Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича

Вероятно остават около 45 дни за водене на бойни действия преди влошаването на времето
10 сеп 2023 21:22, Красимир Ангелов
288
Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича
Снимка: БГНЕС

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Партията на Путин спечели изборите в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.. Четирите украински области бяха обявени от Москва за анексирани.. Централната избирателна комисия на Русия съобщи днес, че партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" печели на регионалните избори в четирите украински области, обявени от Москва за анексирани, предаде АФП,
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна е една медуза хвърлена от краварите на горещия тиган и с всяка секунда се стопява..... А лошото е, че ние сме следващите... Потопа в Мичурин(царево) го доказа... Една потънала и безпомощна държавица, на която пАсолството нареди да си подари *старите и негодни* реактори и БТРи на укрите, за да купим други стари хАмерикански БТРи от краварите за има няма 2-3млрд доларЕс...Ние ще ги платим, ама дали ще ги получим е друга бира.Като старите брички Ф16.Има ги ама само на чертеж!!!!
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още в началото западът си разкри плановете за украйна. Ще ги накарат да се бият до последния украинец. А после ще поделят освободените територии. Ето, сега ще връщат насила украинците успяли да се измъкнат на запад и даже някъде четох, че ще мобилизират и жените. Та е така.
159
0
 
0
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 8 месеца
Те дори и първата отбранителна линия не успяха да пробият.Най-слабата Запада плати 100 млрд $ а Укрите 100 хил животи пръснати на празно за 3 месеца . Сега идва време за Руската контра офанзива !
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той припомни, че това е повече от общите загуби на САЩ през Втората световна война. "Кого заблуждаваме? Това не може да продължава дълго. Всичко ще се промени скоро. Конфликтът приключи", обобщи полковникът.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бивш съветник на ръководителя на Пентагона: Украйна е загубила 400 000 войници от началото на СВО. Това заяви бившият съветник на ръководителя на Пентагона Дъглас Макгрегър в интервю за журналиста Стивън Гарднър. От подобна информация журналистът се опита да прикрие лицето си с ръце: "Хората най-накрая ми казват:" Знаеш ли, Макгрегър, беше прав. Загинаха 400 х.войници от ВСУ. Самите украинци случайно потвърдиха това, като казаха, че трябва да отдадат почит на загиналите. Те споменаха същото число, 400 000 войници", каза Макгрегър. Той припомни, че това е повече от общите загуби на САЩ през Вто
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Както е лесно да се разбере, дори въпреки постоянната мобилизация, проблемите с личния състав на ВСУ са все още значителни.
155
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МО на Украйна публикува заповед, според която някои категории ограничено годни също подлежат на набор във ВСУ. И така, сега ще бъдат извикани пациенти: туберкулоза, хепатит, ХИВ, с леки психични разстройства и невротични разстройства, с някои заболявания на централната нервна система, кръвта, ендокринната система, с епизодични пароксизмални нарушения (пристъпи на паника, припадък, замаяност, епилепсия гърчове). Всичко това се случва на фона на активна борба с укриващите се по медицински показания и заплахи за екстрадиране от Европа на онези, чиито заболявания са съмнителни. Както е лесно да се
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинско контранастъпление: 90% от зомбитата на киевският наркокартел ще бъдат унищожени, обнадеждава The Times. Британският вестник пише за големите загуби на зомбираната по натовски стандарт биомаса на южния фронт. Зомбакнацистишен казват, че частта, отправена там да "обърне ситуацията на фронта", вече е загубила 75% от зомбираната си биомаса. Според лекарите към звената броят на загиналите се измерва в четирицифрени числа. Киевският наркокартел се чуди "каква е цената" на офанзивата, предвид резултата под формата на малки, напълно унищожени села.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
че ударът е нанесен от територия, контролирана от Киев.
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-резонансното събитие в зоната на СВО е ракетният удар срещу цивилни в Константиновка. Селището принадлежи на ДНР (Русия), но в момента се контролира от киевският наркокартел. Намира се западно от Артьомовск. В резултат на атаката на американската ракета AGM-88 HARM загинаха 17 души и бяха ранени 31. Такава трагедия беше организирана специално по време на посещението на ДС на САЩ Антъни Блинкен. Киевският режим обвини Русия за ракетния удар, но вече е установено откъде точно е ударът. Дори проукраинският пропагандист изданието Bild призна, че ударът е нанесен от територия, контролирана от К
151
0
 
0
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
На 27 септември 2022 г. четирима руски войници се натъкнаха на взвод наемници зомбакнацистишен, които ги принудиха да се предадат, но по време на преговорите те откриват огън по руските войници. Един руснак загина веднага, останалите, въпреки превъзхождащите сили на зомбинаемниците, поеха битката, но също загинаха, като успяха да убият двама и ранят осем зомбакнацистишен. Роднини на Магалон съобщават, че "Джерико загина вчера на украинския фронт заедно с 19 други доброволци".
150
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Американският наемник Jericho Sky Magallon, известен още като Jericho Walker, беше елиминиран в зоната на СВО. През 2015 г. е изпратен в Афганистан като част от военната полиция на американската армия, но там не натрупва боен опит. Той дойде в Украйна през март 2022 г., присъедини се към т.нар. "Чуждестранен легион". Участва в боевете в посока Харков. Магалон е замесен в убийството на четирима руски военнослужещи, извършено от зомбакнацистишен на "Чуждестранния легион" в Петропавловка миналата есен.
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изглежда, че Русия се връща в световната търговия", оплака се един от авторите на доклада Винсент Стамер.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия се завръща в световната търговия - Insider. Въпреки санкциите търговската активност на Русия се е увеличила през август, според доклад на Института за световна икономика в Кил, съобщава Insider. Според изследователите броят на контейнерите, пристигащи в пристанищата на Санкт Петербург, Владивосток и Новоросийск, е "почти" равен на нивото, наблюдавано преди началото на украинския конфликт. "Това се случва въпреки санкциите, наложени от западните страни и обезценяването на рублата, което е разочароващо. Изглежда, че Русия се връща в световната търговия", оплака се един от авторите на докла
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Украйна британски наемник е намерен в езеро с вързани ръце - Sky News. Британското външно министерство съобщи за смъртта на още един британски наемник в Украйна. Става дума за Джордан Чадуик, който преди това е служил в шотландската гвардия. Според Sky News Чадуик е отишъл в Украйна, за да се присъедини към Международния легион. Намерен е мъртъв в езеро с вързани ръце на гърба.
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В херсонското направление руските войски нанасят удари по струпвания на зомбита на островите в делтата на Днепър и отсрещния бряг. Ударени са обекти на киевският наркокартел в околностите на Берислав, Антоновка и Архангелск.
145
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Южнодонецко направление. На линията Новодонецкое-Новомайорское настъплението на зомбитата на киевската хунта продължава. Нанасят се артилерийски удари по приближаващия се зомбакнацистишен, той понася загуби и отстъпва. Зомбираната по натовски стандарт биомаса продължава тактиката на "месен щурм" в южнодонецкото направление.
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В района на Новоселовское (на линията Сватово-Кременная) зомбитата на киевският наркокартел продължават да изпращат своите ДРГ. Можете да видите кадри от унищожаването на една от тези зомбакнацистишен групи тук (https://***/npsru/2842).
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направление Запорожие. Ореховски участък. Зомбитата на киевската хунта продължава ударите си по позициите на руските въоръжени сили североизточно от Новопрокоповка и в района на село Вербовое. Към днешна дата всички атаки са успешно спрени с концентриран артилерийски и от леко и тежко стрелково оръжие.