Турция готова на всякакви стъпки за разрешаване кризата в Украйна

Ердоган: В тази война няма да има победители и победени
20 сеп 2023 16:28, Елка Василева
32
Турция готова на всякакви стъпки за разрешаване кризата в Украйна
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще продължи да полага усилия за постигане на дипломатическо решение на конфликта в Украйна и е готов да окаже всякакво съдействие, предават турските медии.

Ердоган снощи държа реч на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това е 13-ата реч на турския лидер пред Общото събрание на ООН, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата
От самото начало казахме, че в тази война няма да има победители и победени. Турция постоянно призоваваше страните да седнат на масата за преговори. Ще продължим да полагаме усилия за прекратяване на войната чрез дипломация и диалог, като бъде запазeна независимостта и териториалната цялост на Украйна. Готови сме да окажем всякакво съдействие, подчерта той.

По въпроса за перспективите за възобновяване на споразумението за износа на зърно от украински пристанища Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да полага усилия за възобновяване на зърнената сделка, като добави, че "неизпълнението на всички условия на споразумението води до нови кризи".

През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

Турският президент вчера отново отправи призив към ООН да реформира Съвета за сигурност, като изтъкна, че „светът е по-голям от петте“ (страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – бел. авт.).

За съжаление, в момента не можем да обрисуваме оптимистична картина на света. Продължаваме да сме изправени пред все по-опасни предизвикателства. Съветът за сигурност на ООН вече не може да гарантира световната сигурност и се е превърнал в бойно поле за политическите стратегии на пет държави. Обнадеждаващо е да видим, че нашите призиви за по-ефективен орган намират все по-голям отзвук в рамките на ООН. За пореден път казваме, че светът е по-голям от петте, каза Ердоган.

Той заяви, че "подкрепя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно необходимостта от реформиране" на Съвета и като цяло от подобряване на ефективността на световната организация.

"Свят по-голям от петте" е лозунг, който е един от основните международни призиви на Ердоган през последните години.

Турският президент вчера също така призова ООН да признае т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Турция) и да установи дипломатически отношения с нея.

Ердоган заяви, че очаква мироопазващите сили на ООН в Кипър "внимателно да спазват принципа на безпристрастност“.

По въпроса за политиката на Турция към региона на Източното Средиземноморие Ердоган заяви, че "той може да се превърне в регион на мир, просперитет и стабилност, само ако се спазват правата и законите за всички".

Ние не сме позволявали и никога няма да позволим на никого да пренебрегва собствените ни права тук, добави турският президент.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Ердоганьо събличаи гащите щом си готов на всичко!Пак се напъва.
26
5
 
4
 
! Отговори
Хе хе преди 7 месеца
Това с Кипър беше добро. Турция има опит в анексирането на чужди територии. И с несъгласието на ООН по въпроса. Хитър е Султанът. Хем Миротворец, Хем една трета от Кипър е турска. Утре ще продаде "приятелят" си Зеленский за една торба жълтици.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лъже маже всичко и свои и чужди ,но това е в кръвта на тези азиатци най -ниското азиатско ниво
24
3
 
7
 
! Отговори
Домати с колци преди 7 месеца
Не слушай Ердоган какво говори, а какво прави. Покрай войната доста се нагуши и пита за още.Намерил се миротворец...
23
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен Знаеш ли напраих си труда да видя един 5т камион какво може да достави Логистично на бойното поле 100км от базата? 10кг е сухпайка и водата за един войник на ден особенно ако е в полупустинни условия Там няма да има пътища значи 2 доставки на ден 10 тона - това ти е храната за 100човека А лични боеприпси(патрони) към 20кг изобщо не говорим за боеприпаси и горива за бойна техника - Логистиката се увеличава и усложнява ЕКСПОНЕНЦИАЛНО или 60 милиона голи и боси през планини и пустини...
22
3
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 7 месеца
Вие не разбрахте ли, че НЯМА законово, междунардно признати, черно на бяло граници на Украйна???? НЯМА . Това е.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В НЮ Йпрк вчера организирали среща на Зеленски с Натаняху. Донесли карта на света от израелското консулство там. Малко преди срещата обаче, забелязали, че картата е от 1960 г и на нея държава Украйна нямало. Бързо-бързо я скатали. Друг епизод оттам: Президентът на Полша отказал да се среща със Зеленски. Нарекъл също Украйна удавник, който , потъвайки, иска да увлече и другите със себе си, Това в контелста на полските интереси. А показаната сметка е 101 милиарда злоти - и ще си ги искат обратно.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стъпката е само една!! Връщане на границите на Украйна!!
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган бил готов на всякакви стъпки, като например................мъгла и след мъглата пак мъгла.......
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мир в руската покрайнина може да има, едва след като отан се изтегли зад линията от 1997 г.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чухте ли, че Общото събрание на ООН изведнъж се абаряса и призна 99% от санкциите за незаконни.
16
7
 
