Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин

Тимъти Снайдър: Абсурдно е да говорим за своята умора
819
Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят", твърди световноизвестният историк Тимъти Снайдър.

"Опасявам се, че военната ситуация в Украйна ни служи като претекст, за да казваме, че сме се уморили от войната, но всъщност ние се занимаваме само със себе си, вместо да помогнем на Украйна" - тези остри думи срещу западните държави отправя световноизвестният историк и преподавател в Йейл Тимъти Снайдър* в интервю за германския седмичник „Ди Цайт“. Едновременно с това интервю излезе и негов коментар в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, където историкът развива същата теза:

"Абсурдно е да говорим за своята умора"

„Украйна може да победи, ако американците я подкрепят. Но нашите слаби мъже спират оръжейните доставки. Мъск разпространява руска пропаганда. Ванс се съгласява с руската външна политика. Тръмп се прекланя пред желанията на Путин. Джонсън маневрира в продължение на месеци, за да блокира гласуването на помощта за Украйна. (…) В един свят, където на карта са поставени толкова много важни неща, където може толкова да се спечели, направо е абсурдно да говорим за своята „умора“ – независимо дали става дума за войната в Украйна или за борбата за спасяване на нашата демокрация“, пише Снайдър.

И пред „Ди Цайт“ историкът повтаря, че ако Западът и Европа изпратят на Украйна необходимото въоръжение, тя може да спечели войната. В интервюто си пред седмичника Снайдър казва:

„Знаете ли какво намирам за много странно? Че никой не говори за това колко зле са нещата в Русия. Русия пренастрои цялата си икономика и в същото време понася ужасяващи военни загуби. Тази страна не може вечно да издържа на такова нещо. Според мен е много важно да сме наясно за това.“

Понятието за нация

Тимъти Снайдър говори за виталните съпротивителни сили на украинците и ги обяснява с различното им отношение по въпроса за нацията. За Путин нацията е продукт на „историческите сили“ и се гради върху общия език, констатира историкът и припомня, че Европа и САЩ също дълго са били в този капан, разсъждавайки около това колко много хора в Украйна говорят руски. А оттам допреди десетина години често стигали до въпроса има ли изобщо украинска нация.

„Аз имам друго разбиране за нацията“, казва професор Снайдър и обяснява: „За мен съществуването на една нация се проявява в това, че хората имат обща представа за бъдещето. Путин много ясно го разбира. Той постоянно говори за миналото, защото знае, че Русия няма представа за бъдещето. Той дори не се интересува от бъдещето на Русия! Докато украинците са убедени, че бъдещето им принадлежи, че от протестите на Евромайдана насам страната им върви в правилната посока.“

Тимъти Снайдър смята, че днес и младите хора в Украйна са по-щастливи и напредничави, защото са имали по-добър и по-интересен живот от своите родители и деди. „Те имат толкова много шансове и възможности! И не желаят да бъдат върнати в съветското минало. Струва си да воюваш за такова нещо“, казва историкът в интервюто си за „Ди Цайт“.

Каква ще е Русия след войната

Журналистите от вестника го питат как според него Германия би трябвало да гради отношенията си с Русия след войната.

„Естествено, че Русия ще продължи да си бъде там. Въпросът е само с коя Русия може да се живее най-добре. Русия като победителка определено не е съсед, с когото би искал да живееш редом. (…) Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят“, казва Снайдър.

Историкът припомня още историческия факт, че крахът на империите същевременно е и път към съграждането на демократична нация. И че с това трябва да се справят самите руснаци. „Германия по-добре да мисли за бъдещето на Европа с една присъединила се Украйна – в това отношение Германия може да постигне нещо“, казва той.

