Куба се съвзема след "Оскар", токът почти е възстановен

Провинция Гуантанамо е тежко засегната
23 окт 2024 13:36, Инна Ангелова
10
Куба се съвзема след "Оскар", токът почти е възстановен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След няколкодневния срив на електропреносната мрежа в Куба електричеството е възстановено над 70%. Това се случва на фона на тежките щети на острова, причинени от преминаването на урагана “Оскар“, съобщи вчера правителството, цитирано от ДПА.

След бурята жертвите са седем, включително и дете а пет години. Властите продължават да оценяват щетите.
Електрозахранването все още не е напълно възстановено в източната провинция Гуантанамо, която остава тежко засегната от наводнения и разрушения от бурята.

Властите се опитват да достигнат най-тежко засегнатите райони в страната, която преживява една от най-тежките икономически кризи след революцията на Фидел Кастро през 1959 г.  

Пълното спиране на тока в цяла Куба в петък беше причинено от срив на остарялата ѝ електропреносна мрежа. Няколко от опитите да се възстанови електрозахранването останаха неуспешни. Заради лошото състояние на остарялата инфраструктура – отчасти заради над 60-годишното американско търговско ембарго – електрическите централи на Куба редовно спират или трябва да бъдат набързо ремонтирани. Често в страната има спирания на тока.

Кубинският икономист Педро Монреал разкритикува в социалната мрежа Х приоритетните разходи на правителството като каза, че твърде много пари се наливат в сектора на туризма, докато жизнено необходима инфраструктура остава неглижирана, въпреки спадащият брой посетители.

Сривът на електропреносната мрежа остави хиляди домакинства не само без ток, но и без вода, тъй като водоподаването често се извършва с електрически помпи. Семействата загубиха и нетрайни храни, след като хладилниците им останаха изключени.

Нарастващият гняв заради влошаващите се условия на живот доведе до малки протести на много места в страната през последните дни. Кубинският президент Мигел Диас-Канел пренебрегна демонстрациите, като ги нарече “действия на пияни хора, които нарушават спокойствието“. / БТА

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Русия
Стармър: Путин прекъсва хранителната помощ за Газа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
до усроянки-минус преди 2 часа
Абсолютен *** си байно.В САЩ ми искаха 340000$ за операция на сърцето при фул-каско и с американско гражданство и високо-платена позицияВ България - 12000 лв от които 8000 лв. подаръчни искаха..В Куба - 4000 лева билетите и престоя и операцията - БЕЗПЛАТНА.На цешият екип ию дадох на ръка след спор по 500$ x 11 човека, които 17 часа ме оправиха.Престоя и храната оскъдни, болниците не казвам изобщо как са, но качеството не е опаковано...Лекарите са им връх и като хора и като професионали
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
САЩ държат цяла Латинска Америка в сългова криза и чрез МВФ, и чрез подставени управници, и пряко чрез терористи и хунта. Затова са мигрантите на Мексикано- сащарскта граница. Ако не баха такива джверове, и на тях щеше да е по-добре. Когато ни говорят за съветска окупация, да сравнят с окупацията, наложена от западните колнизатори По нашите медии сега не само няма материали оттам, а и нямаме постоянни представители журналисти там, за да сме в мъглата на това, което се отпуска през САЩ.
7
1
 
7
 
! Отговори
КУБА ЛЮБОВ МОЯ преди 2 часа
ГОРД И НЕСЛОМИМ НАРОД ВЪПРЕКИ ЕМБАРГОТО НА ЯНКИТЕ!!!...
6
4
 
6
 
! Отговори
Само, че преди 2 часа
Куба има най-доброто здравеопазване в целия свят, а в Краваристан без застраховка са милиони и *** като мухи по тротоарите и кофит.
5
3
 
6
 
! Отговори
РФ предложи преди 3 часа
помощ на Куба за възстановяване на електрозахранването в страната.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И при нас водоподаването зависи от електричеството. Спре ли токът, край на водата. (Въпреки че по принцип страната е с водоизточници почти навсякъде. Където има старо село, значи е имало и вода поне за 300 души, включително 10 000 глави *** и земеделие)
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ехааа, все едно гледам снимка от времето на овчаря Тошо. Никакъв прогрес, никаква надежда за ***. Който се е хванал със СеСеСеРето е на това дередже.
2
9
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 3 часа
Още карат съветски Лади.Комунизмът не прощава.Мизерията е гарантирана.Добре,че целогодишно е топло и не мръзнат без ток.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Милите Копейки... САЩ забрави за урагана ден след него, тия още не могат ток да пуснат... Така са руските проксита. Скоро ги чакаме в БРИКС!