На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?

Растат сумите и бонусите, предлагани на доброволците
27 юли 2024 12:24, Елка Василева
166
На Русия ѝ трябват военни да държи окупираните територии, ще избегне ли истинска мобилизация?
Снимка: архив, БГНЕС

Към края на 2024 г. Русия планира да има 690 хил. военни на фронта в Украйна, коментира главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Олександър Сирский в интервю за The Guardian, публикувано преди няколко дни. През май руският президент Владимир Путин също заяви, че за войната в Украйна са насочени към 700 хил. военни - заедно с разположените в тила и резервите, припомня и Институтът за изучаване на войната (ISW). В плановете на вече бившия военен министър Сергей Шойгу беше осигуряването на близо 750 хил. души за фронта към края на 2024 г.

Още по темата
На пръв поглед това предвещава ново масирано настъпление, но доколко реална е тази опасност, анализират украинските военни наблюдатели.

Олександър Коваленко прави аналогия с началото на пълномащабната война през февруари 2022 г., когато на територията на Украйна навлязоха около 180 хил. души и те бързо успяха да окупират повече от 63 хил. кв. километра. Но става въпрос за професионални военни - тренирани и с боен опит. Към края на 2023 г. броят на руските военни вече е 450 хил., а превзетите територии са 683 кв. километра. За първото полугодие броят им се увеличава до 530 хил. при окупирани 752 кв. километра.

Тези данни са показателни за анализатора - Москва се нуждае от по-голяма численост на фронтовата линия не защото готви нова мащабна офанзива, а защото трябва да удържи окупираните територии. Според анализатора причината е не само, че руската армия губи своите професионални военни и воюва до голяма степен с доброволци, записали се в армията заради огромните суми, които им плаща държавата, а и защото започва да изпитва недостиг и на техника и опитва да компенира това с жива сила.

И Коваленко, и Констянтин Машовец са категорични, че Русия вече трудно си набавя военните за фронтовата линия и за увеличаването на броя им ще е нужна официална мобилизация, дори и частична. От Кремъл опитват да отложат този момент, тъй като предишната през септември 2022 г. беше приета много остро от обществото.

От началото на седмицата регионалните власти в Москва вече предлагат еднократен бонус от 1,9 млн. рубли (22 хил. долара) за новите доброволци, с което сумата, която записалите се за война получават през първата година, надхвърля 5,2 млн. рубли (60,5 хил. долара).

В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за  хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times.

Регионалните власти в други руски области също предлагат собствена система от бонуси, за да привлекат доброволци, включително безплатни социални услуги за семействата им, еднократно плащане (обикновено в размер на около 1 млн. - 1,5 млн. рубли, или между 11 хил. и 17 хил. долара), както и 100 хил. рубли (1160 долара) за записалите свой близък или приятел в пунктовете за набиране на доброволци. Семействата на загиналите и ранените войници също получават компенсации.

Според редица анализатори увеличаването на сумите, които получават доброволците, е свидетелство, че Русия все по-трудно набира нужните военни за фронтовата линия. Според тях, за да постигне целите от 700 хил. души за фронтовата линия, а и да покриват ежемесечните загуби, Москва отново трябва да обяви макар и частична мобилизация до края на годината.

По думите на украинския президент Володимир Зеленски страната има подготвени резерви - 14 бригади, за които обаче не достига оборудване. Според стандартите числеността на една бригада е между 3 хил. и 5 хил. души, или в резерв Украйна може да разполага с между 40 хил. и 70 хил. души - подготвени и сформирани преди време, но не напълно окомплектовани военни.

Преди няколко месеца бяха променини правилата за мобилизацията - основно беше намалена възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, и според оценки на военни анализатори в момента няма недостиг на жива сила за ВСУ.

Целия материал четете на
Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори само ДНР и Луганск имат 200хил.армия от местни момчета. За Русия тя преди войната имаше над 1,2 млн. армия. Дори с натовски войници Украйна няма да може да смаже такава мощ и да върне Крим, Донецк и т.н.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не може да се смята така територия към военни. Важното е и от другата страна какво има, ако армиите са равностойни, живата сила е много важна, но ако руснаците имат въздушно превъзходство и смилат огромно количество армия с бомби, тогава практически каквато и техника да имат украинците могат да си я носят вкъщи, тя не им върши никаква работа и ще продължават да губят войници и територия. Ако имаха ПВО и самолети можеше да се постигне стабилизиране на фронта.
45
1
 
