Бившата вътрешна министърка на РСМ Янкуловска излезе от затвора

Освободена е условно след 3 години и месец зад решетките
1 ное 2023 23:47, Елка Василева
14
Бившата вътрешна министърка на РСМ Янкуловска излезе от затвора
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи на Република Северна Македония Гордана Янкуловска напусна затвора "Идризово", съобщават медиите в Северна Македония.

Янкуловска е освободена условно след три години и един месец в затвора по делото "Танк" за злоупотреба със служебно положение и нарушение на процедурата при закупуване на луксозен брониран Мерцедес за 600 хиляди евро за бившия премиер Никола Груевски.

Присъдата на Янкуловска по това дело беше четири години затвор, а Апелативният съд в Скопие информира за решението си преди седмица, като мотивите за него бяха, че Янкуловска „е майка на петгодишно дете, което е лишено от майчини грижи и възпитание. Взети са предвид и данните от институцията, където осъдената изтърпява наказанието си лишаване от свобода, като се има предвид, че е спазвала вътрешния ред на затвора, вписала се е в средата, в която е поддържала максимално приятелски отношения с останалите осъдени лица и не е проявявала агресивно поведение, има развито чувство за лична и социална отговорност и поведението й е в съответствие със социалните норми”.

В „Идризово” Янкуловска е работила в библиотеката на женското отделение, „вършела е работата си всеотдайно, в срок и в пълен обем, ползвала е и извън институционална база, което сочи, че се е поправила до степен, в която може да се очаква, че няма да извърши престъпни деяния, като по този начин е постигната целта на наказанието, предвидена в член 32 от НК”.

По същото дело присъда от две години има и бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който напусна страната и в момента пребивава в Унгария.

По време на една от отпуските си от затвора, което съвпадна с добилото публичност напрежение между Груевски и сегашния председател на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, Янкуловска даде интервю за МРТ 1, в което заяви, че сегашното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ е законно избрано и има пълната й подкрепа, а с Груевски, чийто министър на вътрешните работи беше, няма против да се срещне, но не вижда какво биха могли да обсъждат с него.

„Що се отнася до бягството му, аз бях сред първите, които изразиха мнението си. Ясно изразих несъгласието си с тази стъпка, но факт е, че както Никола Груевски, така и всички ние, бивши членове на ръководството на управляващата партия (ВМРО-ДПМНЕ), се сблъскахме с ужасна атмосфера на политическо преследване, в която нямахме възможност да артикулираме какъвто и да е правен аргумент. Факт е, че той (Груевски) беше жертва на политическо преследване, но стъпката, която направи, по отношение на всички останали в делото, означаваше предварителна промяна в динамиката на това политическо преследване. Било му е кристално ясно и се е решил на такава стъпка. Нито тогава, нито сега го одобрявам”, каза в интервюто Янкуловска. (БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Тъпите преди 6 месеца
Навляци са най противни никакви близки не са и не желая да говорят от наше име оня с храните да се разкара
10
0
 
0
 
! Отговори
Нямам преди 6 месеца
Нужда от посредници и имам нужда от всичко от което и другите идкат
9
1
 
1
 
! Отговори
500г.В Макерестан преди 6 месеца
Клаха Българи на воля и предадоха всички договори и споразумения за да се разпокъсат Българските земи и народа да се изгони от родните места както,предадоха 200 Български войводи на връх НОЖОТ,които изклаха без съд и присъда от макерестанците.
8
1
 
1
 
! Отговори
Ромската преди 6 месеца
Скопена Макерестански шекерезаци са дивашко примитивно племе от османски сбюротаци.Там няма хора.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Македония влезнаха в затвора много политици, даже и шефа на тяхния ДАНС, даже и най-големия им бизнисмен влезна в затвора. Тук никога няма да се случи. Тук си ни прегазват по улиците, тяхните деца основно с скъпите автомобили . Мафията тук си прави каквото си иска.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В България никога няма да видите Министър,кмет или бизнисмен в затвора,защото тук мафията е на власт и така енот над 30 години.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този скандал във ВМРО ДПМНЕ е бил проспан от нашата Външна политика. Несъмнено политическите гонения са били за нещо повече от закупуване на Мерцедес без търг.
4
2
 
3
 
! Отговори
Йордановден преди 6 месеца
"Гордана" всъщност си е ЙорданКа. Чиста българка.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
600 000 - тези направо са смешни! Нашите Кокорчо и Харвардската мента опукаха колко милиарда ей така без да се знае къде са отишли. Като дойдоха на власт нали едни 8-9 милиарда просто потънаха. Уж щяха да спират на Боко схемите, а те го удариха в земята. При оня поне симулираха някаква дейност и хора получаваха заплати по програмата "наливане от пусто в празно". Затова не трябва съд а службите да елиминират семействата им, о забравих, че и те са нагъ3ени на който е на власт.
2
3
 
9
 
! Отговори
Нора преди 6 месеца
Някъде вече политици излизат от затворите,прекарали години там , а у нас не влизат и не влизат!
1
2
 
1
 
! Отговори
Кво преди 6 месеца
Се вьрши подправят се документи в турската печатница *** дето лае и вие от телевизора ни шпионира бизнесдамата подслушва а *** са танцов състав убиват бьлгари за да се нанесат шамшалите