Скандал: Медийна шефка в Сърбия с нацистка униформа

Оливера Зекич направила фотомонтажа като провокация
Обновена: 8 дек 2023 16:36 | 8 дек 2023 16:10, Елка Василева
18
Скандал: Медийна шефка в Сърбия с нацистка униформа
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на сръбския Регулаторен съвет на електронните медии (РЕМ) Оливера Зекич публикува своя снимка в нацистка униформа в канала си в Teлеграм, фотомонтаж, създаден по нейна инициатива, съобщават сръбските медии.

"Направих го като чиста провокация", отговори Зекич на въпрос на Радио Свободна Европа защо е публикувала своя снимка в нацистка униформа.

"Обичам да провокирам. Мога да сложа карикатури на Коракс и Петричич, които са много по-лоши. Това е фотомонтаж и аз го публикувах", каза Зекич пред Свободна Европа, като споменава имената на двама известни сръбски карикатуристи.

В Сърбия си задават въпроса кого и защо лицето, оглавяващо институцията, която трябва да контролира прилагането на закона в медийното съдържание в Сърбия, иска да провокира по този начин, пишат местните медии.

Провокацията предизвика множество реакции.

Историчката Бранка Пърпа посочи, че изтъкването на символи на нацистка Германия е спорно "по всички линии“, първо поради позицията на Оливера Зекич като председател на РЕМ. Пърпа отбеляза, че символите на нацистка Германия "не са символи, с които може да парадирате в европейските страни".

Професор Дубравка Стоянович смята, че това е утвърждаване на нацизма.

"Да припомняш нацисткия ред и да го прославяш по този начин, защото цялата тази композиция възхвалява тази униформа, е нещо изключително опасно. Не бива да се прави и е наказуемо от закона дори за обикновените граждани и още повече, когато става дума за председател на орган, специално отговарящ за контрола на медиите. Това е много ясно послание към медиите - ние ще се държим като SS - и в много отношения те наистина го правят", каза Стоянович пред телевизия Ен 1.

"Председателката на РEM използва най-лошия период от човешката история като материал за забавление, като в същото време обижда цялата еврейска общност в Сърбия и региона и омаловажава най-големите злини на човечеството, които много от нашите оцелели членове все още помнят. Г-жа Зекич заема отговорна длъжност, не е редно да се шокира обществото по този начин", казаха от еврейската общност в Сърбия, цитирани от вестник "Данас".

Оливера Зекич обясни решението си да публикува фотомонтажа, като каза, че го прави в отговор на терора на карикатуристите, на който е подложена от години.

"Изсмях се в очите на тълпата и показах колко глупави и банални са техните "шеги", рисунки и фотомонтажи. Показах и че мога да ги понеса и даже да ги приема. Предварително знаех, че приятелите ми от т.нар. независими медии няма да могат да го разберат", каза Зекич.
(БТА, Райна Асенова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Пффф,аматьорка! преди 7 месеца
У нас управляващата интимна коалиция на Посолството е любимия спонсор на киевския укронаци33тки режим! НаштЕ пр0дажници се будят с поздрав "Слава Кокаине" вместо добро утро... И закусват с жълтокафявите фкалии на Зеленоида с напудрения бял нос!
14
1
 
4
 
! Отговори
Разумното решение преди 7 месеца
До Атмаджа - За да няма почва за възникване на нацизъм, всяка раса да си стои на нейния континент и в рамките на расата представителите на различни народи, ако искат да живеят за постоянно в чужбина, да отиват само в такива държави, които са населени с народи, подобни на техния.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Той и принц Хари се беше снимал в подобна униформа.
12
0
 
4
 
! Отговори
Сол преди 7 месеца
Колко повече ужаси вече преживяхме оттогава.
11
5
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 7 месеца
Всичко което излиза от умерената линия и е крайно-дясно или крайно-ляво е опасно за човечеството.
10
1
 
4
 
! Отговори
Атмаджа преди 7 месеца
Нацизмът нито трябва да се толерира,нито трябва да се допуска да се случи отново.Всяка негова проява следва да се санкционира най-малкото със солена глоба.Онези които го пропагандират нямат нищо общо с родолюбието.
9
2
 
6
 
! Отговори
Защо преди 7 месеца
Да не е модерно. А модерно и красиво ли е модата потури на за-П.ти-ета напълнени с... Това по-красиво ли е, а и като се прибави една черна брада, каква стана тя. У нас вече е пълно с тая мода. Тоя народ няма ли къде да съхранява отхода отхода си.
8
4
 
11
 
! Отговори
Трак преди 7 месеца
Да проповядваш нацизма е гордост и чест за всеки истински европеец който не е отровен от болшевизма на ционизма
7
6
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 7 месеца
"безполовия" им красива жена и 3 прекрасни деца, а ти си дърт ерген и живееш с мама и тате в соц панделка и виниш запада за това, че си негоден
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом в окрайна може, защо и в Сърбия да не може... Сега това е модерно в ес...
5
5
 
4
 
! Отговори
Ахаха преди 7 месеца
Той и нашия Копейкин, който го познава от по-рано, знае какви ги дрънкаше за Хитлер, когато беше шефче на музея в Добрич ...
4
2
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 7 месеца
Защо не сте сложили снимка на дамата тук в новината?
3
5
 
9
 
! Отговори
До Сър Пичка преди 7 месеца
Безполов, досаден си!
2
14
 
9
 
! Отговори
Сър Пичук преди 7 месеца
Е нормално все пак подкрепят нацистка Русия.
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако държеще украинско знаме, нямаше да има проблем