Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин

Тимъти Снайдър: Абсурдно е да говорим за своята умора
819
Който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят", твърди световноизвестният историк Тимъти Снайдър.

"Опасявам се, че военната ситуация в Украйна ни служи като претекст, за да казваме, че сме се уморили от войната, но всъщност ние се занимаваме само със себе си, вместо да помогнем на Украйна" - тези остри думи срещу западните държави отправя световноизвестният историк и преподавател в Йейл Тимъти Снайдър* в интервю за германския седмичник „Ди Цайт“. Едновременно с това интервю излезе и негов коментар в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг“, където историкът развива същата теза:

"Абсурдно е да говорим за своята умора"

„Украйна може да победи, ако американците я подкрепят. Но нашите слаби мъже спират оръжейните доставки. Мъск разпространява руска пропаганда. Ванс се съгласява с руската външна политика. Тръмп се прекланя пред желанията на Путин. Джонсън маневрира в продължение на месеци, за да блокира гласуването на помощта за Украйна. (…) В един свят, където на карта са поставени толкова много важни неща, където може толкова да се спечели, направо е абсурдно да говорим за своята „умора“ – независимо дали става дума за войната в Украйна или за борбата за спасяване на нашата демокрация“, пише Снайдър.

И пред „Ди Цайт“ историкът повтаря, че ако Западът и Европа изпратят на Украйна необходимото въоръжение, тя може да спечели войната. В интервюто си пред седмичника Снайдър казва:

„Знаете ли какво намирам за много странно? Че никой не говори за това колко зле са нещата в Русия. Русия пренастрои цялата си икономика и в същото време понася ужасяващи военни загуби. Тази страна не може вечно да издържа на такова нещо. Според мен е много важно да сме наясно за това.“

Понятието за нация

Тимъти Снайдър говори за виталните съпротивителни сили на украинците и ги обяснява с различното им отношение по въпроса за нацията. За Путин нацията е продукт на „историческите сили“ и се гради върху общия език, констатира историкът и припомня, че Европа и САЩ също дълго са били в този капан, разсъждавайки около това колко много хора в Украйна говорят руски. А оттам допреди десетина години често стигали до въпроса има ли изобщо украинска нация.

„Аз имам друго разбиране за нацията“, казва професор Снайдър и обяснява: „За мен съществуването на една нация се проявява в това, че хората имат обща представа за бъдещето. Путин много ясно го разбира. Той постоянно говори за миналото, защото знае, че Русия няма представа за бъдещето. Той дори не се интересува от бъдещето на Русия! Докато украинците са убедени, че бъдещето им принадлежи, че от протестите на Евромайдана насам страната им върви в правилната посока.“

Тимъти Снайдър смята, че днес и младите хора в Украйна са по-щастливи и напредничави, защото са имали по-добър и по-интересен живот от своите родители и деди. „Те имат толкова много шансове и възможности! И не желаят да бъдат върнати в съветското минало. Струва си да воюваш за такова нещо“, казва историкът в интервюто си за „Ди Цайт“.

Каква ще е Русия след войната

Журналистите от вестника го питат как според него Германия би трябвало да гради отношенията си с Русия след войната.

„Естествено, че Русия ще продължи да си бъде там. Въпросът е само с коя Русия може да се живее най-добре. Русия като победителка определено не е съсед, с когото би искал да живееш редом. (…) Всеки, който иска миролюбива Русия, трябва да помогне за поражението на Путин. Можем да дадем шанс на руснаците, само ако им помогнем да изгубят“, казва Снайдър.

Историкът припомня още историческия факт, че крахът на империите същевременно е и път към съграждането на демократична нация. И че с това трябва да се справят самите руснаци. „Германия по-добре да мисли за бъдещето на Европа с една присъединила се Украйна – в това отношение Германия може да постигне нещо“, казва той.

