Чистач изхвърли произведение на изкуството на боклука

То било съставено от две празни кенчета бира
8 окт 2024 20:45, Нели Христова
15
Чистач изхвърли произведение на изкуството на боклука
Снимка: Alexandre Lavet

Холандски музей откри произведение на изкуството, което прилича на две празни кутии от бира, в кофата за боклук. То е било изхвърлено там от служител на музея, който го помислил за... боклук.

Произведението, озаглавено "Всички добри времена, които прекарахме заедно" от френския художник Александър Лаве, изглежда на пръв поглед като две изхвърлени и вдлъбнати кутии от бира.

По-внимателен поглед обаче показва, че те всъщност са щателно ръчно рисувани с акрил и "изискват много време и усилия за създаване", според музея.

Но тяхната художествена стойност беше изгубена от служител, който ги е видял изложени в асансьор и ги хвърлил в кошчето.

Фроке Бъдинг, говорител на музея LAM в Лисе, западна Холандия, каза пред AFP, че произведенията на изкуството често се оставят на необичайни места – оттук и изложбата в асансьора.

"Опитваме се да изненадаме посетителите през цялото време", допълни тя.

Кураторът Елиза ван ден Берг се върнала от кратка почивка и забелязала, че кутиите са изчезнали.

Тя ги извадила от торба за боклук минути преди те да бъдат прибрани от боклуджийски камион.

"Сега поставихме произведението на по-традиционно място на цокъл, за да може да си почине след приключението", каза Бъдинг.

Тя подчерта, че "няма лоши чувства" към служителя, който току-що е започнал работа в музея. "Той просто си е вършел работата", каза тя.

Сетске ван Зантен, директор на музея, каза: "Нашето изкуство насърчава посетителите да видят ежедневните предмети в нова светлина. Като показваме произведения на изкуството на неочаквани места, ние подобряваме това изживяване и държим посетителите на крака."

"Като се има предвид това, кутиите едва ли ще останат на традиционния си цокъл за дълго", допъли Бъдинг. "Трябва да помислим внимателно за следващото им място."

Инцидентът е последният в дълга поредица нещастни случаи, които се случват с произведения на изкуството в галерии и музеи

През 2023 г. мъж, който каза, че е гладен, изяде банан, който беше залепен на стена като част от инсталация на италианския художник Маурицио Кателан в галерия в Сеул.

През 2011 г. прекалено ревностен чистач в Германия съсипа произведение на модерното изкуство на стойност 690 000 британски лири, след като го сбърка с мръсотия в очите, която се нуждае от добро изтъркване.

Скулптурата на немския художник Мартин Кипенбергер, широко смятан за един от най-талантливите художници на своето поколение до смъртта си през 1997 г., е била дадена назаем в музея Ostwall в Дортмунд, когато става жертва на чистачката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Книги
Детската книжка разказва колко важно е семейството
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това ще рече, че всеки един е можело да ги вземе и ако случайно го попитат да даде същото оправдание.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правилно е направил чистачът - свършил си е работата съвестно! Бездарниците си измислят какви ли не неща, които наричат "произведение на изкуството"!
12
0
 
6
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Сутрин към 8, след кафето и аз правя подобно изкуство...
11
0
 
9
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 1 седмица
оценил ги е...
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изхвърлил боххлука, набеден за изкуство
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голямо изкуство, няма що. Ако нещо прилича на две смачкани кутии от бира, не е изкуство, *** Е!
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И поставили "произведението" на цокъл за да можело да си почине след приключението. Абе тия психичноболни ли са всичките или нарочно само психичноболни ни показват ?
7
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продукт на "новото нормално"...
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Упадъчно изкуство. И отпадъчно.
5
1
 
35
 
! Отговори
бл преди 1 седмица
Чистачът е истински познавач на изкуствата и правилно е решил какво е ***!
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди време посетих музея в билбао и там беше пълно с подобно изкуство,
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не! ЧИстачът също е изкуствовет ... просто е добавил критика към другото произведение и го е сложил на мясотото, в което трбява да отиде повечето от модерното изкуство.
2
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да си много, много брейн дед за да седнеш да обясняваш, че две кенчета бира се рисували много време и било много трудно. Да, вероятно е трудно, ако си с две вързани ръце и се опитваш да правиш нещо смислено.
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Царят е гол. Това не е изкуство.