В Бавария забраняват използването на полово неутрални думи

Вече ще се определя дали се отнася за мъжки или женски род
1 апр 2024 15:42, Инна Ангелова
61
В Бавария забраняват използването на полово неутрални думи
Снимка: lisa runnels от Pixabay

Една от най-консервативните провинции в Германия - Бавария от днес забранява изпозлването на полово неутрални езикови форми в обществени учреждения.
 
В немския език, както в повечето европейски езици, има окончания на съществителните имена, с които се отличава мъжки и женски род, така например думата “автор” се използвала както за мъже, така и за жени.
От днес, според нормата, ще се използват "автор" и "авторка",  "автори" и "авторки".

Досега някои хора изразяваха мнение, че по подразбиране според граматическите правила думата "автори" например се отнася само и единствено за мъжки род, изключвайки автоматично жените, както и конфликтните препратки за "смесване на половете".  Тези, които бяха на подобно мнение, предпочитаха да прибавят в официални документи окончания към съществителните, като ги комбинират с препинателни знаци или символи като звездичка, наклонена черта, две точки, долно тире или вътрешна главна буква в началото на окончанието (например автор*ки, автор/ки или авторки).

Друг вариант беше без символ или препинателен знак да се изпишат и двете думи - "автори и авторки". Именно този вариант от днес започва да се прилага в Бавария, а вариантите със символи и препинателни знаци вече са забранени в учебните заведения и в държавните учреждения. Регионалното правителство на Бавария одобри тази езикова забрана на 19 март и в четвъртък тя бе публикувана в местния Държавен вестник.

С резолюция от 15 декември миналата година германската комисия по правописа препоръча да не се използват специални символи вътре в думите, отбелязвайки, че подобни намеси в словообразуването, граматиката и правописа може да направят текста трудно разбираем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35, глупости! Това се случва само в твоята глава!
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да обобщим: Когато кажете "излизам с колега" това носи смисъл че излизате по работа и за няколко бири. А когато кажете "излизам с колежка", тогава вече носи смисъл "отивам по една тънка работа и се надявам да остана за закуска". Та, уточнявайте ги тия неща, ползвайте разнообразието на езика ни, за да не ви разбират погрешно!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :-), льо льо, прочете ли, че в статията пишат за БАВАРИЯ, която НЕ СЕ НАМИРА в САЩ? Или четене с разбиране не е важно! Толкова ли изпр0стяхте, бе?
27
0
 
12
 
! Отговори
Опааа преди 1 месец
xлeбapка било нецензурна дума
26
1
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
хлебар - ***
25
8
 
15
 
! Отговори
:-) до 22 преди 1 месец
Търси в интернет US Congress Gender Neutral Language, Canada Gender Neutral Language. Премахват се думи за мъж и жена, майка и баща, момче и момиче. Измислят се местоимения за трети полове и т.н. Медиите и НПО активистките изопачавате нещата.
24
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До 21, май не си прочел статията :) Боже, прибери си версиите, че станаха прекалено много! Поредният ***, който чел-недочел и дращи мнения! Егаси падението са масата в този форум!
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 14 "Липсата на дуни за женски род в областта на професиите показва, че нацията не счита жените за важни." Чак пък да не ги считат за важни... Прекалено мнително. По-скоро не е от съществено значение от какъв пол е робът щом си върши работата. И да бъдем реалисти - ние не толкова имаме думи за женски род, а просто лепим едно "ка" накрая.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21, му хал, налага се от отношението към мъжете и жените. Не се споменават 892374823894 пола! СПоменават се точно два: мъжки и женски! Така е редно! Всичко останало е интерпретации на необразовани нищостраващи и нищоправещи! Коментарите тук не са мерило за нищо :) от преди много време коментиращите тук са доказали, че пр0стотията в България няма дъно :)
21
2
 
8
 
! Отговори
До 18 преди 1 месец
Лъжкиньо, прочети предходните ми коментари. Това нещо се налага именно от феминистки и гей организации и е част от д.ж.е. н.д.ъ.р. идеологията, която вие налагате. Премахват се не само формите за ж.р., а всички думи, разкриващи полова принадлежност.
20
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
Наличие на дума в даден език, значи осъзнатост за някакво важно явление. Във всички европейски езици се различава "петел" и "кокошка", например, но нямаме различия за крокодил. Липсата на дуни за женски род в областта на професиите показва, че нацията не счита жените за важни.(Има обаче "кралица" "баронеса" !) В немски обаче си има отделни думи не само за "медицинаска сестра" но и за мъж за такава длъжност, не само това" има и за мъж на длъжност, която за жена се казва "акушерка".
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14, не е нормално :) В немския език има форми и за двата пола => е нормално да се споменават и двете форми. Четете преди да пишете! В българския също съществуват и двете форми и трябва да се използват. Посмали малко егото! Какво толкова ви пречи не мога да разбера!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До :-), всъщност само на необразовани им пречи, че се споменават и двете форми. Авно по егото ви удря :) Когато съществува форма за мъжки и женски род е в реда на нещата да се споменат и двете! Няма нищо дж ендарско в това. Дори е точно обратното!
17
0
 
6
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Хлебар-хле6арка, бизнесмен-бизнес дама, депутат-депутатка.
16
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Бавария не е прието мъжете да си бият ботокс като Путин
15
5
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Хлебар - ***. Бизнесмен - бизнесменка. Диспут - диспутка - и т.н. ...
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излишно престараване. Като ще пишат "автори и авторки" направо да добавят и "авторчета" за деца автори? С тия каламбури не схващат, че само подсилват разделението и съответно феминизма. Забравят, че преди всичко са хора. "Автор" се отнася за човек, а не за функционалността на тялото на човека като мъжко или женско. Разделянето на функцията според пол на тялото няма отношение към интелектуален продукт, както е авторството, затова е нормално думи като "автор" да се ползват и за двата пола.
13
5
 
10
 
! Отговори
:-) преди 1 месец
Повтарям, този новоговор се налага от медии, феминистки и ЛГБТ НПО. Той е част от д.ж.eн.д.ър идеологията, която те отричат, че съществува.
12
0
 
17
 
! Отговори
Бавария, не България преди 1 месец
Германия, и особено Бавария, са много по-консервативни от нас. Тук си мислим, че сме консервативни, може и да е било, ама едно време. Там жените има много по-малко права в обществото и на еманципираните не се гледа добре. В професионални разговори, ако няма жени в срещата, немците се отнасят пренебрежително към работата им и интелектуалните им способности. Знам, защото стм работил с тях, и то в международни компании, не говоря за някой имбис. У нас жената има равни права още от соца.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О това си беше практика, вместо колежка да викат колега, срам и позор за HR-a прости патки!