*Тимъти Снайдър е автор не световния бестселър „Кървави поля. Европа между Хитлер и Сталин“, преведен на 28 езика и отличен с редица награди. В книгата става дума за кървавата история и страданията на хората, включително и в Украйна преди и по време на Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


819
Още по темата: путинВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
517
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Донецко направление. Боевете в Красногоровка продължават. Руските бойци атакуват от юг. По-нататъшното настъпление се усложнява от укрепените позиции на зомбакнацистишена и прехвърлянето на резерви. Съобщава се, че 3-та десантно-щурмова бригада (терористичната "Азов") е изпратена в Красногоровка. Направление Угледар. Най-горещата точка все още остава Новомихайловка, където ВС на РФ се опитват да пробият отбраната на зомбитата. Те не се предават и периодично предприемат контраатаки. Няма значителен напредък за ВС на РФ в това н.м..
516
5
 
15
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Семеновка и между Орловка и Тоненкое. От тях зомбакнацистишена оказва натиск по фланговете. Способността на зомбитата да овладеят наскоро загубени позиции се влияе и от постоянните атаки на руските ВКС, които се нанасят в близкия тил и на предните позиции на зомбитата. Като цяло ситуацията в посока Авдеевка е сложна. Тежки и кръвопролитни боеве се водят за почти всички н.м. западно от Авдеевка. Руснаците очакват, че киевската хунта ще изчерпи голяма част от резервите си, които сега хвърля без милост, в опитите си да си върне загубените преди това позиции.
515
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевское направление. Главкома Сирски не блъфираше - зомбираната по натовски стандарт биомаса наистина се опитва да си върне загубените позиции край Авдеевка. Водят се боеве в Тоненкое, Бердичи и Орловка, където ВС на РФ навлязоха не толкова отдавна, но всъщност нямаха време да се укрепят. Предполага се, че информацията за вземането на тези селища под пълен контрол е била преждевременна. Най-тежките боеве сега се водят в западните покрайнини на Тоненкое. Зомбаканцистишена прехвърля резерви в този участък на фронта. Както съобщават някои местни източници, "има много зомбита". Освен това остав
514
2
 
8
 
! Отговори
3 преди 2 месеца
Получената по-рано непотвърдена информация за вземането на Богдановка под контрола на ВС на РФ не е била потвърдена.
513
3
 
7
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
промзоната, контролирана от ВС на РФ. Отвала на кариерата за креда все още е под контрола на зомбитата. Артемовско направление. Има битки в село Ивановское(Красное). Руските бойци се укрепват на заетите наскоро позиции. Зомбакнацистишена контраатакува. Някои източници съобщават, че зомбитата са се изтеглили от Ивановское, а южната част на н.м. е в сивата зона. Тази информация не е вярна. В района на Богдановка(на север) и Клеешчеевка(на юг) зомбакнацистишена периодично извършва контраатаки, без успех. Получената по-рано непотвърдена информация за вземането на Богдановка под контрола на ВС на Р
512
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Купянско направление. Продължават позиционните боеве на север (Синковка) и изток (Кисловка, Котляровка, Песчаное, Берестовое). Малък напредък е отчетен от ВС на РФ в района на Котлярка. Лиманско направление. ВС на РФ се приближават все по-близо до Терни. Сега се водят битки за горски насаждения почти в източните покрайнини на н.м.. Зомбакнацистишена контраатакува с бронирана техника, но безуспешно. Северское направление. Продължават ожесточените сблъсъци в района на Белогоровка. Зомбакнацистишена периодично атакува руските позиции, опитвайки се да проникне на територията на промзоната, контрол
511
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия единствена помогна на Италия по време на К 19
510
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Washington Post нарича загубата на Авдеевка "съкрушително поражение за Украйна". И той пише, като се позовава на украинската армия, че отстъплението оттам е "било паническо и неорганизирано", като десетки хора са били изоставени в града. Съдейки по разказите на войниците от 3-та щурмова бригада, чиито позивни са дадени от публикацията, мнозина са се евакуирали на собствена отговорност и риск, тъй като заповедта да напуснат града дойде твърде късно и те трябваше да напуснат под масивен вражески огън.
509
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
което трябва да се знае за надпреварата във въоръжаването, наложена на РФ от Запада.
508
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 22.02.24г. С-500 прихвана хиперзвуковия блок междуконтинентална балистична ракета(МКБР). В хода на ученията беше свалена МКБР Р-29РМУ2 "Синева", пусната от подводният атомен крайцер "Тула", който се намира в море Лаптеви. С-500 се намираше на полигона Чижа в Архангелска област, над който беше свалена ракетата. С-500 е доказал способността си да проследява хиперзвукови цели, включително усъвършенствани разработки. Тоест РФ може да прихваща ракети, с които Западът все още не разполага и те не могат да прихванат ракетите, които руснаците имат. Това е всичко, което трябва да се знае за надпрева
507
2
 
