Брюксел избързва с призивите за плащане на депозити от КТБ

Съгласно българското законодателство изплащането на гарантираните депозити може да започне след отнемането на лиценза
Обновена: 3 авг 2014 22:31 | 3 авг 2014 20:30, Екип на Investor.bg
9
Брюксел избързва с призивите за плащане на депозити от КТБ
Снимка: архив, Reuters

Писмото, с което Европейската комисия (ЕК) призовава България да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити, изпреварва значително процедурите по преглед на активите и състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Еврочиновниците са на мнение, че българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса с КТБ. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Определение като „видимо изпаднала в несъстоятелност” може да се приема като доста крайно с оглед процедурите, които се следват съгласно българското законодателство. На първо място, несъстоятелността се обявява от съда, при това на база покриване или непокриване на определени изисквания. На второ – КТБ е поставена под специален надзор, който именно да изясни какво е състоянието на финансовата институция.

Съгласно българското законодателство изплащането на гарантираните депозити трябва да започне след отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност. Решение за подобен ход не само че няма, то е обвързано и с резултатите от назначената в КТБ квестура.

Още повече, че до този момент страната ни не е получавала критики или препоръки за хармонизиране на банковото законодателство с това на ЕС.
Към този момент обаче ситуацията в КТБ не изглежда такава, каквато я представят от Брюксел – поне доколкото се разбира от доклада за състоянието на банката, представен от Българска народна банка (БНБ) в четвъртък.

От доклада стана ясно, че първоначалните опасения за дупка в порядъка на 3,5 млрд. лв. са преувеличени. Одиторите говорят за кредитен портфейл към 30 юни в размер на 5,55 млрд. лв., собствен капитал 521 млн. лв.. Депозитите на фирми и граждани са в размер на 5,62 млрд. лв.

Одиторите посочват, че КТБ разполага с активи на стойност 6,896 млрд. лева към 30 юни 2014 г.. Сред тях има високоликвидни активи са 144,3 млн. лева, както и портфейл от ценни книжа в размер на 776,9 млн. лева.

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10,54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред – 7,86 на сто. Това покрива напълно критериите за запазване на лиценза за осъществяване на банкова дейност.

Забележките на одиторите към този момент са свързани със счетоводните политики за определяне на обезценките по кредитни институции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Поради тази причина все още не е ясно напълно текущото състояние на банката и не е уместно да се говори категорично каква ще бъде нейната съдба. Срокът, който БНБ поставя на квесторите за представяне на пълен доклад за състоянието на кредитния портфейл, е 20 октомври и едва тогава ще може да се пристъпва към евентуални действия по посока отнемане лиценза на банката или оздравяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
аноним преди 10 години
Брюксел закъсня. Тука е *** когато се каже нещо минава много време докато се разбере и проумее. Ние не сме виновни така ни е създала природата. Някой мисли ли как ще реагират вложителите в другите банки. Като гледат този цирк с месеци не дай боже и години. Другите държави са прости. Затова в подобни случаи действат като при пожар. Гарантираните влогове изобщо не се запорират. Хората разполагат с тях веднага, а бакиите да си ги оправят тези които са ги създали.
5
0
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
Ами точно така да изплатят гарантираните влогове , а другите бакии да си оправят.Много хора имат нужда от парите си.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е ми отворете банката накрая, де.То е ясно ,че всички обвинения ,които се теражират от Деляновите медии са измислица. Насила искате да фалирате една читава българска банка,за радост на ротшилдовия и ердогановия слугинаж.Аз гледам кой ще спечели от фалирането на тази банка
3
0
 
8
 
! Отговори
Nepoznat преди 10 години
Португалия заделя 4,9 млрд. евро за спасението на Banco Espirito Santo Изпадналият в тежко състояние кредитор ще бъде разделен на "добра" и "лоша" банкаЗащо трябва да се чака за гарантираните?! Ако банката е добра отваряйте я тогава...ако не ликвидация?! Какво се чака?! Още не е фалирала....да я дофалираме?! ЕК бързала...а Искров отлага ли отлага...ДО КГА?!
2
0
 
24
 
! Отговори
още един преди 10 години
БРЮКСЕЛ НЕ ИЗБЪРЗВА,А ТУК ВЕЧЕ ДОСТА ЗАКЪСНЯВАТ С ИЗПЛАЩАНЕТО,НО ЯВНО НАИСТИНА ИСКАТ ДА СЕ ЗАФОРМЯТ ДОСТА ДЕЛА СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА,ЧЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ПО-ЕВТИНО ВСИЧКО-ПЛАЩАИТЕ НИ ПОНЕ ГАРАНТИРАНИТЕ НИЕ НАИСТИНА ИМАМЕ НУЖДА ОТ ТЕЗИ СРЕДСТВА
1
0
 
29
 
! Отговори
Вложител преди 10 години
Какво ме интересува какво е казала БНБ ! Като са толкова сигурни,че всичко и е наред на банката,да изплащат те на вложителите ! Нека си поверяват след това ако искат и 1 година или повече. Плащайте на хората веднага - парите са техни ! Как си позволявате да ми задържате парите? С какво право ми определяте срокове ?? !!! Кат сте некадърни банйер,бягайте в Украйна! Заедно със Станишев!