Втора нощ насилие във Франция след смъртта на 17-годишен

Майката на застреляния Наел призова за поход
29 юни 2023 09:15, Елка Василева
50
Втора нощ насилие във Франция след смъртта на 17-годишен
Снимка: БГНЕС

Тази нощ Франция отново бе белязана от насилие заради убийството на 17-годишния Наел, застрелян от полицай след опит да откаже се подчини на полицейска заповед, предаде Франс прес.

Още по темата
Напрежението ескалира за втора поредна нощ около 23 ч. местно време в Нантер, предградие западно от центъра на Париж, където младежът бе убит във вторник.

Над десетина коли и контейнери за смет бяха подпалени, опожарени бяха и полицейски заграждения, поставени на някои улици. На фасадата на една от кооперациите протестиращи написаха "Справедливост за Наел" и "Полицията убива".

Към 1 ч. местно време се стигна и до сблъсъци между протестиращи и полицията. Подобни сблъсъци имаше е предходната нощ. Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращитие, които я замеряха с павета.

В град Кламар пък протестиращи подпалиха трамвай. В двайсетина градчета на департамента Сен-Сен Дени, североизточно от Париж, също имаше подобни инциденти. Според полицията групи от най-малко стотина души, много мобилни, предизвикаха инциденти на място.  Полицията съобщи, че е задържала 35 души в района.

В департамента Есон, южно от Париж, група протестиращи подпалиха автобус, след като пътниците бяха принудени да слязат от него.

Сблъсъци имаше и в оживен квартал на Тулуза. Съобщава се за сблъсъци и в други части на страната, като в Лион полицията бе замеряна с пиратки.

В Сент Етиен, в Лил и в Рен инциденти имаше след протестни митинги в подкрепа на екологично движение, което френското правителство неотдавна разпусна.

Смъртта на Наел породи силно вълнение във Франция. Последваха реакции - от президента Еманюел Макрон до капитана на френския национален отбор по футбол Килиан Мбапе.

Според първоначалната информация на полицейски източници полицай е стрелял, когато кола е потеглила към полицейски моторизиран патрул във вторник. Според видео, разпространено в социалните мрежи и обявено за автентично от експерти на Франс прес, двама полицаи са взели под прицел шофьорът на колата и са стреляли от упор, когато тя е потеглила. На видеото се чува "Ще получиш един куршум в главата", но гласът не може да бъде идентифициран. Наел е бил прострелян в областта на гърдите и е починал малко след това.

Потресаващите кадри показват една интервенция, която очевидно не е в съотвествие с правилата, които са се ангажирали да изпълняват нашите сили на реда, подчерта премиерката на Франция Елизабет Борн. Президентът Макрон пък определи застрелването на Наел като необяснимо и като деяние, което не може да бъде извинено.

Основните полицейски синдикати разкритикуваха изявленията на властите и изтъкнаха, че всеки трябва да се ползва с презумпция за невинност.

Вътрешният министър Жералд Дарманен обяви, че 2000 членове на силите на реда са мобилизирани в Париж и в предградията, което е с 800 повече от предходната вечер.

Майката на Наел призова за поход днес в 14 ч. местно време, който ще приключи пред префектурата на департамента От-дьо-Сен, в който се намира Нантер.

Случаят породи полемика относно действията на силите на реда във Франция, където бяха регистрирани рекорден брой  -  13 - случая на смърт през 2022 г. след откази за подчинение на пътни полицейски проверки.
(БТА, Габриела Големанска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
8
 
! Отговори
Шопа преди 10 месеца
Демокрация , това е когато на народа не му харесва нещо , което управляващите го *** правят . Вдигат се и излизат , при нас демокрация няма , народ също .
19
0
 
24
 
! Отговори
Шегобиец преди 10 месеца
"Майката на Наел призова за поход" Тя сигурно жената е призовавала за ислямски джихад, ама те са го превели на френски като "поход" :)
18
0
 
