НАТО сваля червените линии, Украйна ще атакува легитимни цели в Русия

Това решение бе взето на Парламентарната асамблея
Обновена: 27 май 2024 13:03 | 27 май 2024 13:00, Нели Христова
1211
НАТО сваля червените линии, Украйна ще атакува легитимни цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. София е домакин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който започна в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

В нея е заложено да не се поставят повече червени линии, да ѝ се даде всичко възможно, което искат "в името на демокрацията", а държавите членки да инвестират повече в отбрана, повече производство, като се даде приоритет на заявките на Украйна, както и да се разшири представителството на украинската страна в НАТО и ЕС, а пътя на Украйна към НАТО да стане "необратим".

Прието бе предложението да се добави НАТО да помага на Украйна с ПВО системи, включително "Пейтриът".

Парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята препоръча още създаването на център за Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията.

НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира, заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране, посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път, каза още Михал Шчерба.

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, каза служебният премиер Димитър Главчев. НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България, посочи премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има нещо много смущаващо във факта че подобно решение се взема точно в България.Кой със какъв акъл разреши подобна асамблея или както там му се казва да бъде на наша територия...Аман от политкоректен слугинаж и навеждане
3
 
12
 
! Отговори
шмatka преди 4 месеца
А бре ,обикаляйте ,обикаляйте като кучета около касапница ,па накрая ще играе д,,,ебелата жffопка ! Ще има бая ""обекти"" да светят и греят от ''космическите'',че и у нас има такива 5-6 !
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това сатанинско сборище се организира от банкянския бо к лу к.
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Червените линии на Русия също ще паднат и тогава първо киев ще се срине и в руините ще пълзят и натовски плъхове ако изобщо оцелеят.
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Създадохте конфликти и насила направихте държавите мишени!
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ох, Путин отново се опитва по човешки да реши проблемите, но вие се осссирате редовно и явно не разбирате от нормални думи и поведение, какво искате, да подпалите чергата на държавите?! Никой не ви е канил, връщайте се на запад.
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Едни дебели, мазни, агресивни, крайно арогантни и нагли, самозабравили се , помислили са си , че са над останалите и света, ще ядат тоягата, а не Русия! Побъркахте хората с агресията и насилието си, защо се хилихте нагло в кулоарите, а пращате други да се пържат вместо вас и вашите интереси?! Някой трябва да ви свали на земята!
4
 
20
 
! Отговори
ХоХо преди 4 месеца
При това положение хУрките скоро ще развеят бял байрак !
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАТО, само конфликти и проблеми създава на Европа и насила натиква държавите в организацията си; а по договор, НАТО отдавна трябваше да бъде разформирован, отдавнаааа, защо все още съществува? Да рекетира и тероризира държавите, ли? Напълно излишна организация, време е , да се разпада!
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека III св.в. почне сега, нека недостойните изчезнат от лицето на земята !
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пратете войски,натовци смели :) Те русите са натегнали спусъка отдавна-Е ТОГАВА ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО Е ВОЙНА!Вас няма да ви пазят като украинците,те са си техни хора!Няма да разберете какво се случва даже,само ще товарите самолетите с цинкови ковчези.Че както са си калибрирали въоръжението вече,жална ви майка :) Афганистан ще ви се види като пионерски лагер до 5 клас,хаха.Пратете и абрамси още малко,че руснаците искат да пробват една нова джаджа,онези свършиха :)
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На всеки 80-100 години Западът се заиграва с Русия, за да стои още толкова години нассрран и да си ближе раните.
1
 
17
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 4 месеца
Говорят си хората и си пътешестват за сметка на дънекоплатците.Да видим дали някои наистина ще има куража
3
 
28
 
! Отговори
Anonimen преди 4 месеца
До Анонимен НАТО няма място в тази "война, проблема си е регионален м/у Укрите и Рашките. Да си се оправят! Рашите, ако искаха досега щяха да са изравнили Украйна, както правят Хамериканците кудето са се намесвали, и Евреите сега в Газа
1
 
25
 
! Отговори
Anonimen преди 4 месеца
По тая логика да дадем и на палестинците в "Името на Демокрацията" всичко, което поискат, за да се борят с Израел, аааа?!
4
 
23
 
! Отговори
Мдааа преди 4 месеца
Скоро англо-саксонците ще видят десет слънца
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А НАТО какво общо има с Украйна по принцип? За един преател питам?
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След тази асанблея за която бг блея и разбра в последния момент че го натикаха във война и стана легитимна цел.
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин ще вземе Украйна,а Макрончо ще стане цар на европа със своя армия както искаше и ще ви ошушка спетяванията за да го финансира.
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Макрон и Путин са приятели заедно бяха на мач и заедно седяха на голямата бяла маса,другото е парлама.