Втора нощ насилие във Франция след смъртта на 17-годишен

Майката на застреляния Наел призова за поход
29 юни 2023 09:15, Елка Василева
50
Втора нощ насилие във Франция след смъртта на 17-годишен
Снимка: БГНЕС

Тази нощ Франция отново бе белязана от насилие заради убийството на 17-годишния Наел, застрелян от полицай след опит да откаже се подчини на полицейска заповед, предаде Франс прес.

Още по темата
Напрежението ескалира за втора поредна нощ около 23 ч. местно време в Нантер, предградие западно от центъра на Париж, където младежът бе убит във вторник.

Над десетина коли и контейнери за смет бяха подпалени, опожарени бяха и полицейски заграждения, поставени на някои улици. На фасадата на една от кооперациите протестиращи написаха "Справедливост за Наел" и "Полицията убива".

Към 1 ч. местно време се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полицията. Подобни сблъсъци имаше е предходната нощ. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращитие, които я замеряха с павета.

В град Кламар пък протестиращи подпалиха трамвай. В двайсетина градчета на департамента Сен-Сен Дени, североизточно от Париж, също имаше подобни инциденти. Според полицията групи от най-малко стотина души, много мобилни, предизвикаха инциденти на място.  Полицията съобщи, че е задържала 35 души в района.

В департамента Есон, южно от Париж, група протестиращи подпалиха автобус, след като пътниците бяха принудени да слязат от него.

Сблъсъци имаше и в оживен квартал на Тулуза. Съобщава се за сблъсъци и в други части на страната, като в Лион полицията бе замеряна с пиратки.

В Сент Етиен, в Лил и в Рен инциденти имаше след протестни митинги в подкрепа на екологично движение, което френското правителство неотдавна разпусна.

Смъртта на Наел породи силно вълнение във Франция. Последваха реакции - от президента Еманюел Макрон до капитана на френския национален отбор по футбол Килиан Мбапе.

Според първоначалната информация на полицейски източници полицай е стрелял, когато кола е потеглила към полицейски моторизиран патрул във вторник. Според видео, разпространено в социалните мрежи и обявено за автентично от експерти на Франс прес, двама полицаи са взели под прицел шофьорът на колата и са стреляли от упор, когато тя е потеглила. На видеото се чува "Ще получиш един куршум в главата", но гласът не може да бъде идентифициран. Наел е бил прострелян в областта на гърдите и е починал малко след това.

Потресаващите кадри показват една интервенция, която очевидно не е в съотвествие с правилата, които са се ангажирали да изпълняват нашите сили на реда, подчерта премиерката на Франция Елизабет Борн. Президентът Макрон пък определи застрелването на Наел като необяснимо и като деяние, което не може да бъде извинено.

Основните полицейски синдикати разкритикуваха изявленията на властите и изтъкнаха, че всеки трябва да се ползва с презумпция за невинност.

Вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че 2000 членове на силите на реда са мобилизирани в Париж и в предградията, което е с 800 повече от предходната вечер.

Майката на Наел призова за поход днес в 14 ч. местно време, който ще приключи пред префектурата на департамента От-дьо-Сен, в който се намира Нантер.

