САЩ предупреждава: Русия разработва унищожително космическо оръжие

То може да разруши всичко - от военни комуникации до мобилни мрежи
Обновена: 21 фев 2024 10:01 | 21 фев 2024 08:29, Петър Бойчев
173
САЩ предупреждава: Русия разработва унищожително космическо оръжие
Снимка БГНЕС

Съединените щати смятат, че Русия разработва базирано в Космоса ядрено оръжие за противодействие на сателити, чиято детонация може да наруши всичко - от военните комуникации до мобилните приложения за споделено пътуване, съобщи Ройтерс, като се позова на източник, запознат с въпроса.

Източникът, който говори при условие за анонимност, заяви, че според него системата ще включва ядрено взривно устройство, поставено в орбита.

Вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, а неговият министър на отбраната категорично отрече съобщенията, че Русия разработва ядрен потенциал за Космоса.

Съобщенията за възможна руска разработка се появиха, след като на 14 февруари председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите на САЩ от Републиканската партия направи загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

Най-ясният признак, че според Вашингтон Москва работи по космическо антисателитно ядрено оръжие, беше коментарът на говорителя на Белия дом в четвъртък, че Съединените щати смятат, че разработваната система би нарушила Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, отбеляза Ройтерс

Договорът от 1967 г. забранява на страните, които са го подписали - включително Русия и Съединените щати - да поставят "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Отношенията между САЩ и Русия вече са обтегнати поради много проблеми, сред които на първо място е нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., което предизвика най-голямата конфронтация между Запада и Русия след Карибската криза от 1962 г.

В събота вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, без да се позовава на източници, че през последните седмици от американските шпионски служби е разпространено предупреждение, че Русия може би планира изстрелването на нов секретен военен спътник и че ключовият въпрос е дали ще го използва, за да изведе в Космоса действително ядрено оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
17
 
