Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт

Необходима конструктивност в двустранните отношения, отчитат от Скопие
Обновена: 7 мар 2024 21:20 | 7 мар 2024 21:09, Красимир Ангелов
152
Пендаровски си знае неговата: Македонското малцинство в България е факт
Снимка: БГНЕС

"Съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", заявиха от кабинета на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирани от БГНЕС.

Позицията дойде, след като Министерството на външните работи на България извика македонския посланик в София Агнеса Руси по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на Република България.

Пендаровски е категоричен, че е необходима "конструктивност в двустранните отношения и решаване на откритите въпроси".

Още по темата
"Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург", се казва в съобщението от кабинета му.

Реакцията на българското външно министерство беше предизвикана от коментарите на македонския президент, че ако ВМРО-ДПМНЕ успее да принуди България да промени Конституцията, за да включи македонското малцинство в страната, той ще стане член на ВМРО-ДПМНЕ.

Последва реакция у нас. На 6 март МВнР категорично възрази срещу "опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания".

"България последователно поддържа конструктивен тон и се въздържа от коментари по постоянните провокации в публичното пространство на Северна Македония. Прави това с разбирането, че е необходимо осигуряването на конструктивна среда за нормалното протичане на изборния процес и среда на обществено спокойствие, за да могат да се реализират необходимите реформи.

За съжаление е очевидно, че тези усилия на България не срещат разбиране и не се оценяват от определени фактори в Скопие, които продължават да използват страната ни като оправдание за липсата на напредък пред своите граждани.

За пореден път приканваме политическия елит в Северна Македония да проявява необходимата политическа зрялост, да даде конструктивен принос за изпълнение на поетите политически ангажименти в рамките на компромиса от 2022 г. и стриктно да съблюдава Договора за добросъседство от 2017 г. Това е единствената възможност за постигане на реален напредък в процеса на европейска интеграция на страната в полза на нейните граждани", бе изразената позиция от нашето външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
7
 
! Отговори
Маг Минчо преди 5 месеца
Когато Пендаровски намери свои македонски роднини в България, ще ги впишем като малцинство! Но скопския хитрец едва ли ще рискува да признае и 1% български гени? СтеВчо,избърши си носа ,мама!!!
56
0
 
5
 
! Отговори
Игор преди 5 месеца
Филип Македонски е руснак!
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
това е прадетелство то на Киро про100 то и сие .Скоро ще поискат и част от България като изсконно македонска
54
0
 
6
 
! Отговори
Фют преди 5 месеца
Спешно се търси преводач от македонски на български език :))))
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До АнонимеН Имат комплекс от нас значи са си бг.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Македония за България е, като Каталуня за Испания!
51
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
НАЙ СМЕШНОТО Е, ЧЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ БЪЛГАРИЯ :D ТАМ АРЕСТУВАТ ВСЕКИ КОЙТО ПРОДАВА БЪЛГАРСКИ КНИГИ АМА МНОГО СА ЗЛЕ ПСИХИЧЕСКИ
50
2
 
0
 
! Отговори
Sando Emigranto преди 5 месеца
Един от ЮгоЗападна България влязъл през мексиканската граница,отворил бежански кейс за дискриминация от страна на България срещу ,,македонците".Тогава във Щатите вървели ,,ромските" и ,,педерастките" кейсове.Но тоя понеже бил ,,горд македонец", го било срам да казва че е обратен,или пък ром.Та решил да мине по ,,македонска линия".След делото му казали да си хваща самолета за България,и като му е толкова ,,македонското" самосъзнание,просто да отиде да си живее в Скопие.Само той не спечелил.
49
0
 
2
 
! Отговори
Цончо преди 5 месеца
А вие, защо биете Възраждане?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоз с бая пендари се е окичил от сърбия
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Македония за България е като Украйна за Русия! Факт!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Няма малцинство РСМ се освобождава едва 2017 г. След 1878 имат още 40г. турско робство и 100 г. сръбск/ За 140 г. е достатъчно да станат яничере и мразат бг
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 46 сърбето много се е възбудило
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И къде ги тези македонци в България, никой не ги вижда и чува само Пендаровски ги сънува.
43
0
 
2
 
! Отговори
Няма малцинство преди 5 месеца
Има мнозинство....
42
0
 
1
 
! Отговори
До46 преди 5 месеца
Като не говорите защо пишете на сръбски ,а не на езика на Кирил и Методий? Сръбско ***+
41
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 месеца
БЪЛГАРИЯ Е ПРИЗНАЛА ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО ЗАЩО НЕ И НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ. ТОЯ КЕЛЕ-Ш СЕ ЧУДИ КАК ДА СЕ ИЗМЪКНЕ! НИЕ НЯМАМЕ ПРОБЛЕМ ДА ПРИЗНАЕМ , ЧЕ ИМАМЕ МАЛЦИНСТВО ОТ МАКЕДОНЦИ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ОТ КРЪВТА НА ПОЧТИ ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е С МАКЕНСКА ЩОТО МАКЕДОНИЯ НЯМА :D ВЕКОВЕ НАРЕД ВСИЧКО ТОВА Е БИЛО ЕДНА ДЪРЖАВА.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен И Нишко говорат шопски бг. Имат и бг хора и песни.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То " македонци" в северна македония няма той в България ги търси! Този с коце копейката да не са от една партия?
38
1
 
6
 
! Отговори
... преди 5 месеца
в България македонци няма, нямало е и няма и да има! Но виж Българи в македония е пълно! То всичко което не е Албанец или сърбин в македония е Българин! Така, че и в македония няма македонци! Това е историческата истина!