Руски ракети поразиха украинска електроцентрала

Има и трима ранени при атаката
20 юни 2024 10:51, Александър Попов
123
Руски ракети поразиха украинска електроцентрала
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинска електроцентрала е била засегната при руска атака през нощта, съобщи операторът на централата, цитиран от АФП.

Целенасочените руски удари през последните месеци осакатиха производството на електроенергия в Украйна и принудиха властите да въведат плаващи прекъсвания на тока и да внасят от чужбина.

"Още една трудна нощ за украинската енергетика. Руснаците атакуваха една от топлоелектрическите централи на ДТЕК", се казва в изявление на компанията.

Атаката е причинила сериозни щети и е ранила трима служители.

Тя заяви, че това е седмата масова атака срещу украински електроцентрали през последните 3 месеца.

Националният мрежови оператор на Украйна "Укренерго" съобщи, че предната вечер е имало "масиран удар по обекти от гражданската енергийна инфраструктура".

"Повредено е оборудването на обекти във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област", допълни той, въпреки че степента на повредата все още се уточнява.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че атаките са намалили наполовина капацитета на генераторите в разкъсваната от войната страна в сравнение с преди една година и призова съюзниците да изпратят повече системи за противовъздушна отбрана, за да защитят жизненоважната инфраструктура.

Русия е изстреляла 9 ракети и 27 ирански дрона, като четири ракети са пробили защитата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: войната в Украйна
Още от Русия
Захарова: Русия разполага с възможност за ответни действия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби Русия никога не е спирала да ги атакува откакто започна тази война, терористите са си терористи, но поведението ти показва, че само със сила по зъбите "разбирате". В смисъл, вие пак не "разбирате" но няма къде да ходите и колкото и да не ви се иска, това ви чака. Тероризма срещу цивилна инфраструктиура е лесен, на бойното поле е друга работата.
53
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби Откъдето и преди, а руснаците ще ядат ракетите в отговор. Вече не е 2022ра когато украинците нищо не можеха да отговорят. Ще гори цялата руска военна инфраструктура.
52
0
 
4
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 седмица
Е те неграмотните като теб две думи правилно на български не могат да напишат ,че НАТО няма изобщо да стъпи в Украйна
51
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 55 Тук ти навлезе в зоната която е дефинирана като индустрии с двойно предназаначение. И въпросните индустрии с двойно предназначение ще ги атакува чак като свършат легитимните военни цели.
50
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън ми преди 1 седмица
Стига с тия тецове. Чудя се, как още не са се сетили да гръмнат някой парламент. Тецовете трябват на хората, а парламентите вредят на същите тия хора.
49
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До 82-ОМБР От къде Украйна ще получи ток? ОТ АЕЦ Козлодуй през Румъния? Или от енергийната мрежа на Румъния? ОК как се прекъсва това 500000Волта електропровод като се ползва банален дрон Геран. От Полша да се подаде електричество от общо европейската енергийна мрежа? Може има няколко 500000волта енергопроводи както и станция за регулиране на мощност и синхронизиране на честоти... Ако станцията бъде гръмната внос/износ на електроенергия няма да има.
48
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
82-омбр, прав си. НАТО ескалира конфликта и нешата приключват за теб.
47
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
А сещате ли се, как Зеленски предлагаше да ни дава енергия в замяна ремонта на танкове?
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби Боби, то и хора трябва да работят за да произвеждат храна за войниците, и те са "легална военна цел", и магазини, които да продават храната, и те са "легална военна цел", и детски градини, които да възпитават деца, които да защитават родината си, и те са "легална военна цел". Както казах, появяваш се да ЗЛОБЕЕШ и да се кефиш на руския тероризъм.
45
2
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 1 седмица
Не знам къде ги видя тия излишъци в бюджетите на западните държави, изобщо ги нямат, а на изборите, средния гражданин на Европа ясно показа, че тая политика не му се нрави, и не иска да плаща
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А НИЕ ОЩЕ ЧАКАМЕ ОЩЕ ТОКА ДОГОВОРЕН ОТ ЛЪЖЛИВИЯ КИРО
43
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 49 Унико Електричество ползва ли се за ремонт на бойна техника? Алтернатива има ли? (На електрожена?) Електричество ползва ли се за транспорт на всичко от енерго ресурси под формата на горива до баналните шеврони? Алтернатива Парни локомотиви. Електричество ползва ли са за производство на части и боеприпаси? Алтернатива има ли? Електричеството ползва ли се за свъзка и пропаганда? Е След отговора на горе споменатите въпроси Електроенергийната мрежа легална военна цел ли е???
42
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Появи се Боби да ЗЛОБЕЕ и да се кефи на руския тероризъм. Нищо ново.
41
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
До Анонимен 32 Вчера коментирахме в новината че гори еди коя си рафинерия или по-точно склад с готова продукция в Ростовска област на РФ, че ще се случи съвсем случайно случаен удар по енергийната инфраструктура на Украйна. През 2022 година се унищожаваха предимно трансформатори. Видя се че КИЕВ не си взима бележка и продължава да ескалира конфликта. Като ОХЛАЖДАШИ мерки се унищожават генериращи мощности и цяла Украйна и обиковените хорица и бизнеса седят на тъмно... Честито
40
4
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 1 седмица
До слепока под мен Европа следва заменяне на белите с черните и финансов колапс .Руснаците да ще са си бедни но те винаги са били така но поне ще останат бели хора а в Европа след време няма да има .БГ там ще заменят с узбеките с индийци всякакви и ще стане много по зле
39
18
 
4
 
! Отговори
До до Молибденов преди 1 седмица
Кви данъци плащаш ти бе тавариш? И къде си видял пенсионери да ровят по кофите за *** в БГ? Западняците имат свръх излишък в бюджетите и те ще покрият укранските загуби, е после ще си вземат денгите от путларистан под една или друга форма, след като жужето капутинира. Русняка го чака порка мизерия, 90те ще му се видят благодатни. А ние сме си ние , ще караме така както и досега без значително подобрение, но и без влошеие
38
7
 
16
 
! Отговори
до Молибденов преди 1 седмица
Украинските електроцентрали ще ги поправяват от данъците на такива баLъци като теб, ти за Руските пенсионери не бери грижа. Виж нашите които ровят по кофите в Европейска България .
37
16
 
5
 
! Отговори
Молибденов преди 1 седмица
Украинските централи ще ги поправят богатите западняци, ама за руските, пенсионерите на путев ще има да се бият за просрочка в мусорните баки на пяторъчката.
36
6
 
15
 
! Отговори
До 42 преди 1 седмица
И кой са тия измислени държавици дето до ония ден не са съществували и защо гърците смениха името на Македония на Сверена Македония и ги накараха малко да си сверят Часовника .Ами и Путин прави същото с неблагодарните бандеровци дето са живели на гърба на Русия.Е прати ги да живеят на гърба на другите
35
5
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 1 седмица
Това ли е последната мозъчна пръдня на украинска мизерна просеща копейка дето ръси евтини лозунги