Кръв и стъкла навсякъде: Ракетната атака на Русия срещу болница в Киев отблизо

Дъщерата на Олена почти била в засегнатите операционни зали
10 юли 2024 08:53, Нели Христова
451
Кръв и стъкла навсякъде: Ракетната атака на Русия срещу болница в Киев отблизо
Снимка: БГНЕС

Олена Данилова и нейната осемгодишна дъщеря наблюдаваха как черен дим започва да се просмуква през тавана в бомбоубежището, където току-що бяха избягали от руска ракетна атака. Няколко минути по-рано малката й дъщеря, чието име тя помоли да не бъде назовавано, се подготвяше за операция на херния в детската болница Охматдит в центъра на Киев. Лекарят я подготвяше за операцията на петия етаж. Процедурата трябваше да се проведе на седмия етаж. Тя беше следващата на опашката за операция.

Тогава чуха първите експлозии, някъде в далечината. Тримата – майка, дъщеря, доктор – спряха на място. И тримата знаеха много добре, че най-опасното място по време на ракетна атака е да си на високо.

"Тогава чухме друга експлозия, по-голяма … и изтичахме възможно най-бързо надолу към бункера", каза тя.

Когато слезли в скривалището, където имало десетки деца и родители пред и зад тях, те се опитали да запазят спокойствие. Но реалността на случващото се била ужасяваща.

Двете бомби, за които се смята, че са руски крилати ракети Х-101, са ударили близките сгради, но една от експлозиите е взривила прозорците на работните етажи на шестия и седмия етаж на сградата, изпращайки парчета стъкло, летящи към пациенти и хирурзи. Дъщерята на Олена била само на миг от това да е именно в тази операционна.

"Детето, което беше преди дъщеря ми, беше по средата на операцията, когато бомбата удари, така че трябваше да спрат и да го събудят, а след това да избягат в убежището", разказва тя пред Independent. "Казаха ни, че цялата стая е в кръв."

И тогава се чу силен трясък и всичко потъмня. Трета ракета беше паднала директно върху сградата им. Пожарната аларма започна да пищи. Децата започнаха да плачат. Черен дим започна да прониква в приюта.

Майката и дъщерята крачели от единия край на убежището до другия, чудейки се дали да рискуват да вдишат дим или да излязат навън и евентуално да бъдат ударени от друга руска ракета - често използвана тактика от силите на Кремъл, която включва стрелба с втора, трета или дори четвърта ракета на едно място, след като аварийните работници вече са се втурнали към мястото. Дъщеря й "продължаваше да пита "какво се случва сега" отново и отново".

Със сгъстяването на дима Олена решила, че трябва да напуснат убежището.

"Просто бях в режим на робот. Трябваше да направя това, което трябва - да спася детето си. Да се уверя, че отиваме на безопасно място. Когато излязохме, имаше много хора, деца, с всякакви наранявания. Някои от тях бяха червени от операциите, майки ги държаха и покриваха с одеяла. Беше много хаотично. Никой не знаеше какво да прави. Всичко беше покрито със счупени стъкла и паднали прозорци. Опитвахме се да не изпаднем в паника. Но видяхме много дим, излизащ от сградите. Чухме пожарникарите да приближават."

Олена и дъщеря й били въвлечени в една от най-ужасяващите атаки на Русия, откакто Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-малко 29 души бяха убити в Киев, като три болници бяха повредени от двете страни на река Днепър, която разделя града. Лекар е сред двамата убити в Охматдит, а деца има сред убитите на други места в града.

Канцеларията на президента съобщи, че ракетите са унищожили напълно токсикологичната сграда на комплекса Охматдит и са повредили още четири отделения. Вече е създадена инициатива за набиране на 100 милиона гривни (£1,9 милиона) за болницата.

Допълнителните атаки срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски в Кривий Рог на около 400 км на юг убиха най-малко 10 души, докато атаките в по-източния град Покровск в Донецка област убиха трима. Повече от 190 души са ранени.

Говорител на украинския клон на комисаря по правата на човека на ООН, чийто офис се намира близо до болница Охматдит, описа това като "наистина една от най-лошите атаки, които съм преживявал през времето си тук".

Украински власти определиха нападението като геноцид. Президентът на САЩ Джо Байдън го нарече "ужасяващо напомняне за бруталността на Русия". Междувременно Русия направи неверни твърдения, че разрушенията, причинени на детската болница, са резултат от неправилно изстреляна украинска противовъздушна отбранителна ракета, твърдение, което ООН каза, че е много малко вероятно.

Вече се появи видео, което показва нещо, което изглежда като руска бойна глава, летяща към болницата секунди преди експлозията.

Ключовите съюзници на Украйна седнаха за първата от тридневната среща на върха на НАТО в САЩ във вторник вечерта, все още разтърсени от насилието на нападение, което изглежда по всички намерения и цели е било насочено срещу цивилни.

"Путин изпраща своите поздрави на срещата на върха на НАТО, като бомбардира детска болница", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. "Сякаш е необходимо някакво изясняване защо Украйна трябва да има цялата възможна подкрепа сега и реални гаранции за сигурност в бъдеще."

