В селата на Украйна не останаха мъже, кой да бъде мобилизиран?

Много мъже се крият, за да не отидат на фронта
305
В селата на Украйна не останаха мъже, кой да бъде мобилизиран?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна събират мъже за армията направо от работните им места или по улиците. Мнозина се крият, а който има пари и контакти, е по-вероятно да не отиде на фронта. В селата на Западна Украйна почти не са останали мъже.

От месеци в Украйна спорят за готвения нов закон за мобилизацията. На фронта няма достатъчно войници. След две години война много от частите са изтощени от битки и се нуждаят от нови попълнения. Докато в някои от големите украински градове животът тече почти нормално, в провинциалните райони картината е коренно различна, пише ARD в свой репортаж от Западна Украйна.

Кой да бъде мобилизиран

"Синът на съседа беше на фронта, сега е почти инвалид, а е само на 30 години. Вените на краката му са станали дебели колкото пръстите му. Друг мой съсед се върна от фронта, но постоянно е в болница“, казва един мъж. Самият той също се е сражавал - в Донбас. С него е бил и друг съсед - „а сега е напълно глух. Но слуховото апаратче трябва сам да си го плати“, казва още мъжът в репортажа. Името си той не желае да каже. Тъй като говори руски се опасява, че всички в украинското село ще го разпознаят лесно.

"Казват ни, че имаме почти 120 000 добре обучени бойци. Не разбирам защо всички тези полицаи, които се мотаят наоколо безцелно, не бъдат мобилизирани. Аз съм пенсионер и мога доброволно да патрулирам по улиците, за да пазя реда. Няма да има никакъв проблем“, казва още мъжът пред ARD.

"Трима от синовете ми са на фронта – вече от две години, а единият служи дори още от 2014-та. Имам общо седем синове, от които трима се сражават, а други двама получиха призовки. Единият вчера се яви пред комисията“, разказва украинка, която също иска да остане анонимна. Прекалено голямо е недоверието към медиите, но също и срамът, че околните могат да я обвинят в недостатъчен патриотизъм. Но онова, което тя разказва, не е някакво изключение, отбелязва ARD.

Друга жена от селото разказва пред германското издание, че и тримата синове на нейна приятелка се сражават във войната. „Единият се върна ранен и сега лежи в болница“, казва тя.

"Останахме без мъже"

Властите не оповестяват данни за броя на ранените, убитите или призованите под знамената. Но много хора в Украйна са убедени, че мобилизират основно мъже от селските райони.

Това е забелязал и адвокатът от Лвов Йевхен Филипец. "Не мога да кажа защо това е така, но е факт, че взимат хора от селата. Казвали са ми, че в края на лятото не е имало кой да събира картофите. Не останаха мъже“, е цитиран той да казва пред ARD.

Вземат хората направо от улицата

Критични гласове твърдят, че и след две години на война украинското ръководство не е намерило справедлив начин за организиране на наборната служба. Опитът на неправителствените организации и наборниците показва, че който има пари, контакти и влияние е по-вероятно да избегне наборната служба, пише германското издание.

Много хора в Украйна не са адресно регистрирани и никой не знае къде всъщност живеят. Властите фактически нямат точна представа къде се намират хората, които са годни за военна служба. Затова се налага да събират хората направо от работното им място или от улицата, казва адвокатът Филипец. „Призовките се изготвят, като се оставя празно място за името. След това служителите тръгват с тях, срещат някого и му връчват призовка. Вписват името и му казват, че трябва да се яви в наборната служба до 15-20 минути. Това законно ли е? Разбира се, че не“, коментира адвокатът.

В селата повиквателните се издават от кметските наместници. Там обаче всички се познават. „Това е неприятно задължение“, казва Наталия Стрилец, която е кметски наместник в едно малко населено място в Западна Украйна. "Можете ли да си представите: днес издавам призовка, а след седмица връщат човека в ковчег. Имали сме такива случаи. Страхувам се да отида на погребението и да гледам родителите в очите. Могат да ме обвинят за смъртта на техния близък“, казва Стрилец пред ARD.

