Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие

Могат да се използват само край Харков
31 май 2024 07:00, Александър Попов
244
Украйна е получила частично разрешение за удари в Русия с US оръжие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са разрешили на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявление на официален американски представител.

Агенцията отбелязва, че това решение означава обрат в позицията на президента Джо Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари.

Още по темата
Байдън частично е отменил забраната за използване на американски оръжия от страна на Украйна за удари на руска територия за защита на град Харков, предаде Асошиейтед прес, като се позова на американски официални представители.

"Политико" също така съобщи, че американският президент Джо Байдън тайно е дал на Украйна разрешение за нанасяне на удар с американски оръжия на територията на Русия, но единствено в района на Харков, позовавайки се на американски официален представител, както и на два други свои източника, запознати с този план.

"Президентът наскоро нареди на екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва американски оръжия за целите на ответни огневи действия в град Харков, така че Украйна да може да отвърне на удара на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят", съобщи "Политико". Изданието се позовава на американски официален представител, който допълва, че политиката за разрешаване използването на оръжия с голям обсег на територията на Русия "не се е променила".

В материала на "Политико" не се посочва кога Байдън е дал това разрешение.

Руският президент Владимир Путин предупреди за заплахата от глобален конфликт, ако западните съюзници на Киев му позволят да използва оръжия, които те са доставили, за нанасяне на удари на територията на Русия, нещо, за което украинското правителство настоява пред своите съюзници да разрешат.

САЩ заявиха, че не насърчават и не дават възможност за използване на американски оръжия за директни атаки срещу Русия, но запитан за позицията на Вашингтон по този въпрос американският държавен секретар Антъни Блинкън вчера каза, че тя ще се "адаптира и приспособи"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: САЩвойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
ГАВАРИТ МАСКВА преди 4 месеца
Кво стана с червените линии? Чекайте новости от Масква!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
какво значи частично? колко далече е това частично? дали укрите няма да прилагат частично в повече? истинската война теперва започна и мирното население и на двете воюващи страни няма да бъдат повече косвени жертви само.
28
13
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
ТЪПОРУСКАТА ДЪЛЖИ 3 ТРИЛИОНА ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА ЗА СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ!!! СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ ЩЕ И СЕ РАЗГОНИ ПУТИН НА ТЪПОРУСКАТА!
27
6
 
13
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Крайно време е за удари по Киев и Лвов.
26
5
 
16
 
! Отговори
Руснаците няма да преди 4 месеца
ползуват тактическо ядрено оръжие за Украйна, защото не желаят да цапат собствената си територия! А оня зеления просяк ще виси с краката нагоре докато не му се пръсне кръвоносен съд в тиквата му висяща надолу! Кога ще спре това безумие в Украйна? Явно украинците не са в състояние сами да се справят! Познавам вече няколко украинеца и нито един не му се бив срещу руснаците и не изпитва желание за връщане обратно!
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво стана с контранастъплението,хахаха
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАРА ЗЗАХАРОВА каза: Отановските планове за оръжейни доставки срещу Русия са разписани за 5 години напред. Отановска петилетка.
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мачкай рептилите Вова
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А натуту трябва да избомби Корея и Иран!
21
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чудя се на търпението на Путин,защо не тресне някого от тия атомно и са дотам левите нацийки
20
12
 
6
 
! Отговори
О ЛЕ ЛЕ преди 4 месеца
ППУТИН СЕ ПРЕМЕСТИ ОЩЕ ЕДИН ЕТАЖ ПО - НАДОЛУ В БУНКЕРА, ЗА ПО - СИГУРНО
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещата малко по малко се нареждат!
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След като Пиндостан разреши на киевския режим да използва негови оръжия за удари на територията на Русия, руската армия с чиста съвест може да започне да нанася удари по отановски бази, разположени извън територийте на страните от отан.
17
3
 
3
 
! Отговори
Бирата преди 4 месеца
Каквото и да да правят с проруска власт там мир ще сключва Путин,който няма да бъде признат от Запада,а Путин ще иде на риболов на Байкал.
16
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна може да е зверски нападната, но духа на украинците остава свободен. Връщат Киев прайд, след две години прекъсване.
15
4
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Тръмп нарече корейския лидер "The rocket man", но Зелер се пребори за това име и го заслужава вече повече: "The Ukrainina rocket man". В главата му само ракети летят. Нищо друго не го интересува.
14
8
 
5
 
! Отговори
МАРА ЗЗАХАРОВА преди 4 месеца
ИЗХОДИ ЛИ СЕ ПО ВЪПРОСА?
13
3
 
13
 
! Отговори
Космонавт преди 4 месеца
Досега разрешението им пречеше!
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички си играят с огъня вече!!!
11
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Белгород утече.