Когато Олена и дъщеря й най-накрая се прибрали у дома в понеделник, тя каза, че са взели малко успокоителни, паднали са на леглата си и са се "опитали да се съберат".

Лекарят й се обадил по-късно. "Разбира се, че знаете, че операцията трябва да бъде отложена за неопределено време", каза й той.

Няма значение, помисли си тя, докато дъщеря й спяла дълбоко в съседната стая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
0
 
0
 
! Отговори
Пишете истината преди 1 месец
Има бая загинал висш офицерски състав не говорещ руски език! публикувайте техните имена, за да се разбере кой са героите, които са се борили за евроатлантическите ценности!
408
1
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Ние сме путлероджендъри, вярваме само на рядко щастие изстреляно от на Путлерини задницата и сервирано ни от Телеграма. Ако ще и истината да ни цапардоса в лицето, ние не и вярваме защото не е диарията на Путлерини.
407
3
 
4
 
! Отговори
подлиукроиди преди 1 месец
снимката е пълен макияж.Секторът дето е даден като разглобен на тухлета и керемидета покрити с тенекета сам казва истината.Един сектоер е разбит на строителни атоми и молекули а стената на десния сектор даже не е опушена.Стъклата на тази част са здрави.даже се виждат цели три,да три,сринати плочи като зданието има два етажа, като в УКР последния таван на зградите се прави с дървена обшивка.Снимката е компилирана зглобка от две згради.дайте снимка на болницата от преди датата на взрива.Недават.
406
3
 
3
 
! Отговори
Слава преди 1 месец
шом ривът нач са виновни, да укеретата ривът, нихна е рукетката та на клипа се вижда че долита от западната ориентация на координатната система. А измишльотината за Олена и безименната й де-херниазирана щерка нема равна на себе си с по измишльотеност, постност, лъжеръткане и нахалност. Къде са изкривените детски креватчета, играчките за боните деца, разкъсаните им телза. . . статията провокативно осирацялото нещастие на украинския народ да бъде избиван от собствената си армия
405
0
 
3
 
! Отговори
ренде преди 1 месец
До Боби АИМ-120 има двадесет килограма бойна част. Може ли с това количество да събори фасадата на 30 етажна огромна сграда?
404
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Размазаните пиксели са на снимките от руските телеграмканали. Навсякъде другаде по снимките има и заоблена предна част,и характерния реактивен двигател. Парчета от обшивка с инвентарен номер. На извънредната среща на ООН,никой няма съмнение чия е ракетата.
403
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Х101 русия терорист
402
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Х101 русия терорист
401
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Х101 русия терорист
400
5
 
3
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Уж Киев бил атакуван с кинжали, които нямат бойни глави а поразяват само със сблъсък, а после взрив поразил детската болница. Склонен съм да вярвам на твърденията че взривът е от украйнска ПВО ракета. Общо взето не ми пука и за едните и за другите - всички са руснаци по тия ширини и като такива заслужават да се избият взаимно.
399
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече "цивилизования свят" тръби лъжата, че ракетата NASAMS е руска, толкова по-малко му вярват.И тогава платените *** започват с редовните обиди и клетви.
398
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо бе Путин изби онкоболните украинчета, целия свят са страда и ще те подгони НАТО. Да беше гръмнал една ядрена ракета в космоса, нямаше толкова да ореват положението.
397
7
 
9
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Ама и аз, какво се чудя? - какъвто убиеца комунист с детските обувки - такива и поддръжниците му. Поне сега в света не остана читав човек, който да не иска тоя да го види в усмирителна риза. /предстои /
396
9
 
10
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Не ни се сърдете, да си русофил е генетична болест защото всички русофили са продукт на ромско кръвосмешение. То и затова винаги сме най големите издънки на обществото. Просто сме родени така, а държавата не ни лекува.
395
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички драскачи тук които подкрепят детеубииците - отивате в Ада като ***, нали разбирате ?
394
7
 
14
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 месец
Не бях чел коментари от поне година. Мислех си , че копейките толкова са изтрещели, че от четене на коментарите им се затъпява. Сега се зачетох и вече съм убеден, че за копейките няма дъно.
393
3
 
11
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Един *** по долу е писал, че нямало ръчички и крачета на кадрите. Не вярвам да е от горещини те - просто някои не си пият хапчетата. Ама ти искаше ръчички и крачета ли бе изроде?
392
11
 
10
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 месец
Евтина постановка на режисьора от Буча !! Клоуна си е клоун ! Вари го , печи го - шут. Време е пак да проси средства от господарите! Иначе как ще плати Бугатито на жена си????
391
12
 
14
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Не е руска ракета, а американско ПВО в руските украйнини - така ми каза една украинка днес в Китен. Това е паднало върху болницата. Зеленски и памперса са виновни, не руснаците. Така твърди тя, каза че лъжат киевчани
390
8
 
5
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 1 месец
Не е руска ракета, а американско ПВО в руските украйнини - така ми каза една украинка днес в Китен. Това е паднало върху болницата. Зеленски и памперса са виновни, не руснаците. Така твърди тя, каза че лъжат киевчани