Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?

Премиерът на Северна Македония говорил с Радев само от учтивост
20 юли 2024 20:32, Красимир Ангелов
286
Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?
Снимка: БГНЕС

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург.

Това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски по повод на искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“.

"В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко изречения и акцентирахме, че трябва да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, защото като добри съседи, трябва да се представим и регионално пред трети страни. Това бе една среща от куртоазия. Останах с впечатление, че не е сигурен, че в близко време ще има редовно правителство в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този етап оценявам, че от тяхна страна в момента няма енергия за диалог и отпушването на този процес“, каза още той.

Още по темата
Той подкрепи казаното от външния министър Тимчо Муцунски по отношение на България и промените в Конституцията.

Преди два дни Муцунски каза, че „РСМ е готова да приеме конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин се дава гаранция на РСМ като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз“.

"По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците..., но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии", допълни македонският външен министър.

"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено за да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И винаги без изключение всеки път ни казваха, че това е последното, но винаги имаше още нещо", каза още Мицкоски.

Той отново повтори, че не е работа на македонското правителство да следи за нарушения на правата на човека, като същевременно обвини България в подобни нарушения:

"Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на човека, който 14 пъти се е произнасял в полза на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония", каза той.

Премиерът попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание“ или че „Гоце Делчев и Даме Груев са били българи?“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Танкове с шофьори?
145
3
 
18
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Муцковски е отчаян. Имат се за антички македонци а не могат да се примирят че Македония е гръцка провинция, етносът македонци обитават Гърция, България и Сърбия а независима държава Македония / Северна Македония / е държава съвсем отскоро . Всъщност гръцката провинция Македония е много по на югоизток и това което днес е РСМ е било дива и дълбока провинция . Все едно обитателите на анадолските чукари да започнат да претендират че са единствените и основни наследници на Османската Империя .
144
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забавно да наблюдаваш напъните на един жалък комедиант от 30 годишна псевдо-държава да блесне със знания по история.
143
4
 
25
 
! Отговори
Кралят на Бонго преди 1 месец
Какво ще стане ако си признаят, че Илинден е българо-Преображенско въстание или че Гоце Делчев и Даме Груев са били българи? Ще стане, че най-сетне ще погледнат истината в лицето след 70 години лъжи. Ще се почувстват като вампири на слънце, ама ще им мине.
142
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християнчо бре учи! Християнчо си мълчи Ходи та се май, тича да играй. Християнчо да знае, че и Георги Делчев и Дамян Груев са българи от областта Македония. Българи, които напразно са си дали живота за сръбско-руските мекерет@.
141
3
 
22
 
! Отговори
Питащ преди 1 месец
Как вие, които се смятате за древен народ, наследници на Александър Македонски, чак през 1945 година ви измислиха смешния език с още по смешна граматика. На какъв език през вековете сте говорили до 1945 г. Вашите велики историчари нека ви обяснят. Нобелова награда за всички ваши историчари и политици, за колективното промиване на мозъци....!!!
140
2
 
11
 
! Отговори
Охрид преди 1 месец
Ако беше направено преброяване, както трябваше, повече българи щяха да бъдат регистрирани в това преброяване. Естествено, какво може да се очаква от такава държава, която има омраза към България. Тези, които са взели паспорти са го направили по собствено желание, така че се чувстват българи. Но знаете ли какво е да се противопоставиш на държава като Северна Македония, ще си създадеш големи проблеми. Е, не знаете ли какво стана с българските читалища.
139
3
 
18
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Това твърдоглаво маке не може да разбере ,че човек сам определя своя род! Тъй като Гоцев сам се е определил за българин ,макето началник не може да го прави грък или сърбин - българин е Гоцев и сам го е написал!
138
3
 
15
 
! Отговори
666 преди 1 месец
Тези братовчеди ще си загубят географията докато си гледат историята. Явно ще влязат в ЕС като част от Албания. Проблема си е техен. След като при преброяване толкова малко се припознават като българи да им се взимат българските паспорти на всички и ние работа при тях нямаме. Те също да не минават през границата.
137
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най ясното доказателство, че тези са българи е, че са ТОЛКОВА ГЛУПАВИ.
136
2
 
5
 
! Отговори
крундел преди 1 месец
а представяте ли си да поискаме и документи преди 48-***, имам предвид 1948 *** година колко мЪнкедонци е имало?Щото по това време гошо абажура, същия, дето бъки бомбата му бутна гробницата, под диктата на един добър чичко с мустаци, дето ростр0лбригадата го има на икони ги прави мЪнкедонци...
135
1
 
1
 
! Отговори
Скопие преди 1 месец
Северна Америка, Северна Македониа, Северна Кореа всичко е на север.
134
0
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
До Евразин Северомакаков! За, твое сведение Татарстан се преименува така от любимец ви Сталин, който ви създаде като нация и държава! Преди това се е казвала Болгария! Даже в техния парламент *** фракция, която иска да си върне името! И това ще стане като *** капитулира!
133
2
 
3
 
! Отговори
Скопие преди 1 месец
Скоро, когато Албания стане член на ЕС, албанците в Северна Америка също ще бъдат европейски граждани. Заедно с нас българите ще имаме по-голяма защита от ЕС.
132
2
 
6
 
! Отговори
Горкия идиот преди 1 месец
Смята че нещо зависи от това той как приема нещата. Приел не приел, Българин е, вероятно и ти си българин ама от племето на измекярите.
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Визи за тея гадове и бой по простите им глави, никакъв ЕС да си гният на село.Впрочем какво ни занимавате с този окръг СМ, въобще не се интересуваме от вас и се чудя защо медиите само пишат за този окръг до Кюстендил.
130
3
 
8
 
! Отговори
Скопие преди 1 месец
Ние, българите в Северна Македония, сме преди всичко европейски граждани. Ако не сме включени в Конституцията, тогава имаме право да съдим държавата за дискриминация. Когато могат да внасят египтяни, могат да внасят и нас. Първо, ние сме европейски граждани, уникални в Северна Македония.
129
2
 
13
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
А какви са и какво е въстанието? Да видят документите и хората като какви са се заявили.. Цялата им история е изопачена на тия..
128
2
 
2
 
! Отговори
До 129 преди 1 месец
По моята логика Сърбия не е член на НАТО. Напротив, те са пострадалите там. Говоря за братските държави от НАТО, които си правят пас. А вие им чакайте да ви подкрепят.
127
2
 
19
 
! Отговори
Morski преди 1 месец
"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната..." Всичко, което сте променили е от договора с Гърция! ОТ ДОГОВОРА С БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ СТЕ ИЗПЪЛНИЛИ! НИКАКЪВ ЕС ЗА ВАС, ДОКАТО НЕ ИЗПЪЛНИТЕ ДОГОВОРА С БЪЛГАРИЯ , КОЙТО Е С ЕС, ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ЕС!