НАТО сваля червените линии, Украйна ще атакува легитимни цели в Русия

Това решение бе взето на Парламентарната асамблея
Обновена: 27 май 2024 13:03 | 27 май 2024 13:00, Нели Христова
1211
НАТО сваля червените линии, Украйна ще атакува легитимни цели в Русия
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. София е домакин на пролетната сесия на Асамблеята. Във форума, който започна в събота, участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява чрез вдигане на някои ограничения за използване на въоръжение, предоставено от НАТО и партньорите, и възможността да се атакуват легитимни цели на територията на Русия.

В нея е заложено да не се поставят повече червени линии, да ѝ се даде всичко възможно, което искат "в името на демокрацията", а държавите членки да инвестират повече в отбрана, повече производство, като се даде приоритет на заявките на Украйна, както и да се разшири представителството на украинската страна в НАТО и ЕС, а пътя на Украйна към НАТО да стане "необратим".

Прието бе предложението да се добави НАТО да помага на Украйна с ПВО системи, включително "Пейтриът".

Парламентаристите от държавите членки на НАТО одобриха молбите на Малта и Асамблеята на Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята препоръча още създаването на център за Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази основните демократични ценности на алианса, като се бори с дезинформацията.

НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира, заяви при откриването на пленарното заседание днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности, за възпиране, посочи той. Според генералния секретар добрата новина е, че Европа прави това.

Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път, каза още Михал Шчерба.

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, каза служебният премиер Димитър Главчев. НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на България, посочи премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
968
5
 
16
 
! Отговори
логик преди 4 месеца
малко съм объркан, НАТО би следвало да е отбранителен съюз за страните членки т.е. пазим се един друг като ни боли фара за нечленки... по последни данни Украйна не е член на НАТО т.е. би трябвало да ни боли фара за Украйна, що НАТО не брани Камбоджа, примерно?!?! на нас за какво ни е да сме в НАТО, плащаме сметката, ама яде и пие държава нечленка... дай да излизаме, така или иначе НАТО е "уърлд шериф", сметката да я плащат членките, ние ще си гледаме кефа като Зеления
967
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Флаванаков от чие име фовори.Флупаво изказване
966
6
 
15
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Зозо Знаеш ли какво е КАЗУС БЕЛИ? Това е легитимен ПОВОД ЗА ВОЙНА! След началото на СВО Киев можеше да обяви ВОЙНА на РФ/ЛНР/ДНР нали? Но не го направи. Сега Киев атакува обекти от ядрената триада на РФ(и това е поредното нападение) - ТОВА Е КАЗУС БЕЛИ НЕ НА 100% А НА 1000%. РФ може да префасонира СВО в ИСТИНСКА ОБЯВЕНА ПО ВСИЧКИ ПРАВИЛА ВОЙНА. Следва ИСТИНСКА МОБИЛИЗАЦИЯ и след месец КИЕВ ще КАПИТУЛИРА. Сле обявяване на ВОЙНА РФ ЛЕГАЛНО МОЖЕ ДА ПРИСЪЕДИНИ ВСИЧКИ УКРАИНСКИ ТЕРИТОРИИ!
965
6
 
19
 
! Отговори
Армагедон преди 4 месеца
Е сега вече Украйна изгоря.... Не оставят избор на Русия освен да я затрие от картата на света.... Жалко за нормалните хора живеещи там....
964
7
 
21
 
! Отговори
абе преди 4 месеца
сибирската мечка ще си прибере обратно цялата крайна земя, пък пекинезите нека си джафкат! нато, мато - дрън,дрън!
963
2
 
9
 
! Отговори
димитър преди 4 месеца
Ами нека ходи да го каже на *** това ,което предлага .Ще бъде изритан от самия му идол. Да спре вече ,защото стана смешен с тъпите му изказвания . Мислех ,че баце говори глупости ,ама кауна ги казва ,на сериозно и осъзнато .
962
4
 
16
 
! Отговори
НАТО СВАЛЯ ЧЕРВЕНИТЕ преди 4 месеца
СИ ПРАШКИ
961
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин обича Ердоган,КАДИРОВЦИ И.Т.Н.
960
14
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Копийкиии, значи Путин може да купува ирански дронове и ракети и да бомби в Украйна, а Украйна не може да купува западни ракети и да бомби в Блатная? Ай сиктир!!!!
959
4
 
16
 
! Отговори
Aaa преди 4 месеца
Вместо магнитни бури, една електронна буря ви трябва, да спре интернета в целия свят, да спре електричеството, да ви видя тогава какви ще ги бръмчите.
958
19
 
11
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 4 месеца
Едно русофилче е написал 1000 коментара. Дано някой ти даде 5 лв. Бая труд си хвърлил.
957
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Целта е България да стане не червена, а огнена линия.
956
9
 
24
 
! Отговори
един преди 4 месеца
Все по-често се питам - тези т.нар. европейски и български ръководители наистина ли НЕ ОСЪЗНАВАТ, че ни тласкат към трета световна война заради един Окрайнски болен и нарцизиран наркоман поддал се на анкросаксонски натиск.
955
19
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хахааааа, 1000 коментара с руски брътвежи. За 3 години война блатните са на 20 км. от гр. Донецк :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
954
9
 
27
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 месеца
Това само показва колко безпомощни са НАТО. Русия бавно и методично мачкат на фронта и постигат своите цели. НАТО го е срам да си признае загубата и се чуди какви глупости да измисли, също като нашите евроатлантици.
953
7
 
17
 
! Отговори
Разкриха преди 4 месеца
Разкриха вила на Зеленски на брега на Червено море в Египет, купена за $4,8 млн.
952
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щото трябва да вкарат дигиталните пари,затова целия свят трябва да се чувства застрашен.Как вкараха банковите апликации по време на пандемията.Без апликация на телефона не може да плащаш онлайн.Всички дружно вървят към новия ред.
951
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България отдавна е свалила червените линии.
950
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия си живеят прекрасен нормален човешки живот,а не като в арабизираното гейогето ЕС.
949
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тея искат да вкарат европейците да се крият по бункерите като зайци както с ковис карантините,също както сега и израелците.