Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича

Вероятно остават около 45 дни за водене на бойни действия преди влошаването на времето
10 сеп 2023 21:22, Красимир Ангелов
288
Украйна продължава да се бори, но времето за контраофанзивата изтича
Снимка: БГНЕС

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗНАЧИ, РУБЛЕТА, ВОЙНАТА ЩЕ Е ДЪЛГА И ИЗТОЩИТЕЛНА ЗА ВАС! ТЪКМО ЩЕ ИМАМЕ ВРЕМЕ ДА ДЕМОНТИРАМЕ МО ЧА, ДРУГИТЕ ВИ ПАМЕТНИЦИ, ДА ПРЕИМЕНУВАМЕ УЛИЦИТЕ И КАТЕДРАЛАТА! ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ЩЕ ИМАМЕ ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ РУСИЯ! ТАКА ЧЕ, ДОБРЕ Е ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НА ФРОНТА ЗА БЪЛГАРИЯ!
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно някои хора само физически се намират на тази планета! Невъзможно за никой е да се бори срещу най-развитите и проспериращи държави,ще по-малко това е възможно за тези блатни,конплексирани,задръстени неможачи полу,ч.о.в.е.ц.и.т.е
180
0
 
0
 
! Отговори
Грешка в заглавието преди 8 месеца
Трябва да се чете: "Контра офанзивата продължава, но времето на Украйна изтича" !
179
0
 
0
 
! Отговори
82-ОМБР преди 8 месеца
Не е важно да е як(като г.л.у.п.а.к.а. Путин),а умен!
178
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-добре намерете двойник на Байдона, че съвсем не изглежда здрав. Вчера на спирката чух разговор между две дедета и едното каза, че било на 96. Е, ще ви кажа, че изглеждаше 100 пъти по-як от Бидона.
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На тоя плодороден украински чернозем руснетата оставят след себе си само труповете си и къртичини!
176
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази война е много интересна. Води се само ако времето е хубаво. Сигурно зимата войниците ще отидат да карат ски на Банско за да се осводят от стреса, а на пролет хайде обратно на фронта.
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Търсете още дъpти двойници на путинския, че тоа скоро шса гьтни! На дъpтите им е къс срока на годност!
174
0
 
0
 
! Отговори
До 215 преди 8 месеца
Ти в Йемен ходил ли си .... *** ?
173
0
 
0
 
! Отговори
До 214 преди 8 месеца
Руснаци и украинци са едно тесто, обичат да пият. А при нас как е? Трезвеници правят катастрофи всеки ден!
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къв сложен набор от отбранителни съоръжения бе Мили, нали само преди няколко месеца, яко се смяхте, че това било остаряло и излишно, пък каква стана тя!
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо не пишете за Йемен и за други държави, които и сега са бомбардирани от САЩ? Къде победи демокрацията?
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинските наркозомбита пълнят руските окопи с трупове на руски супермени трезвеници!
169
0
 
0
 
! Отговори
как така? преди 8 месеца
Всеки ден пишете за победите на украинската армия, руснаците се бият с лопати и бягат и Путин умира.
168
0
 
0
 
! Отговори
Айде преди 8 месеца
Сега пък дъждовете ще са виновни... Ами ако случайно завали сняг, какво ли ще е? Да не се окаже, че западната техника не обича сняг?
167
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 8 месеца
Ако войната продължи още 5-6 години, ще взема пенсия. Ама няма да стане май-ще свършат хохлите и няма кой да ползва продукцията дето я произвеждаме...
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войни е имало откак съществувало човечеството-нон стоп през цялата история. Какво се правите, че тази война е единствена и неповторима и досега такова чудо не е имало? И Путин е най-лошия злодей. Аре, моля ви са.Хората са родени, за да воюват. Мир имаше за малко по соца, но оттук нататък никога повече няма да има.
165
0
 
0
 
! Отговори
sadf преди 8 месеца
Горките войничета и от двете страни. Чичаците нямат милост към тях.
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Време ще се намери, пари и желязо ще бъдат дадени. Но аскер откъде? Зе бъде намерен повод да се пратят желаещи - Полша, Румъния, Чехия и др, ние например. Уж да пазим откъм Беларус или Приднестровие.
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закривай тази измислена Хохловска държава!!!