3
 
! Отговори
Късоглед преди 10 месеца
До ИванВидяхме. Полицай в затвора. И разбрахме само кой има значение. Но не е закона.
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди години Франция, а след това и Германия бяха заляти от безчинствата на скучаещите деца на гастърбайтерите.Тогава повода бе, че малолетен крадец на колело при бягството си от полицаите бе нахълтал в трафопост и"светна". В Гърци малолетен загина при нападение над полицаи в късните часове.Пак ексцесии.Онзи,дето от колата си раздаваше скришом на деца"нещо",го хвана клаустрофобията когато трябваше да влезе полицейската кола.Осъдиха полицаи,а хубавеца стана посмъртно герой.Не вървим на добре?
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Майката ако си беше възпитала детето нямаше да и се налага да призовава бунтове сега. Много просто.хич не ми е жал. ***
15
1
 
32
 
! Отговори
Мосю Брико Лаже преди 10 месеца
Никой не казва:1.Защо са го спрели?2.Защо отказва да се подчини?3.Има ли в кръвта му дрога, алкохол?4.Защо тоя африканец не е на училище?
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако беше спрял нямаше да го гръмнат. Къде е логиката на погромите им? Хора не бягат от закона ако им е чиста работата.
13
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
В Бг -я като малка и незначителна държавица събитията идват последни,и си отиват последни ! И тук рано или късно ще се напълним с тарамбуки! Мигранти от Турската граница! Нали ЕС ще ни глобява по 20 000 евро за всеки един ,ако ги връщаме ? Въпрос на време е !
12
0
 
12
 
! Отговори
авраам преди 10 месеца
Франция ще стане първата м ка държава в Европа
11
2
 
41
 
! Отговори
Историк преди 10 месеца
Докато белите европейци си бъркат в носа, цветнокожите се множат и завземат обществени и политически територии! Докато един ден започнат да наемат като прислужници истинските европейци ! Как ли се въртят в гроба си френските крале ??
10
2
 
31
 
! Отговори
Неразбрал преди 10 месеца
"17-годишния Наел, застрелян от полицай след опит да откаже се подчини на полицейска заповед" Тоест, по принцип не трябва да се толерира изпълнението на полицейски заповеди? Завоевателите трябва да знаят, че те владеят територията, а не местните?
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Франция е новата Сомалия! факт
8
4
 
28
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 10 месеца
Пълна депедерастизация и дечернизация на Европа! Всички пидоли, като плевнелиев, кокорчо, паси, христо иванов и другите от ДБ и ПП вън! Всички черни кожи като костов, петър стоянов, сунак, бай фильо вън! Само така ще се оправи континента някой ден :)
7
0
 
31
 
! Отговори
Майката на Наел преди 10 месеца
призовава за поход.." Който да завърши там откъдето са дошли.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истории от гетото. Нищо интересно. Никому ненужен гето жител. Нашиот емигрант да не го раздава много ербаб мъжага, че е същият ненужен никому бачкатор.
5
0
 
40
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Интересно в Щатите ако не се подчиниш на полицай какво следва. Французите явно са по-корави. Швабите едва ли биха направили подобно нещо. Европа е залята от скакалци и ще става все по-лошо. Скакалците не се подчиняват на никакви закони, стрелят в подлези у нас, карат бясно и някакси съдебната система не ги лови.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прекрасна държава до преди 40 г. От тогава раждаемостта и миграцията са в полза на НЕбелите. Същата тенденция е и тук, това е бъдещето и е добре да го виждаме предварително. Само в Марсилия криминалната статистика е стряскаща. Наемат деца, предимно от африкански произход за продажба на наркотици. Тези деца се стрелят с истински пистолети. Ако не вярвате, почетете френски медии. На юг положението е много по-лошо. В южна Испания пък си имат марокански банди. Бъдещето не е розово
3
5
 
22
 
! Отговори
Не може да бъде преди 10 месеца
Такива неща в Европа и САЩ не се случват. Само в Русия може да има полицейско насилие и анархия по улиците...
2
2
 
27
 
! Отговори
С преди 10 месеца
такива действия цветнокожите най-вече в Европа и САЩ ще си извоюват пълна безнаказаност.
1
3
 
22
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Ако и нашите полицаи така си вършеха работата ... ама нейсе.