! Отговори
Ами Алабуга преди 7 месеца
Според Столтенберг Щатите са получили техническите характеристики на "Алабуга" и са били максимално изумени, от което е станало ясно, че това е "неуязвима ракета". "Подобни разработки надхвърлят целия ядрен арсенал на алианса. Държавата, която успее да получи достъп до подобни технологии, получава безспорно военно предимство", възмущава се Столтенберг. Е, щом уплашеният Запад го иска, Русия трябва да спре "незабавно", а щом Русия иска нещо, я се таковайте...(напр. границите на НАТО до 1997г.)!
127
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"А Посейдон, Сармат, Кинжал, Циркон, Авангард?" - , а "Буревестник?" - хиперзвуковата крилата ракета с ядрен двигател.
126
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Ако успеят в Победа това ще допринесе за по-нататъшния напредък на ВС на РФ и ще улесни освобождаването на Новомихайловка, засега всичко върви много трудно. Малко по на юг ВС на РФ възобновиха настъплението по трасето Константиновка-Угледар, по който се снабдява гарнизонът на зомбитата на киевската хунта в Угледар. Това ще бъде добра основа за бъдещето, ако ВС на РФ успеят да прекъснат пътищата за доставки.
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В събота вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че през последните седмици от американските шпионски служби е разпространено предупреждение, че Русия може би планира изстрелването на нов секретен военен спътник. Богато обезпечените пиндостански шпионски служби продължават да гадаят на кафе: Русия може би планира ...
124
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Южнодонецко направление. Угледарски район. ВС на РФ активно атакува. В североизточната част на обекта руските бойци заеха част от село Победа. Зомбитата на киевската хунта постепенно биват изтласквани от Победа и се оттеглят към Константиновка, но е твърде рано да се обяви пълен контрол от ВС на РФ над населената зона. Водят се боеве. Но има динамика! Малко по на юг се водят боеве в Новомихайловка, която се щурмува от ВС на РФ от изток и югоизток. Руските бойци се опитват да изтласкат зомбакнацистишена от административните сгради в центъра, но засега не успяват.
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Авдеевско направление. Продължават ожесточени боеве в района на Ласточкино, където ВС на РФ наскоро успяха да се закрепят в покрайнините. Въпреки факта, че имаше съобщения за отстъпление на зомбитата на киевският наркокартел от населения пункт, не беше възможно той да бъде освободен, което означава, че зомбитата все още държат линията. Там те използват огромно количество FPV дронове и публикуват кадри от унищожаване на техника и личен състав на ВС на РФ. На юг продължават боевете в Первомайски. Този път - без придвижване. На север руските войници консолидират новозаетите си позиции край Степов
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Херсонско направление. В Кринки продължават боевете с ниска интензивност. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да държат своя мини плацдарм, седейки в мазетата. Но щурмуването им не е добра идея. Факт е, че десният бряг на Днепър е на височина. Атака на открито е голям риск, тъй като тук зомбитата на киевската хунта масово използва FPV дронове и артилерия. Руските бойци поразяват вражеските системи за ПВО и артилерийски позиции и оператори на БЛА (пилоти на дронове).
121
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Боеве има и по линията Бахмут-Часов Яр. Руските бойци постепенно се придвижват напред и прочистват територията от зомбита. Освен това ВС на РФ следят движението на зомбакнацистишена в непосредствения тил. В резултат на това бяха нанесени удари по силите на ПВО на киевската хунта в Иванопол и Николаевка.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Посейдон, Сарматн, Кинжал, Циркон, Авангард?
119
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия строи "Звездата на смъртта" в орбита около Земята!
118
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Артемовско направление. ВС на РФ продължават да водят ожесточени боеве в Богдановка и близките й околности. Все още не е възможно да бъдат изтласкани зомбитата на киевският наркокартел от техните позиции. Не е отчетен напредък през последните 24 часа. В източната част на Иваново ВС на РФ продължава да води щурмови действия с цел изтласкване на зомбакнацистишени и завземане на още къщи в населеното място. Други части на ВС на РФ се приближават към Ивановское от север, но все още не са постигнали целта си. Вероятно при нападение от две страни действията ще бъдат по-ефективни.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кафе има ли?
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С чипове от перални машини ли ги разработва?
115
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Валентина също се обяви против варварското разрушаване на паметника на съветските войници и това дадеоснование дори да я нарекат "заплаха за националната сигурност". Жената е изправена пред депортация. Продължава незаконното експулсиране на руснаци от балтийските страни. Така в Латвия в списъка за депортиране беше добавена сляпа възрастна жена, която по очевидни причини не успя да издържи изпита по латвийски език.
114
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Пенсионерка с руско гражданство е депортирана от Литва заради "грешен" отговор за Крим. 75-годишната Валентина Ватутина цял живот е работила в Литва и е оставила руския си паспорт, за да посети сина си, който учи в РФ. Миналото лято, след приемането на русофобския закон за миграцията, на пенсионерката беше отказано удължаване на разрешението за престой. Дори не й беше дадена възможност да обжалва това решение, защото на въпроса "Чий е Крим?" жената отговорила, че не знае. Съдът счете това за явна лоялност към Русия. Валентина също се обяви против варварското разрушаване на паметника на съветск
113
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен През 60те години САЩ взривиха Мегатонна Ядрена Бойна Глава на орбита. Да имаше ЕМИ имаше светлинна/топлинно поражение но по Физическия закон се намалява по експонента поразяващото действие. Появи се на орбита голям облак от заредени частици. За да се разсее облака са били необходими години. Да опасен е за неекранирани сателити. Но една Фарадеева решетка е достатъчна да защити всеки сателит. По-опасни са микрометеорититте.
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кринки е бил разчистен. Но предмостието на зомбитата на киевският наркокартел все още съществува. Ще отидат ли зомбитата на десния бряг... утрото ще покаже... Но те явно се готвят за контраатака. И тук сутринта ще покаже всичко. Ако не го напднат отново, значи няма да го напандат повече. Това е най-важната позиция, чието заемане ще помогне за решаването на проблема Новомихайловка...
111
0
 
5
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
- Според получената информация в момента на удара в обекта е имало от 200 до 300 души персонал и около 15 единици техника. Точните количествени и качествени показатели на въздействието не са известни. Изборът на индустриална територия за пункт за дислокация не е необичайно - украинските формирования постоянно използват такива съоръжения за организиране на складове, настаняване на персонал и техника. Това се дължи на особеностите на индустриалното развитие - големи хангари, подземни площи, които могат да се използват като бомбоубежища.
110
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Удар на територията на завода за газово оборудване Дружковски. Донбаски партизан пише подробно: Преди по-малко от час ВС на РФ удариха пункт за временно дислокиране на вражеските сили, разположен на територията на завод "Gretta" (Дружковски завод за газово оборудване). - Според наличните данни територията на предприятието е била използвана от военни от украински формирования като временно място за личен състав и техника по време на ротационни дейности или прегрупиране на силите. - Според получената информация в момента на удара в обекта е имало от 200 до 300 души персонал и около 15 единици те
109
0
 
7
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Двама военни служители, запознати с украинското отстъпление изчислиха, че между 850 и 1000 войници очевидно са пленени или изчезнали. Западни служители казаха, че данните изглеждат точни. Превземането на Авдеевка от Русия беше значителна символична загуба за украинските въоръжени сили, знак че Конгресът на САЩ все още не е одобрил военна помощ, а намаляващите доставки на артилерия правят още по-трудно задържането на позициите.