Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" за $285 млн.
Обновена: 25 май 2023 13:08 | 25 май 2023 07:03, Елка Василева
310
Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби
Снимка: архив, БГНЕС

Доставката на изтребители F-16 за Украйна ще бъде сигнал, че Русия ще загуби от агресията си и колкото по-бързо се осъществи едно решение за самолетите, толкова по-добре, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, цитиран от агенция Укринформ.

"Главното е бързината при обучението и снабдяването, т. е. времето, което ще мине от вземането на решенията до реалната защита на нашето небе", подчерта той.

Зеленски отбеляза, че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна.

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе", заяви той.

Междувременно САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предаде Франс прес.

"Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация", посочи в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи "зелена светлина" от американския Конгрес.

Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е добре де нали Путин каза, че не унищожавал инфраструктурата и не воювал срещу хората в Украйна, а сега путинистите се хвалят че са унищожили инфраструктурата?
134
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-бързо да ги доставят. С натовските екипажи. Та да дойде ред и нанашите евроатлантици!
133
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна напълно разрушена, инфраструктура срината, икономиката съсипана, енергетиката срината, демографски срината..... Каква победа бе ***?!?
132
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашите самолети ли дариха?
131
7
 
1
 
! Отговори
ха ха преди 11 месеца
До Анонимен ..Поставянето на минус само значи, че истината не ви харесва. Така е. Замисли се и ти, ако имаш с какво, следващия път когато започнеш да поставяш минуси.
130
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уркофашистите ще бъдат избити
129
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И още нещо дрОгари, поставянето на минус не е отговаряне на коментара. Поставянето на минус само значи, че истината не ви харесва.
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еленски, точно така ще стане ;)
127
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо искам отчет за великите успехи на западните танкове!
126
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украйна е във война нападната по вероломен начин, нормално е да й се помага.
125
1
 
17
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 11 месеца
Хахахаха , България плати за ф-ове а те ги дадоха на украйна.... няма такава пор.окомедия...
124
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре де щом Украйна е толкова зле и Русия е толкова велика защо всеки ден Путин и путинистите плачат пред пред Запада да не изпраща оръжия на Украйна? Защо след като западните оръжия и без това не струват, според путинистите, е нужно да се протестира за това че Западът снабдява Украйна с оръжия? Защо след като червената армия е толкова велика не победи за 3 дена както говореше? Защо след като Путин може ако иска веднага да победи, според путинистите, той губи тази война?
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И между другото ф16 не са бойни самолети, те са за да пазат въздушното пространство. Ето ви новина. Купили сме ф16 дето само пазят.. ако някой ни нападне не може се отбраняваме, защото имат само 2 ракети, те са за ако чужд самолет влезе във въздшното ни пространство да го предумредим или свалим , при неизпълнения на указанията.Както тоя на кадафи който мина през българия в 70г. Тогава и кадафи не ни прости със сестрите след години.
122
1
 
8
 
! Отговори
5% преди 11 месеца
От съседната статия става ясно, че най-заможните българи живеят доста по-добре от голяма част от заможните европейци. От коментарите под тази става ясно защо - докато толкова голяма част от населението се прехласва по диактатори и милее по отминалите години на "развития социлизъм", ножицата между бедни и богати все повее ще се отваря. Както е казал Рейгън - най -голямото наказание за глупостта на един народ е бедността!
121
2
 
17
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Не само, че русия няма да загуби, а ще стане много по - голяма беля. Ще сме изправени не пред национална, а пред световна катастрофа. Отделно нещата които стават в България са ясен индикатор за края на американското имперско величие.
120
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хаха Америка подарява на цял свят, Ф16 само на българия ги продаде. !!!
119
8
 
3
 
! Отговори
Браво преди 11 месеца
Голямо празнуване ще празнуваме когато Русия загуби
118
3
 
11
 
! Отговори
бай Пешо преди 11 месеца
да де, ама "Доставката на изтребители F-16 е сигнал" единствено за това, че малкото оцелели летища на укровермахта в бивша Укриана, ще престанат да съществуват, барабар с хангарите до тях. А за пилотите на Ф-16,дето уж ще са укри,ще има специална ловитба,след което пълна програма,включваща и "презентация" и показване на света като мечки на четири крака,вързани за врата с тънко въженце,по същия начин, както виетнамците са разкарвали заловените хамеркнански пилоти на Ф-4 преди има-няма 50 годин...
117
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една страна която няма ВПК е обречена !!! Един кг желязо вложено в военно пром-я комлекс е с 200 пъти икономическа печалба от това в селкото ст-во 1 Значи украина ще е просто територия на богатите и можещите защото ВПКто дава и нови тенологи и работни места с голяма печалба! Така че истребителите за зелия позор !!!
116
2
 
21
 
! Отговори
да преди 11 месеца
да, русия ще загуби.....на кукуво лято! розови мечти на наркозависимия евреин!