Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?

Премиерът на Северна Македония говорил с Радев само от учтивост
20 юли 2024 20:32, Красимир Ангелов
286
Мицкоски: Какво ще стане, ако България поиска да приемем, че Гоце Делчев е българин?
Снимка: БГНЕС

За нарушаването на Преспанския договор решава Международният съд в Хага, а за нарушаването на правата на човека - Съдът в Страсбург.

Това заяви премиерът на РС Македония Християн Мицкоски по повод на искането за вписването на българите в Конституцията на страната, предаде БГНЕС. Мицкоски каза, че по време на срещата в Лондон с Радев имал „само една малка среща от учтивост в коридорите, където са разменили само няколко изречения“.

"В рамките на срещата разговарях с президента на България господин Радев. Разговорът бе от няколко изречения и акцентирахме, че трябва да се седне и да се договорим да намерим трайно решение, защото като добри съседи, трябва да се представим и регионално пред трети страни. Това бе една среща от куртоазия. Останах с впечатление, че не е сигурен, че в близко време ще има редовно правителство в България и че там ще има нови избори наесен, през месец октомври. На този етап оценявам, че от тяхна страна в момента няма енергия за диалог и отпушването на този процес“, каза още той.

Още по темата
Той подкрепи казаното от външния министър Тимчо Муцунски по отношение на България и промените в Конституцията.

Преди два дни Муцунски каза, че „РСМ е готова да приеме конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин се дава гаранция на РСМ като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз“.

"По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците..., но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии", допълни македонският външен министър.

"В миналото направихме прекалено много, толкова колкото нито един народ в Европа. Променихме знамето, герба, банкнотите, Конституцията на няколко пъти, името на страната... Всичко, което можеше да бъде променено за да бъдем унижени като народ, всичко направихме. Не знам какво още остана... И винаги без изключение всеки път ни казваха, че това е последното, но винаги имаше още нещо", каза още Мицкоски.

Той отново повтори, че не е работа на македонското правителство да следи за нарушения на правата на човека, като същевременно обвини България в подобни нарушения:

"Едно от решенията е това. Нашата работа като политици не е да следим чии човешки права са нарушени. Тази сфера има своя институция, наречена Съд за правата на човека, който 14 пъти се е произнасял в полза на македонците в България, че правата им са нарушени, и нито една присъда за нарушаване на правата на българите в Македония", каза той.

