Франциск тръгва на най-дългото и най-далечното си пътуване

Папата поема на 12-дневна обиколка в Азия
1 сеп 2024 12:35, Петър Бойчев
8
 Франциск тръгва на най-дългото и най-далечното си пътуване
Снимка БГНЕС

Утре, на 2 септември, папа Франциск поема на 12-дневна обиколка из четири отдалечени азиатски държави. Това е най-продължителното и най-далечно пътуване, което 87-годишния Франциск предприема, откакто оглави Римокатолическата църква през 2013 г., припомнят Франс прес, Асошиейтед прес и Ройтерс.

Обиколката е смела стъпка, целяща отчасти да покаже на онези, които се съмняват в способността на Франциск да ръководи църквата заради здравословните му проблеми и напредналата възраст, че те не са прави и той все още може да изпълнява задълженията си, отбелязва Франс прес.

Четирите страни, към които папата се отправя утре, са в Югоизточна Азия и Океания и са Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

По време на тази одисея папата ще измине близо 33 000 километра (32 814 километра, ако трябва да сме точни) километра, ще лети близо 44 часа със самолет и ще произнесе 16 големи речи, обобщават световните агенции и италианското издание Авенире". Четири от речите ще бъдат произнесени в Индонезия, 5 - в Папуа Нова Гвинея, 4 - в Източен Тимор и 3  - в Сингапур. Всички речи ще бъдат на италиански с изключение на тези в Източен Тимор, където папата ще говори на испански, отбелязва "Авенире".

Пътуването беше планирано още за 2020 г., но тогава папата го отложи заради коронавирусната пандемия. Сега то ще се осъществи три месеца преди папата да навърши през декември 88 години.

Но допреди няколко месеца все още имаше съмнения дали Франциск ще се впусне действително в това начинание. На католическия Великден той имаше респираторни проблеми, а от 2022 г. той се придвижва с инвалидна количка заради болки в коляното.

В делегацията, придружаваща папата, обаче освен обичайните кардинали, епископи и охранители, ще бъдат включени и личните секретари на главата на Римокатолическата църква, отбелязва Асошиейтед прес и коментира, че това е новост.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Свят
Колко струва да учиш в Кеймбридж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво толкова ще каже. В Библията е казано че евреите са богоизбрани и над всички други народи и че ще бъдете посечени от меч и ще горите в ада завинаги ако дори дръзнете да не вярвате в Йехова. Евреите могат да вземат роби за цял живот. Що за вяра безумна вяра е това. Християнството прокарва цинизмът и ционизма, нищо друго. И се харесва единствено защото прокарва младенец от който жените се подмокрят и после го разпъват на кръст и пият кръвта му и се хранят с плътта и накрая възкръсва. Безумно
6
0
 
1
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 седмица
ПРЕДПОЛАГА СА МУ ОСИГОРИЛИ ДОСТАТЪЧНО КОЛИЧЕСТВО АДРЕНОХРОМ И НЕВРЪСТНИ ДЕЧИЦА ЗА .СА.ТА.НИ.НСКИТЕ ОБРЯДИ А И ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ НА ДЪ.РТИЯ .СО.ДО.МИТ
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да му е последното дано. Демон!
4
3
 
0
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 седмица
ДААА...ЗА ДА ОБЯСНИ НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ ЧЕ СА ГОРИЛИ НА КЛАДА ДЕДИТЕ ИМ ЗАРАДИ ДОБРИЯ БРАДАТ ЕВРЕЙН НА КРЪСТА И СВЕТЛИНАТА НА МИРОЛЮБИВОТО ХРИДТЯНСТВО А НЕ ДА ИМ ОТКРАДНАТ ЗЕМЯТА ДА ГИ ЗАРОБЯТ И ТН. ДЕТЕЛЮБЕЦ!!!!
3
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Не го е повикал Шефът?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дърт п.ърцул забавлява се с 50 милиона попска субсидия :)))
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Папа - турист.