Печели ли Украйна войната срещу корупцията?

Експерти отбелязват значителен напредък
23 май 2024 20:29, Нели Христова
137
Печели ли Украйна войната срещу корупцията?
Снимка: БГНЕС

Украйна се бори с ендемичната корупция от първите дни на своята независимост през 1991 г. и правителствени служители и независими активисти казват, че борбата е ключова за спечелването на екзистенциалната война, която тя води с Русия.

Страната бележи известен успех. Организацията за борба с корупцията Transparency International класира Украйна на най-високото й ниво от 2006 г.: в момента е 104-та от 180 страни в своя индекс за възприятие на корупцията.

"Повечето украински антикорупционни институции показват доста добри резултати", казва Андрий Боровик, изпълнителен директор на Transparency International Украйна, пред BBC.

Според него такъв резултат е арестът на тогавашния председател на Върховния съд Всеволод Князев по обвинения в подкуп през май 2023 г.

"Това може да е предпазна мярка, защото ако видите някой арестуван, ще помислите два пъти, преди да направите нещо корумпирано", каза той.

Имаше и други високопоставени арести, включително министъра на земеделието Микола Солски и офицер от разузнавателната служба на СБУ Артем Шило. И тримата признават, че са извършили нарушение и са освободени под гаранция. Разследванията продължават.

Ключов крайъгълен камък настъпи през 2015 г., когато дигитална платформа, наречена Prozorro, помогна за намаляване на корупцията в държавните поръчки, спестявайки на Украйна почти 6 милиарда долара публични средства само за четири години.

"Задачата на Украйна сега е да се съсредоточи върху изкореняването на корупцията в своите данъчни и митнически служби, както и да подобри финансовия надзор", казва Боровик, цитиран от BBC. "Много пари идват в Украйна от Запада и, разбира се, те питат дали има подходящ контрол върху тези пари."

Освен че изчерпва оскъдните ресурси на Украйна, през последните години корупцията възпрепятства потока на чуждестранна помощ. Доналд Тръмп цитира опасения за корупция, когато беше оспорен относно забавянето на помощта за Украйна, когато беше президент на САЩ.

Корупцията също е основна пречка за набирането на повече хора за войната с Русия. Миналата година президентът Володимир Зеленски уволни всички регионални служители, отговарящи за военната служба, поради опасения за подкупи. Хиляди украинци също подкупиха пътя си от страната, за да избегнат изпращането им на война.

"По-добре да вършим работата си"

Андрий Синюк, заместник-ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура, твърди, че честите доклади за украински служители, обвинени в корупция, са добре дошли.

"Това не означава, че се извършват повече престъпления. Това означава, че сме станали по-добри в работата си", казва той. "В Украйна не са останали хора или длъжности, които антикорупционните агенции да не могат да пипат. Това вероятно е основното ни постижение, защото не можехме дори да мечтаем за него преди няколко години."

Дмитро Калмиков, ръководител на отдела за антикорупционна политика в Националната агенция за предотвратяване на корупцията, държавна агенция, казва, че подкупите са били почти унищожени в някои от най-засегнатите райони - например държавни услуги като издаване на паспорти, разрешителни и лицензи.

Той също така казва пред BBC, че е постигнат значителен напредък в реформирането на образованието и полицията.

Проблемни зони

Калмиков обаче признава, че правителството е по-малко успешно в изкореняването на корупцията при използването на природните ресурси (напр. в минното дело и горското стопанство), регулирането на монополите и в големите инфраструктурни проекти.

"Напредъкът е най-бавен там, където се срещат големи интереси и големи играчи", казва той.

Според него "в следващите пет-десет години правителството трябва да се съсредоточи върху прочистването на съдебната система, което ще направи общата система на държавната администрация по-здрава".

Борците с корупцията са съгласни, че украинското правителство е станало много по-активно в борбата с корупцията.

"Нещо щракна в главите им миналата зима, отношението им наистина се промени, което е важно на самия връх", казва известният украински антикорупционен журналист Юрий Николов. "Може би са осъзнали, че нещата вървят безусловно“, или правителството в Киев може да е било подложено на натиск от западни донори."

Факт е, продължава той, че "органите на реда са засилили играта си".

Търсене на промяна

И така, какво движи антикорупционния натиск на Украйна?

Виталий Шабунин, председател на борда на Центъра за действие срещу корупцията, украинска неправителствена организация, смята, че това е комбинация от натиск от украинската общественост и чуждестранни донори.

"Независимо дали правителството иска или не иска да се бори с корупцията и независимо от това кой е в правителството, общественият натиск и ефективността на гражданското общество и медиите означава, че никое правителство не може да пренебрегне разрива", казва той.

Като пример той споменава промените в правителството на Украйна през 2023 г., които последваха твърдения, че служители на отбраната доставят хранителни доставки за украинската армия на завишени цени.