8
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
проникват на 300-400 м дълбочина и 1 км по фронта. Зомбитата се оттеглиха в западните покрайнини на Орловка, оставяйки западни трофеи на позициите си. В южната част на селото се водят тежки боеве. В резултат на руското настъпление в този участък на фронта зомбакнацистишена загуби до рота зомбита и леко бронирана техника. Авиацията и артилерията на "Отважные" през деня нанесоха масирани удари по техника и зомбита в районите на н.м. Бердичи и в централната част на Орловка.
506
1
 
7
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
"Отважные" напредват с битки в горския пояс на линията Петровское-Орловка и в центъра на Орловка. Мотострелковите подразделения на група "Център" настъпиха по-дълбоко между населените места. Петровское и Орловка. "Отважные", чрез интензивно настъпление, изтласкаха зомбитата на киевската хунта от 4 опорни пункта на този участък от фронта и консолидираха позициите си. Бойците от групата войски на Централния военен окръг настъпиха в центъра на Орловка и заеха нови рубежи. В резултат на настъплението щурмовите части, подкрепени от танк и бронетранспортьор, проникват на 300-400 м дълбочина и 1 км п
505
4
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Отбелязва се, че последните военни операции на Русия показват, че "практически няма край на потока от унищожена техника на Запада и режима в Киев", а руските дронове Lancet все още са също толкова смъртоносни. Освен това Босник каза, че киевският наркокартел бързо губи стратегически важни оръжия, като системите за ПВО Patriot и NASAMS.
504
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сольнечной круг небо вокруг ето рисунак мальчишек.... Нарисовал он на листке и подписал в угольке Пусть всегда будет небо пусть всегда будет сольнце пусть всегда будет мама пусть всегда буду я .....
503
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
ВС на РФ унищожиха най-нови образци оръжия на НАТО в Украйна. Това каза за InfoBRICS военният експерт Драго Бошник. Експертът посочи, че стотици от най-добрата западна бронирана техника, артилерия, системи за ПВО и други оръжия са били унищожени по време на широко рекламираното "контранастъпление" на киевският наркокартел. Така през януари стана известно за унищожаването на първата и засега единствена в експлоатация система за ПВО SAMP-T. След това се появи съобщение за унищожаването на иновационната система за ПВО с малък обсег Skynex, произведена в Германия.
502
16
 
6
 
! Отговори
Във преди 2 месеца
Русия върнаха еволюцията назад, от крепостни селяни станаха болшевики крепостни, а сега са вече руски маймуни . А маймуните вече живеят в резервати. Да превърнем страната болшевишки резерват за маймуни,.
501
0
 
10
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 месеца
А който иска да да угаси пожар го залива с тонове бензин! :):):)
500
10
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Не му берете грижа,той е вече във фризера.Сега използват откраднатото восъчно плашило от музея на мадам Тюсо
499
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен 22 преди 2 месеца
По-тъпо заглавие отдавна не бях виждал, а статията не можах да я прочета. Няма такава глупост.
498
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз искам миролюбива Америка