13
 
! Отговори
Дявола ликува преди 1 месец
Итерсен факт е , че и в двете войни в момента се убиват братовчеди един дръг. Семити срещу семити в газа и славяни срещу славяни в украйна.
44
7
 
7
 
! Отговори
Антрополог преди 1 месец
Тия източни славяни за 100 години не мръднаха и крачка към цивилизацията. Само, диктатура,расизъм, войни, алкохол и смърт им е в главата.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Фют, Тук има известно неразбиране от нашите евроатлантици. Американската мечта си е само за американците, те не са я обещавали на никой. По кината само я показват и се хвалят, те не си я дават без бой. Виждаме как китайското общество се опита да я достигне и бяха пляснати през ръцете, целия демократичен свят им скочи. -От какъв зор те ще забогатяват като нас, креснаха атлантиците.
42
6
 
4
 
! Отговори
йод на таблетки преди 1 месец
И Зеленски и Путин са пътници при свободни избори...
41
8
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 1 месец
Ами трябва България като не беше в ЕС се живееше най-добре, каквото и да хванеш ще изкараш пари много хора си накупиха апартаменти за няколко години,а сега 30 години плашат на банката един апартамент
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи заплатите и бонусите в Русия растат . А тука кога ? Да вдигнем и ние една война за освобождение от брюкселско членство ? Та да се видим и ние с пари .
39
7
 
7
 
! Отговори
До Фют преди 1 месец
А в Украйна колко е 500 лева е така е в най-бедната държава в Европа и такива будали се вързаха на американската мечта
38
13
 
9
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
"В момента минималната заплата за руските военнослужещи е 210 хил. рубли (2,4 хил. долара) при средна заплата според Росстат 73 хил. рубли (850 долара). Това е особено атрактивно за младите мъже в по-изостаналите руски региони, където заплатите са много под средното за страната, както и за хората с натрупани дългове, пише The Moscow Times."..... ....Това е Раша.....
37
3
 
9
 
! Отговори
До Бонго преди 1 месец
И като се събуди краката ти отвити:)
36
8
 
13
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
От вземането на решения се въз основа на подобни анализи ще е голям голямо разочарование преди края на годината.Ама,че логика - в началото били 180000,но с боен опит редовна армия,а сега били доброволци.Само дето се поделенията в Русия има милион и половина професионална армия,а без техника и снаряди бяха според подобни писания бяха останали още октомври 2022,но стрелят.на воля,а украинците дълбаят окопите.От това "люшкане" на целия фронт е въпрос на месеци фронта да рухне.
35
16
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Заблуда..има истинска мобилизация от самото начало. Убитите руски вайници са над 700 хиляди.
34
5
 
8
 
! Отговори
Войната е в Бразилия преди 1 месец
Войната за оцеляването на цивилизацията е в бразилската джунгла. Сечта в Амазонската гора тече с темпове от една Швейцария по площ на година до една България (2,5 пъти по голяма от Швейцария). След изсичането на Амазонската гора ще спре Гълфстрийма-климатика на Планетата. Следват хипер горещи лета и свръх студени зими. Зимата снега в англия ще е като в Сибир , а лятото като в Сахара. Няма да има реколта, глад и милярди ще мигрират, анархия болести войни и след 50 години край на цивилизацията...
33
11
 
11
 
! Отговори
До Зозо преди 1 месец
Ами само украинския психо си мисли,че Русия е тръгнала да, напада някой,а не просто да си реши проблемите с бандеровците дето до ония ден си пиеха кафето с рускоговорящите в Украйна
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с пералните? А призрака от Киев да не е възкръснал вече? Нещо заглъхнаха тези измишльотини. С тези глупости ловят само баламурници.
31
9
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Ще приемат Украйна в ЕС,ама,друг път,или по-точно,никога.
30
4
 
9
 
! Отговори
Тъжна снимка преди 1 месец
С голи глави млади, безработни и бедни с по една торбичка под строй към фронта , прогноза за оцеляване в следващите няколко месеца 1,5 %...
29
14
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахааа, Психото няма как да нападне пряко НАТО държава. Тогава впряга местни копейки да мътят положението в държавата. Кои срещу заплащане, а по-пpocтитe без пари. Все революции ще правят, народ съд, дрън-дрън..... Накрая на площада 15 опикани старци с портрети на Сталин. Смешна работа :)))))))))))))))
28
4
 
16
 
! Отговори
мисирките преди 1 месец
не ги мислете руснаците гледайте си нашата измислена армия в която на всеки генерал се пада по една рота кашици, а на всеки адмирал по три гумени лодки.