Кръв и стъкла навсякъде: Ракетната атака на Русия срещу болница в Киев отблизо

Дъщерата на Олена почти била в засегнатите операционни зали
10 юли 2024 08:53, Нели Христова
451
Кръв и стъкла навсякъде: Ракетната атака на Русия срещу болница в Киев отблизо
Снимка: БГНЕС

Олена Данилова и нейната осемгодишна дъщеря наблюдаваха как черен дим започва да се просмуква през тавана в бомбоубежището, където току-що бяха избягали от руска ракетна атака. Няколко минути по-рано малката й дъщеря, чието име тя помоли да не бъде назовавано, се подготвяше за операция на херния в детската болница Охматдит в центъра на Киев. Лекарят я подготвяше за операцията на петия етаж. Процедурата трябваше да се проведе на седмия етаж. Тя беше следващата на опашката за операция.

Тогава чуха първите експлозии, някъде в далечината. Тримата – майка, дъщеря, доктор – спряха на място. И тримата знаеха много добре, че най-опасното място по време на ракетна атака е да си на високо.

"Тогава чухме друга експлозия, по-голяма … и изтичахме възможно най-бързо надолу към бункера", каза тя.

Когато слезли в скривалището, където имало десетки деца и родители пред и зад тях, те се опитали да запазят спокойствие. Но реалността на случващото се била ужасяваща.

Двете бомби, за които се смята, че са руски крилати ракети Х-101, са ударили близките сгради, но една от експлозиите е взривила прозорците на работните етажи на шестия и седмия етаж на сградата, изпращайки парчета стъкло, летящи към пациенти и хирурзи. Дъщерята на Олена била само на миг от това да е именно в тази операционна.

"Детето, което беше преди дъщеря ми, беше по средата на операцията, когато бомбата удари, така че трябваше да спрат и да го събудят, а след това да избягат в убежището", разказва тя пред Independent. "Казаха ни, че цялата стая е в кръв."

И тогава се чу силен трясък и всичко потъмня. Трета ракета беше паднала директно върху сградата им. Пожарната аларма започна да пищи. Децата започнаха да плачат. Черен дим започна да прониква в приюта.

Майката и дъщерята крачели от единия край на убежището до другия, чудейки се дали да рискуват да вдишат дим или да излязат навън и евентуално да бъдат ударени от друга руска ракета - често използвана тактика от силите на Кремъл, която включва стрелба с втора, трета или дори четвърта ракета на едно място, след като аварийните работници вече са се втурнали към мястото. Дъщеря й "продължаваше да пита "какво се случва сега" отново и отново".

Със сгъстяването на дима Олена решила, че трябва да напуснат убежището.

"Просто бях в режим на робот. Трябваше да направя това, което трябва - да спася детето си. Да се уверя, че отиваме на безопасно място. Когато излязохме, имаше много хора, деца, с всякакви наранявания. Някои от тях бяха червени от операциите, майки ги държаха и покриваха с одеяла. Беше много хаотично. Никой не знаеше какво да прави. Всичко беше покрито със счупени стъкла и паднали прозорци. Опитвахме се да не изпаднем в паника. Но видяхме много дим, излизащ от сградите. Чухме пожарникарите да приближават."

Олена и дъщеря й били въвлечени в една от най-ужасяващите атаки на Русия, откакто Владимир Путин нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-малко 29 души бяха убити в Киев, като три болници бяха повредени от двете страни на река Днепър, която разделя града. Лекар е сред двамата убити в Охматдит, а деца има сред убитите на други места в града.

Канцеларията на президента съобщи, че ракетите са унищожили напълно токсикологичната сграда на комплекса Охматдит и са повредили още четири отделения. Вече е създадена инициатива за набиране на 100 милиона гривни (£1,9 милиона) за болницата.

Допълнителните атаки срещу родния град на украинския президент Володимир Зеленски в Кривий Рог на около 400 км на юг убиха най-малко 10 души, докато атаките в по-източния град Покровск в Донецка област убиха трима. Повече от 190 души са ранени.

Говорител на украинския клон на комисаря по правата на човека на ООН, чийто офис се намира близо до болница Охматдит, описа това като "наистина една от най-лошите атаки, които съм преживявал през времето си тук".

Украински власти определиха нападението като геноцид. Президентът на САЩ Джо Байдън го нарече "ужасяващо напомняне за бруталността на Русия". Междувременно Русия направи неверни твърдения, че разрушенията, причинени на детската болница, са резултат от неправилно изстреляна украинска противовъздушна отбранителна ракета, твърдение, което ООН каза, че е много малко вероятно.

Вече се появи видео, което показва нещо, което изглежда като руска бойна глава, летяща към болницата секунди преди експлозията.

Ключовите съюзници на Украйна седнаха за първата от тридневната среща на върха на НАТО в САЩ във вторник вечерта, все още разтърсени от насилието на нападение, което изглежда по всички намерения и цели е било насочено срещу цивилни.

"Путин изпраща своите поздрави на срещата на върха на НАТО, като бомбардира детска болница", написа литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. "Сякаш е необходимо някакво изясняване защо Украйна трябва да има цялата възможна подкрепа сега и реални гаранции за сигурност в бъдеще."

Когато Олена и дъщеря й най-накрая се прибрали у дома в понеделник, тя каза, че са взели малко успокоителни, паднали са на леглата си и са се "опитали да се съберат".