Много мъже се крият

Тя би предпочела призовките за армията да се изпращат от полицията или от военни. Разказва, че междувременно хората я отбягвали: "Щом ме зърнат, веднага заключват къщата – за да не мога да връча известието за военна служба. Някои хора дори барикадират портите си с огромни камъни, за да не мога да вляза в двора“.

Много мъже се укриват, твърди Стрилец. Други просто са избягали в чужбина. По официални данни в страните от ЕС се намират над 600 000 украинци, които биха били годни за военна служба. Експерти обаче твърдят, че Украйна все още разполага с достатъчен мобилизационен потенциал. Според тях украинското ръководство трябва да е обаче готово да приеме непопулярни решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
262
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нашите ''управници'' не се кротнат малко и да помислят за Българските интереси и народ ни чака същата съдба !
261
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е...търсят се ***, гъ...зар...ите със скъпите коли избягаха в Европа.
260
0
 
10
 
! Отговори
До262 преди 1 месец
Нищо не изповядват,болшинството от тях са бедни като църковни мишки и тая война съвсем ги изкара от релси,по богатите и заможните отдавна се изнесоха от Украйна,останаха само хунтата,малка част от тарикати за които споменаваш и огромно количество бедни и онеправдани хора които го отнасят най много!
259
0
 
9
 
! Отговори
До 261 преди 1 месец
Приятелю, лошото е , че голяма част от укрите изповядват същите идеи като тези на зеления и обкръжението му. А една част от населението натрупа солидни пачки с пари по време на войната. Как искаш да се разбунтуват!?
258
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе толкова ли няма решителни хора в тая Украйна които да вземат главите на киевската шайка начело с онова малко наркозависимо нещо?
257
1
 
22
 
! Отговори
ХоХо преди 1 месец
Превърнаха населенито в *** и го водят на заколение ! В същото време децата на политическата олигархия живеят на широка нога в чужбина ! Хората осъзнават безсмислието на тази война ! Да те прибират от улицата и работното място !?!?! Не ви ли напомня нещо от 30-те години на миналия век ?
256
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хамчи, да почват най-сетне и от градовете! И тези с многото пари и връзки! Войната няма да спре докато тези с богатствата и влиянието не се почувстват яко застрашени. Лошото е, че няма да посегнат на такива. Те са недосегаеми и повечето са извън Украйна по световните курорти. Ще продължат да жертват бедняците.
255
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми Зеленски да си ги прибере ,от сл.бряг ,Бургас ,Варна избягалите ие мобилизация мъже ,които се фукат с скъпите си джипове и коли )
254
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците не разбраха ли, че САЩ ще воюва с Русия до последния унраинец?!
253
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пратете камила харис бухахахахахахах
252
0
 
26
 
! Отговори
сиромах преди 1 месец
Това не може да е вярно!При толкова малко украински жертви във войната властите да търсят и гонят като зайци мъжете по улиците на градовете и най вече селата не е възможно!Някой лъже ,ама много лъже!
251
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не са луди да умират за Зельо и олигарсите.
250
1
 
21
 
! Отговори
ТТомов преди 1 месец
Веднага да изпратят всички украинци дезертьори избягали у нас и Европа заедно с нашите русофоби и депутати от парламента заедно с министрите да покажат колко са смели в битките срещу руснаците а не да седят тук и да *** като бити ***.си.
249
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то и в нашите села не останаха мъже, всички са в градовете.
248
2
 
29
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 месец
И без жени ще останат...Бай Дън е решил да все противопоставя до последният украинец на Путин...
247
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се наложи цензора- това е дезинформация и пропаганда
246
2
 
25
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Ей, хитра лисица е тоя Путин: Ще им отреже с кеф глявите на западнолизачите! Ама тъй е: НА ВЕЛИК ЗАПАД ДА СЕ ПРАВИМ АМА РАБОТАТА НЕ СТАНА!!!
245
2
 
31
 
! Отговори
Що преди 1 месец
Ни баламосвате? Зельо каза 31000 убити за 2години война....
244
1
 
32
 
! Отговори
Папардакът Джо преди 1 месец
Стига ревахте бе! Нали ви се зарекох, че ще се бием до последния украинец??? Какво не сте разбрали?
243
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашия министър ? Къде е ? Една мобилизацийка ?