Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие

Могат да се използват само край Харков
31 май 2024 07:00, Александър Попов
244
Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Още по темата
Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

"Политико" също така съобщи, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико". Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

В материала на "Политико" не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза, че тя ще се "адаптира и приспособи"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
7
 
! Отговори
Мара общата преди 4 месеца
Който няма какво да извади на думи го докарва.
89
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес частично, утре и пълно..
88
9
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
АМИ РУСИЯ КАТО ИСКА "МИР"-----ЩО НЕ СИ ХОДИ, ДОМА У СИБИР ..ХАХАХАААА
87
7
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Частичното разрешение е съобразено с факта,че от точка А се стреля срещу точка Б и ако живите в точка Б искат да са живи,то трябва да спрат ударите от точка А. Следователно САЩ говорят за защита,а не нападение. Ако обстрелваният не стреля срещу обстрелващият се оказва жива и лесна мишена..Има и друго нещо..нещо паралелно на това нито е ,че украинците -като политика и народ ИЗОСТАВИХА УКРАИНА,а това ще ги лиши от земя. Е,радвам се, че по вода ще граничим със Съединените Американски Щати. Това е .
86
1
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 4 месеца
КВО ЗНАЧИ " ЧАСТИЧНО"....ХАХАХА....НЕЩО КАТО---- " МАЛКО БРЕМЕННА" ЛИ....??????!!!!Я, СТИГА ГЛУПОСТИ....."НА ВОЙНА---- КАТО НА ВОЙНА"НАТАНЯО Е ВЕЛИК--- ЗАТОВА, ТРЯБВА ДА СЕ УЧИМ ОТ НЕГО!!!!
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Американците искат по голяма война щото са фалирала нация . Ще трябва да се отпечата дълга . Големия рестарт . Китай продаде дълг за 50 милиарда и купува злато . Както каза другаря Си - Света го чакат промени които не е виждал от 100 години . Американците се опитват да договорят нещо със саудитите .
84
1
 
3
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 4 месеца
ЩОМ САМО РУСИЯ ЩЕ ПАЛИ.....ЗНАЧИ ВСИЧКИ ЩЕ ГОРЯТ---- СВИКВАЙТЕ!
83
18
 
8
 
! Отговори
Информация преди 4 месеца
Без да искам да засегна някого, русофилите са много nppocти!
82
0
 
0
 
! Отговори
Ивза преди 4 месеца
И,,ди,,от,,изма ходел по хората.Да си припомним и българската поговорка за краставите магарета.Срам,голям срам.
81
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е световна война преди изборите в САЩ. Демократите са готови да запалят света само и само да са на власт.
80
8
 
6
 
! Отговори
Пютин Видя преди 4 месеца
ли, че без Ядрени Удари - няма да стане!
79
1
 
10
 
! Отговори
ЯО преди 4 месеца
РАЗРЕШИХА ИМ ТОВА,КОЕТО И БЕЗ ТОВА ГО ПРАВЯТ.ЯВНО САМО ПОДКРЕПА С ДУМИ ЩЕ Е ГЛАВНО ЗАНАПРЕД.МИ,ТО КВО ДА ИМ ДАДАТ КАТ ЦЯЛОТО НАТО ПРОИЗВЕЛО ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО СНАРЯДИ МИНАЛАТА ГОДИНА И ПОЛОВИНАТА РУСНАЦИТЕ ГО СЛАГАТ НА СКЛАД ЩОТО НЕ МОГАТ ДА СМОГНАТ ДА ГО ИЗСТРЕЛЯТ,А НАТО И ЗА СЕБЕ СИ ОСТАВЯ ПОВЕЧЕТО.ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е МЕЦА ДА ГИ ИЗКЛЕЦА.
78
0
 
19
 
! Отговори
По същество преди 4 месеца
Какво е "US оръжие"? Някакви бомби ли са? Ракети? Кораби? Обяснете, моля. Как се чете "US" на български и какви са тези буквички на кирилица?
77
3
 
15
 
! Отговори
Кубрик преди 4 месеца
Добра новина,от тук нататък Русия ще изтрият базите в Румъния, Полша и тяхната рада, зеления клоун ще бяга при кравари,край на войната,в Украйна няма да има националисти и бандероФашаги.
76
13
 
3
 
! Отговори
Това е началото преди 4 месеца
И ако Русия не разбере от намека, ще последва пълно разрешение.Защо? Ами странно е един нападнат да няма право да се защити и да не удари там, откъдето го удрят, тоест на Руска територия и това рано или късно ще се случи.Не може единият да е с вързани ръце, а другият да го налага !.Освен това светът НЕ ПРИЕМА такова отношение и такъв начин на решаване на спорове - с война и налагане правото на по-силния! Това води до хаос и никой няма да го позволи. Русия е сама, а Китай не иска пряко да се меси
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От няма накъде дайте да разширим терена на войната във всички посоки, че има още оръжия за харчене и много още пушечно месо!
74
24
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 4 месеца
Дано скоро да видим и Масква в пламъци! Нека всички руснаци разберат какво е СВО което вожда им Путин започна!
73
4
 
21
 
! Отговори
селянин преди 4 месеца
мислите ли дека руснаците не знаят координатите на ВМЗ
72
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами те урките като са получили разрешение нали не мислите,че руснаците ще стоят и ги чакат да ги убиват,нали може и да нанесат превантивни удари по някои места да кажем в Полша,може би Германия,а защо не някъде в Румъния или у нас...не трябва никой да си прави никакви илюзии относно целите на англосаксонско-юдейската мафия която в последните 30 години управлява света и сами виждате до какво положение сме доведени....
71
30
 
4
 
! Отговори
Москва потъна преди 4 месеца
Мечкарите по-добре да бягат с подвита опашка. Няма да има милост, а може и ядрото да изядат.