Лекарят й се обадил по-късно. "Разбира се, че знаете, че операцията трябва да бъде отложена за неопределено време", каза й той.

Няма значение, помисли си тя, докато дъщеря й спяла дълбоко в съседната стая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Повтаряйте след мен: Те си го заслужват! Ние сме велики, другите искат да ни прецакат. Сега избиите бутилка водка и проблемите ви изчезват, заедно със съвестта
348
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както Виктор Орбан каза в скорошно интервю, Никой не иска "войната" да приключва. Украйна и Русия си имат НУЛА доверие по между си. САЩ имат да връщат трилиони дълг и трябва да продават оръжие. ЕС подскача около САЩ и повтаря опорките. Накрая "войната" ще завърши с процъфтяващи икономики на САЩ и Русия, с рецесия за Германия, т.е. ЕС. И със заличаване на Украйна като някакъв фактор на световната карта. И това с море от кръв.
347
11
 
7
 
! Отговори
Striker преди 2 месеца
Пожелавам на цял Мужикистан( бивша Русия) да я застигне съдбата на децата в Украйна! НАТО ще направим всичко по силите ни, тази псевдо държава да замине в небитието.
346
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До r3v0lv3r Имаш предвид фалшиви ракети летящи пред основната вълна които да бъдат унищожени от Киевската ПВО? Възможно, но има едно НО първо беше поразен завода. И чак след това беше поразена болницата. Между другото показаха на картата и болницата и завода Ракетите поразили завода са прелетели условно над болницата идващи от условно направление Белгород(най-късия път от границата). По-вероятно е да е АИМ-120 гонеща ракетите поразили завода.
345
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори русофилите не вярват на пропагандата която пишат
344
10
 
2
 
! Отговори
Време е Путин преди 2 месеца
да Погледне към Останалата Част на Европа - щото ни ПВО остана, ни Оръжие, ако пусне 2 Милионната Руска Армия за 24 часа поне до Лондон ще е Стигнал! а както се Вижда Пейтриът не Работи и от там Вашингтон е Абсолютно НеЗащитен и Лесна - Плячка!! ако Путин не беше Страхлив и НеРешителен Президент - Света Отдавна щеше да е Негов!
343
3
 
8
 
! Отговори
До Путин е Много Мек преди 2 месеца
атом могат да използват и други, не само джуджака, просто другите осъзнават, че ще трежат клона, на който стоят, а на джуджето не му стига акъл до там
342
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
успокойте се русофилчета, Украйна сама се бомбандира, избива си сама населението, разрушава си градовете, а путин се опитва да ги спре, да не се самоубиват и самоизнасилват
341
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изглежда двете ракети са се разминали и руската е ударила склада с боеприпаси а украинската е ударила вместо противника болницата по голямото трръшкане се разбира. Жертви май няма.
340
8
 
2
 
! Отговори
Путин е Много Мек преди 2 месеца
аз Отдавна да съм НаПравил от Киев - Дрезден, а много вероятно и Атом да бях Употребил!
339
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна трябва да има свободата да прави реципрочни удари в русия, не е нормално да си просто боксова круша... то така всеки е силен, когато врага ти има право само да стои и да понася удари, това не е война, в случая, Европа и Америка използват Украйна за пушечно месо
338
3
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 2 месеца
До Боби залисваш се в технически подробности и детайли, които няма как да знаеш как точно е изградена ПВО отбраната в Украйна.Техническите детайли са без абсолютни никакво значение, защото има видео и ясно се вижда, че това е x-101. Няма ПВО ракета, която да има характерният малък двигател. Руснаците също не са задължени да слагат по 500кг експлозив и за подобна мека цел, може да са ползвали различен експлозив. Ние, нямаме информация, какво точно са правили, без те сами да си признаят.
337
7
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 2 месеца
Да си русофил е генетична болест. Все пак се доказа, че генът за русофилство е същия като за хомосексуализъм. Затова всички русофили са хомосексуалисти, но не всички хомосексуалисти са русофили. Просто русофилите сме най тежката форма на генетичното заболяване.
336
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой ще каже ли колко жертви и колко ранени има. Не се заяждам прросто питам.
335
3
 
6
 
! Отговори
До Тольо преди 2 месеца
ама къде стана ясно, в руските медии ли?..
334
2
 
4
 
! Отговори
До Гиб Мелсън преди 2 месеца
украинските номера за защита, да, а руските номера за убийства и разрушение в чужди държави нямат край, наглостта руска няма край, ако напуснат чуждите земи никой няма да им прави "номера" на убийците и изнасилвачите на деца
333
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички виждаме колко много злодеи има във форума, които защитават съветския бандитизъм.
332
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
путин направи така, че цял свят да мрази руснаците и никой да не ги иска никъде, защото където има руснаци, има възможност путин да реши да ги защитава чрез убийства в държавата гостоприемник!
331
5
 
5
 
! Отговори
Драматург преди 2 месеца
След седмица -две когато се установи с доказателства че е хамериканска ракета ще пишете цветя и рози има на мястото на взрива!
330
4
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 месеца
Броени часове преди срещата на членовете на нато в САЩ се случва това. Тоест трябва да повярваме, че руснаците си правят мръсно сами на себе си. Украинските номера нямат край.