Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" за $285 млн.
Обновена: 25 май 2023 13:08 | 25 май 2023 07:03, Елка Василева
310
Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби
Снимка: архив, БГНЕС

Доставката на изтребители F-16 за Украйна ще бъде сигнал, че Русия ще загуби от агресията си и колкото по-бързо се осъществи едно решение за самолетите, толкова по-добре, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, цитиран от агенция Укринформ.

"Главното е бързината при обучението и снабдяването, т. е. времето, което ще мине от вземането на решенията до реалната защита на нашето небе", подчерта той.

Зеленски отбеляза, че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна.

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе", заяви той.

Междувременно САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предаде Франс прес.

"Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация", посочи в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи "зелена светлина" от американския Конгрес.

Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
15
 
4
 
! Отговори
Германец преди 11 месеца
То е ясно, че ще загуби. Въпросът е какъв е нашият интерес. Дали да загуби бързо или да си подходим бавно и методично да обезкървим мордор, че да ни е спокойно следващите 100 години.
114
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПО-ВАЖНОТО е кой е в истребителя ! каква калификация има ! коя е тя !!! ИСТРЕБИТЕЛЯ Е СИЛА само когато е силен пилота !Що се отнася до еффките то по 50- 60 в ден сваляха С-300 ВЪВ ВИЕТНАМ И ЗАТОВА СВЪРШИ И ВОЙНАТА !!!Добрите пилоти умряха а новите нямаха опит
113
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво ще загуби Русия, бе Зеля? Русия вече ти разказа играта, няма такава държава-Украйна. Какво повече искаш за пълно щастие? А тия ефки хартиени самолетчета, които са ти обещали, да не би да са ония нашите? Я си ни ги дай и не се праи на интересен.
112
4
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 11 месеца
Добре , да приемем че Русия губи ......Какво ще стане от Украйна после ? Гнездо на терористи и престъпност каквато света рядко е виждала ! Безброй знайни и незнайни оръжия попаднали в ръцете на *** и пульо ! Отделно Украйна ще е затънала в милиарди дългове главно към САЩ които имат нужда спешно от финансови инжекции че и те са затънали до ушите ....Украйна после ще стане колония на САЩ понеже няма как да върне толкова много пари ...ще дава я зърно я всичко което има и пренадлежи на народа ...
111
2
 
21
 
! Отговори
CNN преди 11 месеца
Държавният дълг на САЩ е по голям от Руският такъв в 107 пъти.
110
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Просенето на оръжие от цял свят е доказателството, че украинската армия е въздух под налягане и ще загуби.
109
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските въоръжени сили поддържат форма за активни военни действия с НАТО - Китай - Япония - Норвегия - централноазиатските държави и за овладяването на вътрешния мир. Теоретично не е възможно да бъде победена, а е още по-смешно да се смята, че Украйна ще постигне нещо. При изостряне на конфликта и евентуално обявяване на официална война от Русия, няма да има прошка. Киев ще изчезне за най-много 30-40 минути. Противовъздушната отбрана на Киев ще удържи най-много 20 минути на масиран обстрел.
108
2
 
17
 
! Отговори
Конфуций преди 11 месеца
Оставете самолетите ами какво стана с танковете, дето щяха да преобърнат войната и Украйна щеше да си върне Крим, къде са танковете, гаубиците, химарсите, какво стана с милиардите дето се хвърлиха в тая бездънна яма за да продължава войната до последния украинец и руснак? Защо американците разследват военната техника при Белгород а? защото не искат конфликта да излиза извън границите на Украйна, той ще продължи с години.
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да не дадоха нашите? Платени и дарени?!?
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
занас чертежи, за украинците самолети, ние си ги платихме като попове, те ги вземат даром - ай сектир
105
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
да им дадем наште чертежи да си направят, да не ходят да просят като клошари, ама докато ги направят и да фръкнат, то путин ще стигне до полша!.....трябва да си съвсем малоу-мен да мислиш че путин стои със скръстени ръце!
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо искам отчет за великите успехи на западните танкове!
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашите самолети къде са?
102
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинците сами ще обесят зеления наркоман!
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Помните ли първите часове на специалната военна операция? Руснаците завзеха територия колкото България за два дни. Защо според вас спряха и започнаха да правят привидно некординирани ходове? Истината е че не им трябва населението на Украйна, но не искат и да ги избиват. Освен това целят позициониране в новия световен ред.
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русофобията храни войната и засилва Русия! Принципа на махалото. Четете бе русофоби ограничени! Мислещите не са русофили а просто знаят че Русия ще смаже уркофашистите
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 125. Ти сам го каза, включиха се в последната фаза на войната, но дотогава воюваха срещу СССР, Румъния, и много други европейски страни, ефективно. Ако даже при това положение Съветската армия стигна до техните граници мислиш ли, че нямаше да се справи и без тяхна помощ?
98
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зеленото наркоманче е бункерно джудже!!!
97
3
 
14
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
Колкото доведох до победа западните танкове и ракети толкова и самолетите ще доведат .С Украйна в сегашните и граници е свършено по вина на хунтата в Киев.
96
2
 
11
 
! Отговори
F-16 Bg преди 11 месеца
Това да не са ония самолетчита дето щяха да се купуват за полигона Шабла?