Ще има ли поскъпване на новите коли от 6 юли?

След тази дата стават задължителни "черните кутии" и още 7 подпомагащи системи
11 май 2024 19:07, Елка Василева
88
Ще има ли поскъпване на новите коли от 6 юли?
Снимка: архив, БГНЕС

Наближаващият 6 юли е ключова дата за европейската автомобилна индустрия: от тази дата влизат в сила поредните нови изисквания на ЕС за задължително серийно оборудване. Въпросът е ще доведе ли това до ново поскъпване на автомобилите?
 
Поредната порция регламенти от Брюксел задължава всички компании, продаващи леки или лекотоварни автомобили в общността, да ги оборудват със 7 допълнителни асистиращи системи, пише automedia.bg.

До тази година повечето от тези системи се предлагаха като опции срещу доплащане, но сега дори купувачите на най-базовите нива ще трябва да ги имат. Става дума за предупреждение за ограниченията на скоростта, система за аварийно спиране, асистент за поддържане на лентата, задна камера със сензори за странично идващ трафик, аварийни светлини при внезапно спиране, дрегер за тестване на водача преди потегляне и камера, следяща дали шофьорът не е сънлив.

Освен това от юли нататък всички нови коли в Европа трябва да имат т. нар. "черна кутия", която записва данни за скорост, спирачен път и маневри, която да се използва при разследване на произшествия и при застрахователни искове.

Естествено, всички тези системи костват на производителите допълнителни разходи, които те прехвърлят върху купувачите. Можем ли тогава да очакваме нови ценови листи при дилърите от юли, особено при по-евтините модели, които досега нямаха подобно оборудване?  
     
Отговорът е "зависи", ако се съди по импровизирано проучване на Automedia.bg сред няколко от водещите вносители в България. Повечето произведени през последните шест месеца автомобили вече разполагат с тези системи. При Dacia и Renault например надбавката за тях вече е отразена в актуалните ценови листи, обясни Калина Йорданова, управляващ директор на вносителя на двете марки у нас "КЕОС София". При отделни модели обаче добавянето на новите системи ще вдигне забележимо цената. Най-базовото ниво на малкия Hyundai i10 за бизнес клиенти например ще поскъпне с 1000 лева заради добавената в серийното оборудване навигация - начинът на компанията да отговори на изискването за асистент за ограниченията на скоростта, съобщи ни Камен Илчев, оперативен директор на "Хюндай България". Цената на системата като допълнителна екстра е 2000 лева по каталог, но вносителят е преценил, че това ще направи i10 твърде скъп за клиентите.

Европейският съюз от години периодично затяга изискванията за задължително оборудване, започвайки първоначално от неща като ABS и системите за електронна стабилизация (ЕSP и пр.), и добавяйки впоследствие системата за следене на налягането в гумите, системата за разпознаване на знаците и други. Впрочем това далеч не е краят: от юли 2026 г. в сила влизат следващата доза изисквания, според които всички нови коли трябва да имат система за засичане на пешеходци с аварийно спиране, и асистент, който активно се грижи водачът да внимава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще има поскъпване, дори и на старите модели като онея Шкоди дето са модели на по 7 години но плебса се изби да ги купува понеже били с 20% отстъпки!
61
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смърт за Европа! Надявам се руснаците да я унищажат с ядрено оръжие.
60
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да Ви е честит Европейския съюз ,нещастна българска пасмина. Браво на македонците и сърбите!
59
12
 
7
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 месеца
Ами трябва да има поскъпване. Не може един програмист на 7-8 хил. лева заплата и аз да караме еднакви коли. Абсурдно е.
58
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички тия системи до 3 година са чао, после ще сте флинстоун и хранилка за сервизите. Никога няма да купя нова такава кола.
57
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Aз се уредих с Q5 за 105К.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бизнесмен 55. С клавиатурата трябваше да купиш нещо по-така какво се излагаш с тия 80 0000 ? И защо си го купил на старо ?
55
29
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 месеца
Ами и да има и да няма аз вече си минах по реда. Малкия тази година е абетуриент и му купих БМВ за 80 000лв, а майка му не може едни дънки да му купи
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Епизода Reverse Cowgirl на South Park гледали ли сте? Толкова по въпроса за безопасността ;))
53
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-големите смешници сме целия свят се смее на идиoTu от ЕС
52
15
 
5
 
! Отговори
42 преди 4 месеца
Олеее мега хейтъро! Тука се напулни с духоно ИЗНИЗЕНИ и комунистчета! Пу! Тате ми е каа - добрият комуниист е оня де е умрял!
51
8
 
1
 
! Отговори
42 преди 4 месеца
До другия - Ем чи дааа еее! Първата ми коша е и ще е май последната! Друго не ми трябва! Много се кефя маняк ..многоого айахахахха ог кеф!
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 48 - Аа без дакчотци макчици ...
49
11
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 4 месеца
Е какво говориш, това е красавец! Има стойност. Не като разни дърти БМВта на по 15 години, дето ги карат тия из коментарите. И ние имаме 2 нови коли вкъщи, но японската класика GT-R винаги е на показ. От първите модели за 50к лв. я взех от трети собственик в момента струва в пъти повече. Това са друг тип коли. За готини хора. На за сельото, дето сложил черните емблеми на БЮВ-то и се мисли за мафиот.
48
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Voyah Chasing Light с пожизнена гаранция 30 датчика и сензори, автопилот и автопаркиране, видеозапис, два ел. мотора общо 510 конски сили, пробег 730км, ускорение до 100км/ч за 3.8 сек, пневматично окачване, регулиране на височината на клирънса. Максимална версия обурудване 60 хил долара, базова версия 322,900 yuan ($43 хил). Немски аналог от такава класа (Full-size luxury car E-segment 5th category of the European cars) Mercedes Benz EQE AMG 43 4MATIC, 2 години гаранция, (476 коня, ускорение 4.2 секунди, пробег на батерията 506км) - 150 хил долара за пълна комплектация.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Коя кола среден клас до тази година в ЕД е струвала 50000 евро и ВСЕКИ нормален европеец е можел да си я позволи?! " - Нормалните са ... Хората с пари :)
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 44 - Но е китайски, а китай вече са наши врагове!
45
4
 
1
 
! Отговори
42 преди 4 месеца
Олеее защо минус .. Зъл чпвек си ти, зъъъл!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новият Zhiji LS6 e с три пъти повече конски сили от BMW iX3 и струва само 41 хиляди долара за пълна комплектация. BMW iX3 с пълна комплектация е 80 хил долара. При това BMW iХ3 също е с китайска батерия.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 40 - Коая е Медиана?