Контейнеровоз под малтийски флаг е бил атакуван в Червено море

Подаден е сигнал за три експлозии в близост до кораба
3 яну 2024 08:53, Елка Василева
12
Контейнеровоз под малтийски флаг е бил атакуван в Червено море
Снимка: архив, БГНЕС

Британската компания за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) съобщи, че контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг, е подал сигнал за три експлозии в близост до кораба, докато се е намирал на 24 км югозападно от йеменското пристанище Моха, предаде Ройтерс.

Още по темата
Сигналът е бил подаден във вторник от капитана на плавателния съд, който е поискал помощ от военен кораб от оглавяваната от САЩ коалиция.

Компанията "Амбри" отбелязва, че е получила информация за три ракети, изстреляни от йеменската провинция Таиз. Малко след взривовете друг плавателен съд в района е съобщил, че е забелязъл малък кораб и две светлини на разстояние една 1,6 км от мястото на инцидента.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси, които контролират по-голямата част от Йемен, извършват все повече атаки срещу търговски кораби в Червено море в знак на протест срещу войната на Израел в Ивицата Газа. Заради зачестилите нападения на хусите няколко корабни компании преустановиха курсовете си Червено море и пренасочиха корабите си към по-дългия път около Африка. Йеменските бунтовници се зарекоха, че ще продължат атаките си, докато Израел не прекрати конфликта в Газа и предупредиха, че ще атакуват военни кораби на САЩ, припомня Ройтерс.

"Конкретно този контейнеровоз не е свързан с Израел, но други кораби от флота на оператора редовно са комуникирали Израел и това може би е било достатъчно, за да стане мишена", се посочва в изявлението на "Амбри".

Франция, която този месец е ротационен председател на Съвета за сигурност на ООН, заяви, че в сряда вероятно ще има заседание на най-важния орган на световната организация заради ситуацията в Червено море.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скоро суецкият канал ще бъде затворен за кораби на сащ. Хутите по джапанки громят псевдо-империята сащ.
8
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Контейнеровоза е нарушил режима на санкции обявен от хутите, съответно е бил законно санкциониран.
7
5
 
7
 
! Отговори
All преди 4 месеца
Всички хуси са ***.
6
7
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
А мога ли да попитам, какво общо имат хусите с русофилите? Теоретично, могащт да помогнат на Русия, като размият още фронта на третата световна война. Но на практика това не носи полза на никой, освен на някоя оръжейна компания, която да се похвали как нейно оръжия е потопило две лодки с ***.
5
7
 
10
 
! Отговори
USA преди 4 месеца
Трябва да им припомни какво се случва с подобни самонадейци с *** и шалвари.
4
7
 
12
 
! Отговори
Тоя преди 4 месеца
биологичен вид с ***, наистина ли си мисли да предизвика ВМС на САЩ?
3
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес вероятно ще има заседание на Съвета за сигурност на ООН, заради ситуацията в Белгород, Русия и в Червено море.
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
май всички хуси ще станат на печено гуси. Всички русофашисти после ще квиччччат "*** що тей напраайххтиии с хуситатаа"
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хусите извършват все повече атаки срещу търговски и военни кораби в Червено море в знак на протест срещу геноцида на Израел в Сектора Газа. Заради нападенията на хусите, множество корабни компании преустановиха курсовете си през Суецкия канал и Червено море и пренасочиха корабите си към по-дългия път около Африка. Хусите не застрашават танкерите на сенчестия руски флот.