Байдън посреща Ердоган на 9 май в Белия дом

Във фокуса на разговорите ще бъде войната между Израел и "Хамас"
30 мар 2024 12:09, Петър Бойчев
33
Байдън посреща Ердоган на 9 май в Белия дом
Снимка БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще посрещне турския президент Реджеп Ердоган в Белия дом на 9 май, предаде агенция Ройтерс.

Посещението във Вашингтон ще бъде първото за Ердоган от 2019 г., когато той се срещна с тогавашния президент Доналд Тръмп, с когото има добри лични отношения. Откакто бе избран през 2020 г., Джо Байдън се е срещал с Ердоган няколко пъти в кулоарите на международни срещи на високо равнище. Двамата са разговаряли и по телефона, припомня Ройтерс.

Връзките между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО, бяха обтегнати поради различия по редица въпроси, но започнаха да се затоплят, след като Анкара ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО през януари, след 20-месечно забавяне, което предизвика разочарование във Вашингтон, съобщи БНР.

Въпреки това напрежението продължава, включително по отношение на Северна Сирия, където силите на САЩ си сътрудничат с кюрдски бойци, смятани от Анкара за терористи. Вашингтон пък настоява Анкара да направи повече за спиране на транзита на стоки за Русия, които според САЩ са използвани от Москва за войната в Украйна.

Американски официален представител заяви, че Вашингтон вижда в срещата възможност Ердоган да се съгласи на пълна забрана на прехвърлянето през Турция на стоки с двойна употреба, за които САЩ подозират, че Русия използва във войната срещу Украйна.

Турски официален представител, който потвърди посещението на Ердоган, каза, че визитата ще се състои в "прозорец от възможности" за двустранните връзки.

"Ние се надяваме, че визитата ще бъде също възможност за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери и укрепване на съюзническия дух, включително в борбата с тероризма", каза турският служител, пожелал анонимност.

Турция от години се оплаква от американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия Сили за защита на народа (СЗН), които смята за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). СЗН обаче са ключови съюзници на САЩ в борбата с "Ислямска държава“ в Сирия, припомня Ройтерс.

Въпреки разногласията за американското присъствие в Сирия и американската подкрепа за Израел във войната срещу "Хамас", Вашингтон и Анкара неотдавна подписаха отдавна отлаганото споразумение за закупуване на американски изтребители F-16, посочва агенцията.

Един от турските служители, на които Ройтерс се позовава, не предостави допълнителна информация за визитата, но заяви, че ръководителят на турското разузнаване Ибрахим Калън ще се срещне с членове на Камарата на представителите на САЩ за разговори по планираното посещение и други двустранни въпроси.

В четвъртък и петък с делегацията от САЩ разговаряха още турският външен министър Хакан Фидан и министърът на отбраната Яшар Гюлер.

Анализатори очакват във фокуса на разговорите между Байдън и Ердоган да бъдат войната между Израел и "Хамас" и сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, включително наскоро одобрената покупка от Турция на американски изтребители Ф-16.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 месец
Султана на крака пред шефа за сводка.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕЛЕКТОРАТ. Значи ли това че има война между НАТО и Русия??? И ако е така кой лъже?? Нали от Нато казаха че не се бъркат във регионални конфликти защото били защитен съюз и са създадени да защитават свойте членове от външни нападения! Та каква работа има НАТО в този конфликт? Отговорете ако обичате ЕЛЕКТОРАТ ?
27
3
 
3
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТ преди 1 месец
ПРЕДИШНИЯ НЕЩО СЕ Е ОБЪРКАЛ!С КАДИФЕНИ РЪКАВИЦИ ПИПАТ УКРАЙНА И НАЙ ВЕЧЕ СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ НАТО,ИНАЧЕ ДО СЕГА ЩЯХА ДА НАПРАВЯТ ВАТКИТЕ НА П.У.С.КА ***......И ОТДАВТА ДА СЕ БЕШЕ РАЗПАДНАЛА ФЕДЕРАЦИЙКАТА.....
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Фют. Че не виждаш ли как пипат със кадифени ръкавици руснаците в Украйна!! Ако са искали да ги затрият вече да са ги смазали. Погледни Израел как действа в Газа.Нали не смятате че и Русия няма средства да подложи Украйна на такъв геноцид? Но все пак там са им техните роднини ,за това пипат толкова меко и не бързат за никаде.Скоро фашистите сами ще избягат от Украйна дано не се довлечат в България .Тука си имаме вече предостатачно.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ердо ми е един от най-симпатичните политици в съвремието. Независимо от мненията, съвсем си е умерен и разумен във всичко.
24
3
 
3
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 24. Той, същия президент каза, че няма да напада Украйна...страхливото фюрерче, навсякъде му се привиждат конспирации :))))))
23
5
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 18. 9 май е ден на Европа, а ти си чествай твоите джихадисти.
22
0
 
3
 
! Отговори
Пепи Фейка преди 1 месец
Дотогава ще е забравил
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бидона посрещал Ердоган. Тамън наобратно.96037
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забелязвате ли нещо? Бидона идва на крака при Ердоган. Ердоган не се мъкне в Белия му дом. Не е ли странно? Кой е шефа?
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смях в залата. Ердоган е шефа, а Бидона ще се спъва по стълбите на белия си дом.
18
0
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Я,на 9-ти Май,денят на победата над Германия.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво прави великия султан при тези г***ури бре? Недоумявам?!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1$=33trl.1=40 tr.l.При1$=50~55tr.l.-МВФ очакват покана за заем.Вероятно поканата от САЩ,ще е за "ретроспекция"на отношенията м/у Анкара и Вашингтон и Банката и Русия.Но опита за преврат в Анкара,преди 5 години, все още навява мрачен спомен.Та не се знае,какво ще се"излюпи"там.Явно САЩ имат намерение да използват летищата на Анкара,като писта за EF-16,срещу Русия и да окажат натиск над Анкара.Замисълът им обаче,ще е още един пирон в ковчега на НАТО,понеже издръжката на Алианса вече е непосилна
15
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Добре ли сте?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 9 ти Май , Киев е домакин на тържествата за деня на победата .
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще накарат турчина да пусне Шести американски флот през Босфора!Да приключат руският блицкриг.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1$=33tr£.1=40 tr.£.При1$=50~55tr.£-МВФ очакват покана за заем.Вероятно поканата от САЩ,ще е за ретроспекция на отношенията м/у Анкара и Вашингтон.Но опита за преврат в Анкара,преди 5 години, все още навява мрачен спомен.Та не се знае,какво ще се"излюпи"там.Явно САЩ имат намерение да използват летищата на Анкара,като писта за EF-16-ките им,срещу Русия.
11
2
 
4
 
! Отговори
Денков преди 1 месец
Но как? Що американски задни части изблизахме с Тагаренко и пак ни отряза Байдън.
10
1
 
5
 
! Отговори
МВР станаха деца преди 1 месец
Борисов и ГЕРБ са направили от полицаите хора с манталитет и действия на 15-16 годишни деца които проповядват Нацизъм!Днес в град Бобов дол в 6:30 часа двама полицаи с джип проповядваха Нацизъм в най чистата му форма в полза на роми и полицаи, като гонят с агресия Софиянци от града без никакви основания!