Премиерът попита „какво ще стане, ако утре ново правителство в България ни каже, че не можем да продължим преговорите с ЕС, докато не приемем, че Илинден е българо-Преображенско въстание“ или че „Гоце Делчев и Даме Груев са били българи?“. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протоколите ще ги изпълните,това ви е работата.Те обаче искат да минат метър ,но да получават безвъзмездно субсидии от ЕС много преди да са предприели нещо по договора или изобщо нищо.Много са прости нещата,македонизма ви е проблема, експеримента на Сталин и Тито.
165
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мънкидонец може да си измисли невероятни лъжи - например, че главата му нейе пълна със сръбски гyйна, които той вади през устата. Жив пример - Мицко!
164
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тез пак имитират,че направили много,а то голямо нищо.Сменили името,нищо не сте сменили,оставиха ви гърците северната област да е с име на държава.Голям компромис от гърците,сега съжаляват.А за България абсолютно нищо,освен шантаж,палежи на клубове, дискриминация,уволнения,защото сте наясно какъв е преобладаващия етнос във Вардарско.Това отложено зачитане на права е абсурд,пак е изнудване,за да не се зачете историческия произход ,история,и правилен прочит на събитията.Поредните манипулации
163
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма спор какъв е Гоце Делчев, защото той сам го е написал какъв е - Българин! Ако не беше го написал собственоръчно, тогава да спорим, ама го е написал! Мицко ли знае по-добре какъв е Гоце Делчев или самия Гоце Делчев. Гоце като да е знаел, сърбомани ще му крадат революционното дело и живота, затова го написал черно на бяло, какъв е той и организацията му - "...като сме си българи"
162
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То това не е никакъв проблем защото е самата истина.Фактите са си факти..Защо искате да лъжем,заради нашите фалшификации на измислена нация.И Георги е българин и Преображенското въстание и много други.Мискински не знам какъв е произход сигурно и той вече не знае.Е ,на сръбска софра с много финикийчета захлебен обаче да се инати.Нормално за продадените.
161
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичките дрънкалници,които не разбраха,че да говориш чужд език и да объркваш врага...Който е Националист,вилииик.Но,когато се наложи да отговори на сладка риба користи ,био би шиптар или македонец ,прави српски...Не те прави предател,сръбски Део,прави те,в пъти по-интелигентен и завършил определени филологии Някой,който може и да постави определени въпроси на друг език и пак повече да защити България от типичния ескортник тук,неумит с двата си Санта ,които е избърсал върху омърляното мое знаме
160
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македонците са най-простите български селян.дури които познавам
159
4
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Отдавна е ясно,че Гоце Делчев е българин.Мицкоски е неграмотен и още не го знае.РСМ е много зле.Изветряло бабе за президент и неграмотен премиер.
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт: В Америка има много Американци които си спомнят, че техните пра баби, баби, майки и бащи са пристигнали от земите на днешна Русия и още говорят на този език и на вид са с чисто Европейски Лица! Аз като приказвам с тях на Американски език, ме питат от къде съм? И аз Казвам: Българин! И те: Братко...знаем това от приказките за Българите от нашите пра Баби, че и ние сме Българи .... избягали от Русия и от по времето на СССР за да останат живи!
157
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да видим къде Гоце се е подписал някъде като небългарин. Тези севрнимакаци много про сти хора
156
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ,че той си е БЪЛГАРИН!
155
3
 
22
 
! Отговори
w преди 1 месец
Гоце Делчев - по паспорт Георги Делчев учи в българската солунска гимназия. Не се казва ДелчевСКИ, ДелчевИЧ или ДелчевИЦКОВСКИ.
154
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да така е: Аз съм Българин, но като стъпя в Турция за да не ме удрят по главата, слагам си чалмата и викам, че съм турчин. Като отида в гръчко на остров Лезбос, започвам да лижа като грък и всичико е нарет. Като отида в Сърбия за да не ме ударят по главата викам че съм сърбин. В Македония мога само тихо да кажа, че съм българин. Като отида у Русия кавам че съм потомък на Чингис хан и всичко е наред... Само в Америка и Европа като кажа че съм Българин, ми стискат ръката и казват "Братко"!
153
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да така е: Аз съм Българин, но като стъпя в Турция за да не ме удрят по главата, свалям си чалмата и я удрям по земята и викам, че съм турчин. Като отида в гръчко, започвам да грача и вкам че съм грък за да не ме ударят по главата. Като отида в Сърбия за да не ме ударят по главата викам че съм сърбин. Като отида у Русия кавам че съм потомък на Чихнгис хан и всичко е наред...
152
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 180 000 имат родители заедно роднините им са повече от милион. Мицкоски също е в този милион.
151
0
 
11
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Май най добре на нашите в Македония сее даде право,/както Турция/ да се върнат в страната с свойте семейства ,а кой иска да е Македонец да си остане там и ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ да се сложи край !!!
150
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво казва мицкоски за 180 000 "македонци", които доказват Българските си корени и подписват декларация за Българско национално съзнание!!! Те какви са другарю мицко
149
2
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 1 месец
Няма да я бъде тая !
148
2
 
10
 
! Отговори
Тъй при хората които преди 1 месец
Гоце Делчев е извънземен,но Ванчо Михайлов ви го такова.....македонисти и пред тв камерите...
147
1
 
19
 
! Отговори
Историк преди 1 месец
Някой да знае име на македонски цар от античната им история, който да не е бил васал на гърците? А поне един да знае на какъв език са говорили античките маклета преди цар Борис да създаде Охридската книжовна школа и да издаде заповед всички да говорят един език - български ? Не че нещо ама за един мъкедонски колега питам.