В Бавария забраняват използването на полово неутрални думи

Вече ще се определя дали се отнася за мъжки или женски род
1 апр 2024 15:42, Инна Ангелова
61
В Бавария забраняват използването на полово неутрални думи
Снимка: lisa runnels от Pixabay

Една от най-консервативните провинции в Германия - Бавария от днес забранява изпозлването на полово неутрални езикови форми в обществени учреждения.
 
В немския език, както в повечето европейски езици, има окончания на съществителните имена, с които се отличава мъжки и женски род, така например думата “автор” се използвала както за мъже, така и за жени.
От днес, според нормата, ще се използват "автор" и "авторка",  "автори" и "авторки".

Досега някои хора изразяваха мнение, че по подразбиране според граматическите правила думата "автори" например се отнася само и единствено за мъжки род, изключвайки автоматично жените, както и конфликтните препратки за "смесване на половете".  Тези, които бяха на подобно мнение, предпочитаха да прибавят в официални документи окончания към съществителните, като ги комбинират с препинателни знаци или символи като звездичка, наклонена черта, две точки, долно тире или вътрешна главна буква в началото на окончанието (например автор*ки, автор/ки или авторки).

Друг вариант беше без символ или препинателен знак да се изпишат и двете думи - "автори и авторки". Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения. Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник.

С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Всички копейки са полово - неутрални.
49
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До аз живея === Ами върни се в България тогава де, след като не ти харесва :))) Или се премести в държава в която ти харесват порядките. Като Северна Корея или Пyлеpиcтан примерно :) А дали са най-умната нация си има исторически факти. Направиха 2 световни войни и въпреки това в момента са най-голямата европейска икономическа сила. Правят най-добрите и най-скъпите коли, дето такива като теб много искат да ги карат, ама нямат пари да си ги купят. Но байганевич, разбира се е по-умен от немците :))
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само изчкайте надупените от либерастията бирени шкембели да се събудят.
47
3
 
1
 
! Отговори
аз живея преди 1 месец
в германия,тия са най ненормалната нация в европа уверих се в това,лъжци , нагли,мислят си че са най умната нация на света ,а са си тъ п,а,ци
46
3
 
3
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 месец
Начи сега путинофилите (което е женски и'З'род) требе да се наричат рашист'офили'стици! (демек мъже от женски род) Бля
45
0
 
2
 
! Отговори
Скинарът Ник преди 1 месец
Това от филмът Пропадане с Майкъл Дъглъс ли го взеха като идея. Във филмът скинарът Ник накара полицайката търсеща Майкъл Дъглъс да му обясни защо не ги наричат полицайки, а ги наричат полицаи след като са жени.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35, всъщност специалните думи са за мъжете. От там по твоята логика :) Още един из ме кяр си позволи да коментира!!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :-), не съдя. Просто ти се излагаш брутално и си смешен. Освен това доказа, че си нищоставащ. Един текст не можеш да прочетеш и да разбереш. Пропадняк!
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бавария е дала Хитлер но света. Bayer е мъжки род, а Bavaria е ж.р. Но е свободна държава, Freistaat, пак ж.р.
41
4
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 1 месец
Ех, ти пък сега, остави момчето/момичето да си заработи копейките. То пак добре, че не обвинява украинците и Зеленски за ЛГБТ идеологията. :)))
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колкото и видове полове да измисляте - най-накрая сте или при уролог или при гинеколог ! доктор за 3, 4, ...н-ти пол няма!
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баварците винаги са си били точни.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това да им е проблемът.
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я, имало нормални в Германия
36
1
 
9
 
! Отговори
:-) До 35 преди 1 месец
Не съди за другите хора по себе си.
35
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно, жените хора ли са или не са? Щом трябва специално да се обозначи с дума, че дадена професия се изпълнява от жена, явно не са хора.
34
1
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До :-), ти си поредният необразован им бе цил, който не може да чете и разбира текст. Направо е потресаващо, че успяваш да оцелееш през деня. Най-доброто, което може да си е т р оол и да получаваш пари за глуп0стите, които пишеш. Но не вярвам дори до там да си стигнал. Ти си просто необразован нищоправещ и нищоставащ. Заслужаваш всеки ден хората да ти се подиграват на отявлената глупост!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стандартното окончание на съществителното в ж.р. на немски е in. Това е което се опитаха да променят. В бг също го направиха, примерно приеха да се казва министър, доктор, автор вместо министърка, докторка и авторка. Относно т.нар. Artikel без сериозна езикова реформа няма как да се промени на този етап. Преди векове и в английския ги е имало тези правила, плюс падежи но правят няколко езикови реформи за опростяване на езика и сега е значително по-лесен
32
2
 
19
 
! Отговори
Поздравления! преди 1 месец
Все още има надежда за Европа.
31
14
 
6
 
! Отговори
:-) до 33 преди 1 месец
Статията е непълна и манипулативно написана. Тази идеология идва от САЩ и бива налагана на васалите им. Това ти го обяснявам за трети път.