Случаят породи полемика относно действията на силите на реда във Франция, където бяха регистрирани рекорден брой  -  13 - случая на смърт през 2022 г. след откази за подчинение на пътни полицейски проверки.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Плешивия вожд преди 10 месеца
Евролиберастките ценности ще доведат до краха на Европа - не случайно напълниха с такива тарамбуки и павиани сърцето на Европа
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен /32/ Хайде, сложи си един компрес на "гениалната" глава и помисли - феминизъм и талибански манталитет си сложил в един кюп. Не е ли крайно време да поговориш с някой психотерапевт?
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Призовала за поход, значи? Тогава за какво да отправят призиви майките на двамата полицаи, които синът на тази се е опитал да прегази? Тези майки би трябвало да призоват за военни действия с цел прочистване на Франция от населението на кварталите, в които се въдят биологични единици като този 17-годишен.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не може да нарушаваш закона и да чакаш да те галят с перце. От цялата неразбория ще има доста пострадали и всичко на практика ще си остане както преди.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Френската полиция стана ДОСУЩ като в Щатите,,(случаят Джордж Флойд)- първо стреля, после разпитва....Обаче както винаги, обществото във Франция веднага се е вдигнало на бунтове срещу полицията и властта. Тук всеки 2ри коментар обвинява жертвата...Яко деформиран национален манталитет!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И Франция и Англия и други подобни са приключили вече държави и в Бг ще става същото. Последните бели държави които ще останат са Маджарите, Полша, Чехия и Словакия и Русия разбира се.Истинските бели европейци от запада които искат да живеят в по - изчистени и безопасни държави ще се ориентират в някоя от тези.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евродемократите от юрог е йската администрация в поредна атака срещу населението на държавата, която ги хрантути.
33
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Ай сиктир,бе ! Алжирски "французин" - индивид , който никога няма да се адаптира във френската култура , способен само за атентати и бандитизъм, нагло ,безочливо *** , е нагляло пред полицаите като се е правил на ербап бандит и незачитащ правила и закони !!! Нещо подобно се опитват днес да ни докарат Про100 Киро, Кокорчо, метресата от парапета...Пинокио.женерал Гном....!!! Внимавайте!!!
32
1
 
5
 
! Отговори
Само питам преди 10 месеца
Въпросният Наел от африкански произход ли е бил?
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мигрантите пак се надигнаха защото един от тях отказал да се подчини, предупреден е и си е понесъл последствията. Не е виновен полицая, а политиците, които напълниха Европа с утайките от Африка и Азия. Ако не им отърва и не искат да спазват законите в Европа да си ходят от където са дошли. Така че куршумът си е напълно оправдан. Щом на 17 е бил такъв до 27 щеше да е още по голям ***. А семейството му щом са вече срещу правителството във Франция да си ходят обратно в Алжир
30
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
В Париж всеки сам мисли за собствената си сигурност ,и не разчита на полицията ! Особенно на местата с концентрация на живеещи тарамбуки! Много ми е интересно Г.а.н.ч.о на какво разчита?
29
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
В Париж всеки сам мисли за собствената си сигурност ,и не разчита на полицията ! Особенно на местата с концентрация на живеещи тарамбуки! Много ми е интересно *** на какво разчита?
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Феминизъм, *** пропаганда, екоталибани, мултикултурализъм и ето го резултата, едно разпадащо се дълбоко разделено общество. Тези бунтове ще стават все по масови в цяла Европа, докато се възцари беззаконие и тежка мизерия. Европейската цивилизация се самоуби, либерастията унищожи всичко постигнато от нашите предци.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За тея 200-300 хулиганина пишете, за милионите протестиращи против макрон, блокиращи цялата държава, без насилие и вандалщина мълчахте със седмици ... Дабал стендърд, а?
26
0
 
13
 
! Отговори
Не бил в Париж преди 10 месеца
Един човек ми разпавяше че от летището до истиския Париж са три часа път през колиби на африканци? То като им гледам националния хич не ми се вярва да лъже.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Франция подивява и обеднява на високи скорости. Ми така е като решиш от колониална държава да се превърнеш в равна демокрация с всички жители от колониите по улиците ти. ЮАР да не би да прокопсаха като махнаха апъртейда и дадоха власт на дивото. Същтаа лудница чака сега и франсетата за стратегическа им цивилизационна грешка. ЕДНО Е ДИСКРИМИНАЦИЯ, друго е от хора без потенциал да се пънеш да останеш силен и да имаш напредък. Абсурд!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цветнокожите трябва да разберат, че полицията не дава препоръки и всички изпълняват нарежданията. ТООООООЧКАА
23
1
 
16
 
! Отговори
Пийнал преди 10 месеца
А в Масква какво спокойствие беше вчера.....униформените по улицита само създават усещане за държавност и са на уважение от всички. Жалко за Париж, прекрасен град докъм 1985 година.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дядо Влайчо е казал , че Франция ще се раздели на три.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
европейски и натовски ценности