*Тимъти Снайдър е автор не световния бестселър „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“, преведен на 28 езика и отличен с редица награди. В книгата става дума за кървавата история и страданията на хората, включително и в Украйна преди и по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


819
Още по темата: путинВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
557
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Благодарение на Америка (САЩ) живееш както живееш сега. А това е в пъти по-добре от това което беше при Тодор Живков( Руски слуга). Можеше да е по-добре ако не бяха на власт нааледниците на Тодор Живков, които ни се представиха за демократи и социалисти- ГЕРБ, БСП ,ДПС и всички тяхни патерици. Вие всички говорите срещу САЩ,а децата Ви са в САЩ или "в лошия запад". Давам пример с другарката Нинова ит БСП. Знаете ли,че детето и е в САЩ?
556
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А ако искаме миролюбива америка кой трябва да претърпи поражение? Защото само в този век америка е нападнала няколко държави, а избитите цивилни гонят милион...
555
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 545. Това че го е казал Стамболов не значи че трябва да е точно така. Човек дето се е криел преоблечен е женски дрехи по таваните когато са избивали българския народ не е много за почит.
554
5
 
7
 
! Отговори
Слаба памет преди 2 месеца
Този *** е много осведомен за загубите на Русия, да не е приятел на Зеленски? Защо не е на фронта и не е дарил заплатите, спестяванията си и не е заложил всичките си имоти? А учи другите какво да правят?
553
4
 
5
 
! Отговори
Щипка преди 2 месеца
За съжаление ще има топене, топене от мегатонни бомби, защото ето такива меки китки тласкат света за да може да продължи да експандира капитализма и тяхното благосъстояние...
552
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евала на тоз Шнайдер!
551
7
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Този кравар защо не си гледа миризливия ***,ами дава акъл.Защо не си види деменцията която избяга от Афганистан,разрушиха Ирак,Либия,Сирия,а сега като видяха дебелия станаха много вещи навсякаде.Да си стоят е краварника и да мълчат
550
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.
549
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Световно известен?Смешни ставате.
548
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който иска нормална Европа трябва да помогне за поражението на Урсула и брюкселските палячовци.
547
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сольнечной круг небо вокруг ето рисунак мальчишек.... Нарисовал он на листке и подписал в угольке Пусть всегда будет небо пусть всегда будет сольнце пусть всегда будет мама пусть всегда буду я .....
546
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия единствена помогна на Италия по време на К 19
545
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прочетох статията. Много сорросоиден матрриал. Пълна тъпня отвсякъде...
544
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Същото важи и за ЕС!!!Незабавни Реформи там!!!
543
12
 
35
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
аз бих прередактирал заглавието - който иска миролюбива русия да помогне за поражението на сащ - главният подпалвач на войни в света
542
9
 
12
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Саше, такива приказки на "световноизвестни" историци запазвай за себе си, а не да проповядваш! дай нещичко от себе си, джурнлче си все пак, имаш глава на раменнете и мисли, преди да публикуваш. А който иска "миролюбив" ФАЩ, как да "помогме" на краварите?
541
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А докога по дяволите, вие ще определяте дневния ред на държави, които нямат нищо общо с вашата??? И докога ще се мешите навсякъде и във всичко ??? Докога ли ?? Докато Русия, Китай и Индия не ви напомниха, че вече не сте хегемон номер 1! И че вече не може да правите каквото си поискате...удобно, удобно, зад прикритието на двата океана!
540
16
 
30
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
За да има мир, Западът трябва да спре с агресивната политика спрямо Русия. Да си припомним това, че преди началото на войната Путин поиска писмени гаранции от САЩ и НАТО че край границите на Русия няма да се разполагат нападателни оръжия и че Украйна и Грузия няма да влизат в НАТО. Какво получи в отговор? Нищо смислено. А им обясняваше, че и те са се подписали под договори, че сигурността на една държава не може да се гради върху несигурността на друга.
539
19
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запада трябва да се радва, че Путин е на власт. В Русия има много ястреби, които няма да се церемонят да удрят с голямата сопа.
538
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
русия вече е много скапана държава.