Кралско погребение за некоронована кралица

Защо в Румъния почитат така съпругата на прогонения Михай?
13 авг 2016 22:27,
22
Кралско погребение за некоронована кралица
Снимка: Reuters

Днес в румънския град Куртя де Арджеш се състои невиждано от години насам събитие – погребение с пълни държавни почести. В последния й път северните ни съседи изпращат Анна Бурбон-Пармска – съпругата на прогонения през 1947-ма година последен румънски крал Михай.

Анна Бурбон-Пармска става Анна Румънска, след като се омъжва за прокудения крал в Атина година след слагането на край на монархията в Румъния. Тя никога не е била коронована и съответно официално никога не е била кралица. При все това кончината й в болница в Швейцария на 92-годишна възраст се отбелязва с ден на национален траур в Румъния и Молдова, посочва БиБиСи. 

През изминалата седмица последна почит пред кралската особа отдадоха почти всички държавни мъже в Румъния, начело с президента Клаус Йоханис, както и хиляди обикновени граждани. Ковчегът с тялото на Анна Румънска беше изложен в дворци в Синая и Букурещ.

Крал Михай остана в Швейцария и пропуска погребението на съпругата си заради влошено здраве.

От БиБиСи изтъкват, че е доста любопитно защо демократична Румъния отдава такава голяма държавна почит на кралската фамилия, принудена да живее в изгнание от 1947-ма година до падането на комунистическия режим. В крайна сметка Анна почти не говори румънски и става съпруга на Михай, след като той вече е сдал трона.

Отговорът се крие в извънредната популярност на кралската двойка сред румънците и далновидната дипломатичност, която демонстрират двамата и 5-те им дъщери след падането на забраната за влизането им в Румъния.

Идеята за връщане на монархията е слабопопулярна в страната, но в същото време кралското семейство се ползва с най-голямо доверие в сравнение с всички държавни институции.

Принцеса Анна Антоанета Франсоа Шарлот Бурбон-Пармска е родена в Париж през 1923-та година, израства в Дания и бяга в Ню Йорк по време на нацистката окупация на Франция. Тя работи като медицинска сестра преди да срещне Михай на сватбата на Елизабет Втора през 1947-ма година.

Месец по-късно Михай се прибира в Румъния, за да обяви годежа си, но е заставен от комунистите да сдаде трона и да напусне страната. Така се стига до брака в Атина и щастлив семеен живот в изгнание до падането на комунистическия режим.

В хаоса след революцията от 1989-та година, дори възстановяването на монархията изглежда вероятна развръзка в северната ни съседка. Михай се опитва да се върне в родината си година по-късно, но полицията го експулсира обратно.

Прогоненията монарх все пак получава разрешение да се прибере за три дни по Великден през 1992-ра година – над 1 милион души го приветстват. Стреснат от този спонтанен ентусиазъм президентът-социалист Йон Илиеску забранява подобни визити.

По-късно същата година монархисти настояват пред Михай да предяви претенции за трона. Той обаче не предприема такъв ход.

Следващият президент Емил Константинеску възстановява румънското гражданство на представителите на кралското семейство.

Със завръщането си на президентския пост през 2000-та година Йон Илиеску най-накрая склонява да позволи на Михай и семейството му да се завърнат в Румъния и получат обратно някои от имотите си.

Наскоро най-възрастната дъщеря на Михай и Анна сподели пред аудитория в Румънския културен център в Лондон защо румънските граждани се отнасят с такова уважение и доверие към цялото й семейство.

“От 26 години насам аз и моето семейство работим за въстановяване на кралската институция в Румъния с цел връщане на основни човешки ценности като гордост и себеуважение в едно посткомунистическо общество”, заяви принцеса Маргарита.  

И допълва: “Мисля, че хората оцениха нашите усилия. Затова днес румънците гледат към Короната с респект, уважение и надежда”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не виждам какви забележки има към Батемберг, Фердинанд и Борис Трети Обединител? И тримата са правили всичко за България, според възможностите си.Това, че по обективни причини пречим на всички с географското си положение, не е тяхна вина.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се върне крадлив дядо у нас да ни дооправи за още 880 дни.
16
2
 
0
 
! Отговори
бай Рангел преди 7 години
...и най-големите национални катастрофи също.
15
5
 
14
 
! Отговори
. преди 7 години
Ейй въшкии , това семейство не е като дедо Мони , те са подпомагали румънския народ , не са го крали , затива ги обичат и Британия е една просперираща държава и те също си обичат кралицата , царете не са безделници и фигуранти като днешните републиканци , най-големите възходи на България са по време на монархиите.
14
4
 
4
 
! Отговори
Калина до 14 преди 7 години
Ти кога стана англичанин, че почна да правиш анализи?Говориш нелепости. Просто това исках да ти кажа.
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е важно дали се казва цар или пъдар, важното е какъв човек е и може ли да се разчита на него,в бг още такъв политик или държавник не съм видял,а нашто цар се оказа обикновен интересчия и празнодумец
12
19
 
18
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
Англичаните се чудят как да се отърват от кралицата ,на която плащат 12 млд паунда годишно, а тия са ревнали за своята!Малко ли ви са сегашните хрантутници-управници!?
11
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тия ще оправят Румъния за 800 дни като крадливия дедо Мони.
10
4
 
12
 
! Отговори
дасдс преди 7 години
Запада щом не иска диктатори в Близкия Изток нека и в Запада да няма диктатори.
9
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кво ни интересува Анна Бабуин Спермска нас, та ни занимавате, а?
8
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кралите са само в приказките. В 21 век вече е смешно да се играе този цирк.
7
2
 
14
 
! Отговори
дядо Данчо преди 7 години
До Влади 7 Влади Влади,народа идска пари,не акъл!Тъй като и двете му липсват,е на тоя хал!
6
6
 
37
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Ех, що не им се върна Михай като премиер, па да сложи ДПС-то на власт, да реабилитира комунистите и да узакони мафията! Тогава дали щяха да правят кралски погребения? Едва ли. Що не ни питат? Или не - ние много видяхме, но нищо не научихме. *** народ.....
5
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Царе има само в приказките. Светът върви от монархии към републики и това е нормалния ход.
4
6
 
39
 
! Отговори
щщд преди 7 години
Ние го гледахме вече този филм. Не казват,румънския цар изсече ли харизаните гори.
3
27
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми говорете за крале и царе, това е по-зле от комунизъм. Защо никой не пише какви суми получават от поданиците си всички тези измислени монарси. Всеки един човек си отделя от залъка за да може една фамилия да се перчи и пуйчи по трибуните и да си живее безгрижно. Какво зависи от кралицата на Англия например. Утре като стане бау тя какво ще направи. Те са си най-обикновени хора които са успели да убедят другите, че те трябва да не работят и да са задоволени със всичко. Приказка за наивници.
2
12
 
42
 
! Отговори
Старио кмет преди 7 години
Това ли е най-важната ви новина бе редакторите? Защо не пишете за фестивала " Великия Болгар" който се откри днес в етническата република Татарстан ? Там живеят българи и се чувстват българи. Вие за какви се мислите?
1
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки народ има нужда от силен лидер, големите и силни държави си имат силни лидери,на малките това право им е отнето, с лозунга " демокрация, та демокрация",Русия си има Путин, САЩ си има семейство Клинтън, Буш, Обама,Англия си има Кралица, Турция си има Ердоган,а малките държави си имат Демокрация