Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"

Новата дрога е достъпна, но изключително опасна
Обновена: 21 май 2024 13:08 | 21 май 2024 12:35, Инна Ангелова
157
Тийнейджър почина от инфаркт, подозират употреба на "друсан чай"
Снимка: Ekaterina от Pixabay

17-годишно момче от Бургас внезапно почина от инфаркт. Близки на момчето казали пред полицията, че младежът често пушил "друсан чай". Това е новата популярна дрога след подрастващите, като билката, смесена със синтетични вещества, е особено опасна.

Полицията в Бугас стартира акция срещу производството и разпространението на така наречения "друсан чай". При акцията в бургаския кв. "Победа" преди ден полицията попада на мобилна лаборатория за друсан чай в една от къщите.

"Общо 4 адреса бяха проверени. Бяха задържани 5 лица на адресите, като на един от адресите в момент на приготвяне на т.нар „друсан чай“ бяха задържани две от лицата", казва Стамат Христов, началник на Участък "Победа" към Първо РУ-Бургас.

По информация на БНТ друсаният чай играе роля на заместител на марихуаната, но е в пъти по-опасен от нея, особено за млад организъм, какъвто е и случаят с починалото момче. Синтетичните вещества, които се впръскват в билките, засягат мозъка и увреждат нервната система.

"Много от тях не са включени в забранителния списък и това е като легенда, че те няма да бъдат хванати и няма да бъдат наказани. Но неравномерното разпръскване върху самата листна маса на тази течност, на тази синтетика, всъщност води, както в този случай с това момче, за което още не знаем дали е от това, но много вероятно от него да е, дори до смъртни случаи", изтъква Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Бургас.

Наркотикът е популярен сред тийнейджърите, защото е евтин и достъпен. Според различните разфасовки може да се намери и за пет лева.

От Първо РУ-Бургас допълват, че наркотикът е лесен за производтво.

Според статистиката във всеки един квартал на градовете у нас вече има дилъри, които произвеждат друсан чай. За това и акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НЕ ГО ЖАЛЯ,НЕ ГО ЖАЛЕТЕ И ВИЕ!!! ИЗБРАЛ Е ДА УМРЕ МЛАД И ЗЕЛЕН...
143
0
 
6
 
! Отговори
Щом преди 2 месеца
Парчето струва 5 лв значи няма никакъв наркотик вътре , я го пръскат с мухозол от 5-6 лв я с някаква миша отрова достатчно е да ти намота тъпатакратуна и да не могат да те обвинят за продажба на наркотици при това положение
142
1
 
7
 
! Отговори
до 134 преди 2 месеца
Точно така.. Ама ходи им обясни, че ако забранят някакво измислено съединение е достатъчно да променят валентността на някой от хим елементи и получаваш вече съвсем друго нещо си, което си е абсолютно легално. Ама никой няма и идея какво може да причини. Същата глупост като солите за баня преди няколко години. И това китайците го произвеждат с тонове. Другата седмица нещо съвсем различно и списъкът е ... адски дълъг. Какво ти разбират нашите лумпeни? Могат да го внасят легално и като вакса..
141
0
 
7
 
! Отговори
17 годишен наркоджак преди 2 месеца
Ех старост нерадост!
140
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
днес, сложете темата в секция НА ФОКУС
139
2
 
11
 
! Отговори
Накратко преди 2 месеца
Естествен подбор... Когато мозъкът е малко , смъртноста е висока. Съболезнования за родителите.
138
2
 
1
 
! Отговори
Глоба за родителите! преди 2 месеца
Трябва да се въведат солени глоби за родителите!
137
1
 
12
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Пише,че се пуши,но не бих проявил интерес при липса на реклама,а и то как да рекламира някой забранено за употреба.Навремето кубинците като ни даваха пури ни казваха,че са навивани от млади момичета върху бедрата им и бяхме много доволни
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво е това,пие ли се и защо са го кръстили друсан?При приготвянето ли го друсат?
135
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демокрация! Евроатлантически ценности!
134
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Достъпна ли е марихуаната в България, въпреки че не е легализирана? Достъпна е. Пушат ли хората марихуана, въпреки че не е легализирана? Пушат. Тогава защо да не се плащат данъци, които да се използват я за пенсии, я за заплати, я за образование и/или за здравеопазване? Защото има едни мафиоти, които не искат да плащат данъци и предпочитат да плащат на разни коментатори, които да обясняват колко лошо нещо е легализирането на марихуаната. Знаем как стоят нещата скъпи ПЛАТЕНИ коментаторчета!
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 777 "А какъв % от наркоманите са тръгнали от марихуаната и са обяснявал че няма проблем?" - А ти откъде искаш да тръгнат? Да взимат директно хероин ли? Това, че всички сериозни наркомани са пушили марихуана не означава, че като пушиш марихуана ще минеш на хероин. Всички сериозни крад_ци са богати хора. Означава ли това, че всички богати хора са крад_ци? Само с този въпрос ти показвам колко струват аргументите ти - една голяма НУЛА!
132
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ооо "Марихуаната в пубертета може да отключи психични заболявания но пушещите тук са на мнението щом не се е случило на мен значи е лъжа" - Ако освен марихуана си употребявал и други неща или пък вкъщи бият *** е възможно. Ако вкъщи и в училище всичко е наред и ако употребяваш САМО марихуана няма как да стане. Дори ако вкъщи или в училище НЕ всичко е наред и/или ако употребяваш ДРУГИ неща, тогава също можеш да отключиш психични заболявания. Марихуаната САМА по себе си не ти е виновна!
131
7
 
7
 
! Отговори
до бай иван преди 2 месеца
Кви хохли бе, гений, това е китайско производство и китайски патент. В поднебесната империя произвеждат тия чайчета от двайсет години, като през шест месеца сменят формулата. Ходи си плещи опорките в някой русофилски форум.ПП. Тия вдлъбнатите навсякъде виждат хохли и натовски генерали, изпляскала работа...
130
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Пушенето на канабис води до параноидна шизофрения доказано.Да не говорим че растенията се третират с какви ли не препарати и отрови,които пушиш директно..." - От кой, кога, къде и как е доказано? От мафията, която не иска да плаща данъци, а предпочита да плаща на платени коментатори ли?
129
6
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 месеца
Хохлите пренесоха отровите си на наша територия
128
2
 
2
 
! Отговори
Хе хе преди 2 месеца
До ароматния пръч 126 Заблуждаваш се, ако си мислиш, че може да се мериш с днешните. Поне две обиколки ти водят и в това. Още в детската градина го изучават. Институционално.
127
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пушенето на канабис води до параноидна шизофрения доказано.Да не говорим че растенията се третират с какви ли не препарати и отрови,които пушиш директно...
126
0
 
9
 
! Отговори
Недоразумение преди 2 месеца
Колко е лесно да се обясни от полицията как стават нещата. Всъщност, нещата си стават много лесно. Листата на чая се пръскат с "нещото" и остава само да се разпродадат за по 5 лв. Нали? Т.е. да разбираме, че всичките онези трудни неща, свързани с доставката на "нещото" до листата, не са работа на полицията. Тя само трябва да обясни, лесната част и заплатата + 20 заплати на пенсия, са осигурени.
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До IQ 3.14В някои щати, освен ако не си на федерална служба, наистина може да не изискват дръг тестове. Това ще се и промени като сменят статута на канабиса към 3та категория федерално.