Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича

Вероятно остават около 45 дни за водене на бойни действия преди влошаването на времето
10 сеп 2023 21:22, Красимир Ангелов
288
Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича
Снимка: БГНЕС

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Артьомовск и околностите. Продължават ожесточените боеве на южния фланг на Артьомовск (Клещеевка, Андреевка, Курдюмовка). В Клещеевка руснаците водят близък бой с зомбираната по натовски стандарт биомаса, нанася артилерийски удари по зомбитата на киевският наркокартел. По цялата линия на съприкосновение двете страни активно използват различни видове дронове.
141
0
 
0
 
! Отговори
Фалшиво заглавие преди 8 месеца
Окрайна се борела, като избива мирното население.
140
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 8 месеца
то времето е еднакво и за едните и за другите - на крива ракета, космоса и пречи!
139
0
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 8 месеца
Пред Украина нама перспектива Пишете я умрала
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Не смятаме, че конфликтът е задънена улица, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери в сряда, през седмицата. Съливан също заяви "Виждаме, че украинците продължават да завземат територии на методична, систематична основа." Той подчерта също, че САЩ ще помага на Украйна независимо от времето през което тя ще освободи Донбас и Крим.
137
0
 
0
 
! Отговори
Иво Инджев преди 8 месеца
".. Няма как джуджето дърто да спечели тази война срещу 54 държави, които подкрепят Украйна. Това са 54 високоразвити държави, така наречената коалиция Рамщайн, и е абсолютно невъзможно да си представи човек, че Русия с нейния по-малко от 2% Брутен вътрешен продукт (БВП) от икономиката на планетата, да победи обединения Запад и държавите, които подкрепят Украйна, подчерта той и заключи, че рано или късно ще бъдем свидетели на край, който ще бъде драматичен за онези, които започнаха войната."
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За последното денонощие ВСУ са унищожили 10 танка (4554 от началото на войната), 16 бойни бронирани машини (8755 от началото на войната), 22 артилерийски системи (5811 от началото на войната), 3 РСЗО (760 от началото на войната), 1 средство за ПВО (509 от началото на войната), 5 дрона (4593 от началото на войната), 40 ед. автомобилна техника и автоцистерни. 430 фашистки opkи са на концерта на Кобзон.
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подразделенията на Въоръжените сили на Украйна успяха да пробият пореден участък от руската отбрана - този път в района на село Опитно в Донецка област. Това съобщи ръководителят на Авдеевската военно-гражданска администрация (ВГА) Виталий Барабаш.По негови данни - това е станало в резултат на мощна украинска атака,
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След първата контраофанзива ще има втора и трета, русофили *** иТъпи ... Мача е в самото начало.... Ще трябва да умрат още половин милион руски фашисти докато другите алкохолици в Русия се усетят да свалят Кремълския режим...
133
0
 
0
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
До 82-ОМБР Кравар к0х ти въобще, знаеш ли колко от населението в окрайна е руска "***" и какъв процент говори руски. Егати залупените жълтопаветни парчета дет се навъдихте. Живи да ви ожалят
132
0
 
0
 
! Отговори
Пришълецът преди 8 месеца
Чие време изтича? :)))
131
0
 
0
 
! Отговори
Изтича я преди 8 месеца
На Украйна са и преброени дните..
130
0
 
0
 
! Отговори
То руснацити преди 8 месеца
Превзеха повече земя на Север по посока Купянск отколкото Украйна освободи на Юг!
129
0
 
0
 
! Отговори
ZOV преди 8 месеца
До 82-ОМБР - само не знам кой измира.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
УРКИТЕ ДА НЕ ДРАСКАТ ТУК АМИ ДА ХОДЯТ НА ФРОНТА ЧЕ МАМАТА ИМ РАЗГОНИХА.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А ТРОЙНИКА НА ДВОЙНИКА НА ДВА КАТА КЕ ПОЕМЕШ И КВО ЩТЪ ПРАЙМ СЛЕД ТУЙ НЕ ЗНАМ.
126
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
ДВОЙНИКА НА ПОКОЙНИЯ ПУТИН СЕ КРИЕ В БУНКЕР И ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ НЯМА ДА СЕ ПОКАЖЕ ПУБЛИЧНО ТОЙ УМРЯ ЗА СВЕТА! А ДВОЙНИКА НА ДВОЙНИКА НА ПОКОЙНИЯ ПУТИН НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ БЪДЕ УБИТ ИЛИ АРЕСТУВАН И ОБЕСЕН ОТ ТРИБУНАЛА В ХАГА :D
125
0
 
0
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
И ДВАМАТА ФАЛШИВИ ПУТИНУВЦИ ЩЕ БЪДАТ УБИТИ А ТРОЛОВЕТЕ ИМ ТУК ПИШЕЩИ ГЛУПОСТИ ЩЕ СИ ИЗГУБЯТ РАБОТАТА А ДАНО И ЖИВОТА :D ТОВА Е ГАРАНТИРАНО АКО БАЙДЪН СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ!
124
0
 
0
 
! Отговори
фгйг преди 8 месеца
До 155Мдааа.свали кепенците от очите...тя украинската армия вече не съществува...сега ще екстрадират избягалите на Запад...който драсна към Русия е на спокойствие всичките други депортиране на фронта..
123
0
 
0
 
! Отговори
хсхфгх преди 8 месеца
Това ще е най-дългата контраофанзива съществувала някога....повече от 6 месеца контраофанзива