"Скандалът стартира институционални промени в обществените поръчки за отбрана, което означава, че там няма да има корупция дори след смяната на министъра", обяснява той пред BBC. "Корупционните скандали могат да накарат държавните институции да се променят към по-добро."

 Шабунин отхвърля опасенията, че западната военна помощ за Украйна може да бъде присвоена. "Всички оръжия, доставени от западните съюзници, се озовават в ръцете на украинските войски, които ги използват ефективно. Невъзможно е да се откраднат западни оръжия."

Но експертите казват, че украинското правителство трябва да направи повече, за да изкорени корупцията. Това е особено важно във време на война, казва  Николов.

"Корупцията ни убива. Ако искате да останете без никакви боеприпаси, ако искате да останете без пари да си купите амуниции, ако искате да посрещнете окупаторите в Киев, тогава да, затваряйте си очите за корупцията. Но повярвайте ми, първото нещо, което ще направят, след като бъдем окупирани, е, че ще ни застрелят всички, затова борбата с корупцията е въпрос на оцеляване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от Войната в Украйна
Орлите променили миграционните си маршрути заради войната в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Засега корупцията печели навсякъде. Най-вече в Украина.
124
0
 
6
 
! Отговори
Trump2024 преди 3 седмици
Украйна е ИЗТЪКАНА от корупция, каква война ви гони журналягите? Украйна никога не се е борила с/у корупция, тя Е корупция.
123
0
 
6
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 3 седмици
Печели тор за почвата - трупове. Всички мафиоти и корумпирани лица избягаха от Украйна в самото начало на войната, че и дори преди това. Останаха да измират невинни и бедни хора. Така е било винаги. Мафиотите изчезват щом стане напечено, а истинските хора остават да теглят мизерията, сътворена от онези страхливи и алчни гамени. Да не мислите, че тук би било по-различно? Веднага ще се натоварят по коли, по самолети целите си семейства и ще офейкат щом стане напечено.
122
0
 
2
 
! Отговори
ФИЛОСОФ преди 3 седмици
ЧОВЕК НИКОГА НЕ ЗНАЕ КАКВО ПЕЧЕЛИ КОГАТО ГУБИ И КАКВО ГУБИ КОГАТО ПЕЧЕЛИ!!!...
121
0
 
2
 
! Отговори
Панчо преди 3 седмици
Стига сте трили коментарите ве мишки
120
3
 
1
 
! Отговори
Самоук социолог. преди 3 седмици
До Печели я 128 За корупцията не знам , но Украйна трябва да спечели срещу Русия.Руснаците трябва да разберат че със сила хубост не става. Тези времена отминаха.Избиха царското семейство и наложиха социализма чрез война/ВОСР/.Насилствено наложиха соца в половин Европа,насилствено превземат Украйна. Всичко което са постигнали в миналия век и сега е чрез насилие.Трябва да си получат заслуженото.Империя на злото.
119
1
 
6
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxa преди 3 седмици
Как ще спечели войната срещу корупцията с наркомана-корупционер Зеленски начело??? Все едно пчелите да спечелят войната срещу меда!!!! А баламите от Европа и САЩ пращат на Зеленски ресурси да краде.
118
1
 
5
 
! Отговори
Печели я преди 3 седмици
Толкова, колкото печели и войната срещу Русия. Крачка напред, после 100 назад, назад моме Калино.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено,че не може да спечели войната с корупцията,защото онези където крадаг го правят "демократично".Докато в Русия при доказана корупция веднага взимат мерки.
116
0
 
4
 
! Отговори
А България преди 3 седмици
Печели ли войната срещу курупцията?Нещо се излага според мен.
115
1
 
1
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
Ти си много бял и болен мъж!
114
1
 
7
 
! Отговори
Печеливш преди 3 седмици
Само един печели в Украйна и той е този който продава оръжието;) другите губят само. Но им трябва и акъл за да го разберът!
113
2
 
5
 
! Отговори
ха-ха преди 3 седмици
Ха-ха , печели ли Украйна войната срещу корупцията? Печели я ,разбира се , точно колкото България я печели !
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха-ха- ха-ха-ха-ха
111
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Украйна печели срещу корупцията та пушек се вдига
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще я спечели, когато арестува себе си този
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глупости! Никой не се и бори с корупцията! Тази война се води за да могат едни хора да забогатяват безкрайно, да консумират властта и да прикриват далавери на местни и чуждестранни величия. А обикновените хора плащат цената със страдания и живота си за това.
108
3
 
9
 
! Отговори
MNENIE преди 3 седмици
За това Русия не избива мирни хора в Украйна , чака сами да се изядат .Днес бях в басейн близо до Банско , около мен бяха всички Украинци и плащаха Кеш .Къде работят и къде плащат осигуровки ?
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зеления печели във войната срещу корупцията.
106
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Украйна.................такава държава вече няма.................има една срината със земята територия и една хунта, командвана от зеления наркоман Зеленски..................Западните банки зароби Украйна за 300 години напред............ако някой има интерес да се възстанови след време тая провалена държава!