6
 
! Отговори
Бай Дън преди 7 месеца
Задоеканският памперс е готов и на ядрена война, за да прикрие далаверите на нaркоманизираното си cвинче. А нашите се тупат, че подкрепят световната демокрация...
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Боби Вие си помислете за около 60 (шестдесет) милиона млади момчета китайци, които не съществуват защото са родени незаконно и които нямат абсолютно никакви права и какво ще се случи, ако някой им покаже северната посока и рече: - Там има жени! Защо въобще си мислите, че за прибирането на Сибир, на Китай ще му се наложи да води война!
14
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 12 По скоро всички Бандеровци Неонацисти ще бъдат избити или изгонени при своите спонсори САЩ и ЕС и след това Остатъка от Украйна ще започне да гради в ситуация на Уникална демогравска криза съпоставима само с кризите в СССР и Китай след ВСВ - СССР губи около 30 мил население а Китай от 1933 Японското нашествие над 35 мил население по най-сдържани данни - нали се сещате там не се е правило преброяване на населението до 50те години.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато проумеете, че този конфликт е предизвикан от САШ, за да се срине Русия, тогава ще ви стане ясно, че само САЩ могат да го спрат. Украйна е само бойното поле, на което се води този конфликт. Даже САЩ не говорят за мирно споразумение, а за прекратяване на огъня, защото не са постигнали крайната си цел. Когато март 2022г. Зеленски беше готов да скл. споразумение, а руснаците започнаха да се изтеглят от Киев, долетя Джонсън и нареди на Зеленски да се откаже от споразумението.
12
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 8 СПРЕТЕ ПОМИСЛЕТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ЗА 30 СЕКУНДИ ПОГЛЕДНЕТЕ КАРТАТА. Северан Китай е СЛАБО НАСЕЛЕН дори по европейските стандарти и безумно изостанал в сравнение с Промишления Юг. На север от Китай Логистично трябва да минеш през Хималаите и след това полупустините на Монголия за да стигнеш до водичката. Армията на Китай докато стигне до там а промишлените градове на Юг ще са избомбени а населението като заложници избито и Въпрос има ли смисъл от това или да си гледа Бизнеса на Юг А??
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ердоган може да направи много неща, но не и да постигне мир в Украйна. Мир в Украйна може да има едва след като всички руснаци с оръжие там бъдат убити или прогонени обратно в пoмийната яма Русия.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Туй султанът да го каже на руския цар, дето е захапал нещо твърде голямо за неговото тясно гърло. Вече почти се е задавил, ще вземе да ритне камбаните на Кремъл!
9
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 4 Когато Ердоган дойде на власт се оказа че Външната търговия има ЕЖЕГОДЕН ДЕФИЦИТ от 10 милиарда $ - Два варианта на действие - Хиперинфлация но голяма част от бизнеса ще умре и никакви гаранции за възстановяване. Избра втория вариант ПОСТОЯННА ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯ която пак ще затрие част от Бизнеса но със игурност останалата част от бизнеса ще се присоби и ще стане зверски устойчива. Сега дойде времето за Мега проекти - държавна инвестиция в бизнеса - Същото коетоправи РФ.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаем го Ердоган, въти *** както му изнася. И Путин то знае, помни как пусна Азовците.