дисТарикати от сайта на БиТВ преди малко ми искат да си направя платен абонамент за Войо, та да ти покажат видео с тая кола... Не бТВ, Бг-дънооооооо..., а *** то верно, май че са "би-" .
55
0
 
4
 
! Отговори
Красс преди 3 дни
Направиха кръгче!! бутаха ги! Смешници!
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не върши. Грознo, нефункционално, непрактично, нереалистично, неполезно и с части от чужбина.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какъв екип , като единя е багерист , дригия фадромист, строител и дюгерин и общак. Всичко е една пародия и една мечта в която има наляти много пари за стари машини. Роботи купени втора ръка преди 5 години. Всичко е старо и амортизирано. Гледайте в youtube канала CarlifebyDani и сами ще се обедите. Само , като видите пистата , където изпитва колата , ще ви падне ченето.
52
0
 
11
 
! Отговори
гост 01 преди 3 дни
Реалистично 5000 кс изискват устойчивост, окачване и спирачки, за чиято разработка отиват стотици милиони (дори хипотетично да е толкова).Аз само питам защо не направийа чдно кръгче
51
3
 
13
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 дни
Гань.о се наcиpa от национална гордост без дори да забележи че този смешен макет е направен от шпертплат. После защо целият свят се смее с нас.
50
0
 
6
 
! Отговори
Itso преди 3 дни
Този автомобил може да се кара само от тези, които владеят силата (поради липса на джам). И ще развие 500 км/ч пак благодарение на силата.
49
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Руснаците направиха е - самолет а европа е още на е - кола :)))))))) Китайците работят по е - самолет с нови батерии които трябва да удължат полета до 3000 км. А нас ни залъгват с ,,членство,, в един изоставащ четвърти райх . Вервайте пак че само членството ш.и ва опрай .
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Поне джам да му беше турил.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Чакаме следващия прототип на кола с 500000 кс и цена от 35 млн. Все пак и Бил Гейтс и Стив Джобс са започнали от гараж, значи и наш *** от с. Придъжд може.
46
1
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 дни
Тази кола не си струва да се коментира изобщо.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
отново някакви безполезни дейности се рекламират с цел отвличане на вниманието от дъното, на което сме
44
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 3 дни
скоро ше стане ясно колко е далеч от тези цифри колата... В Римак има ноухау и технологии. Нашата е сечена с брадва и никога няма има финален завършек. След 1989 България не може да произведе нищо качествено
43
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 дни
Набързо скалъпена ламаринена примамка да купуват блокчейн крипто валутата на фирмата.Волан от Битака за 15 лева, Окачване от Вартбург, дизайн откраднат от Ламборгини Вижън ГТ.Едно към едно.Поредната Ружа финансова пирамида....точно на същата дата преди години 1995 -та в Русе посрещаха с бонбони едни други Алиени и хляб с мед.Трагична е съдбата Българска.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това е заварено от кухи профили и облечено с поликарбонатни плоскости
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Преди десетина години в "Да продадеш колата си" Майк Брюър попадна на една Ланча интеграле, забравена в гаража на възрастна вдовица. Абсолютна запазена, боя, интериор, проект електро. В памет на съпруга си бабето подарява колата на предаването. Ед Чайна наслага разни магии като специални мотори, батерии и др. технологии, благодарение на които Ланчата стана вятър, тестваха я на едно летище и я продадоха с голяма печалба. На бабката пълен пакет екскурзия по желание. Имам такъм модел 1:18, 2мотора.
40
0
 
8
 
! Отговори
OPs преди 3 дни
Щях да умра от срам да показвам такъв оръфан макет пред хората. Поне да се бяха постарали малко. То на снимки изглежда зле. Не знам на живо
39
0
 
7
 
! Отговори
ii преди 3 дни
Облекли половината село в черни тениски "СЕКЮРИТИ". Ще им оградем тайните?От ПДЧ ли е макчтчето?Амортисьори, Спирачки, Батерия, стъкла. колани, софтуер.Не може до вчера да си сменял масло на голф-а, а от днес инжинер магьосник. Какво занчи хипер автомобил?Нещо като автомобил или по скоро нещо като хипер вафла?